αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα στα οποία πρέπει να ξεκινήσεις να λες «όχι» για να αλλάξεις τη ζωή σου

Πέντε πράγματα στα οποία πρέπει να ξεκινήσεις να λες «όχι» για να αλλάξεις τη ζωή σου

Το να λες «όχι» μπορεί να είναι απίστευτα λυτρωτικό. Το παν είναι να θέτεις όρια και να κάνεις επιλογές που δίνουν προτεραιότητα στην ευτυχία και σε αυτό που εσύ θες να κάνεις στην ζωή σου.

Ωστόσο, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις… Συχνά λέμε «ναι» σε πράγματα στα οποία θα έπρεπε να λέμε «όχι», απλώς από φόβο μην απογοητεύσουμε τους άλλους ή χάσουμε ευκαιρίες.

Αλλά τι θα γινόταν αν σας έλεγαν ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που, εάν απορριφθούν, θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τη ζωή και την ευτυχία σας; Σε αυτό το άρθρο, δούμε τα βασικά πράγματα στα οποία ίσως πρέπει να αρχίσετε να λέτε «όχι». Και μόλις αρχίσετε να το κάνετε, θα δείτε πόσο σας αλλάζει τη ζωή.

1) Πολλά… καρπούζια στην ίδια μασχάλη

Στην προσπάθειά μας να ταιριάξουμε με το πλήθος, να κάνουμε τους άλλους ευτυχισμένους ή απλώς από το φόβο ότι θα χάσουμε ευκαιρίες, συχνά βρισκόμαστε να λέμε «ναι» σε ό,τι έρχεται στο δρόμο μας.

Αυτό οδηγεί σε υπερδέσμευση. Καταλήγεις με ένα πρόγραμμα τόσο γεμάτο που δεν σου αφήνει χώρο για τον εαυτό σου. Βιάζεστε συνεχώς για να πάτε από τη μια δέσμευση στην άλλη, με λίγο χρόνο για ξεκούραση ή προσωπικές ασχολίες.

Αλλά εδώ είναι το σημαντικό: Η υπερβολική δέσμευση δεν εξαντλεί μόνο τον χρόνο και την ενέργειά σας, αλλά και την ευτυχία σας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε να λέτε «όχι» στην υπερδέσμευση. Μπορεί να αισθάνεστε άβολα στην αρχή. Αλλά να θυμάστε, κάθε «όχι» που λέτε στους άλλους είναι ένα «ναι» στον εαυτό σας.

Το να λέτε «όχι» στην υπερδέσμευση σάς επιτρέπει να ιεραρχήσετε τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σας. Σας δίνει τον απαραίτητο χώρο για να χαλαρώσετε, να αναζωογονηθείτε και να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας προσφέρουν χαρά.


2) Τοξικές σχέσεις

Στην πραγματικότητα, μερικά άτομα μπορεί να είναι εντελώς τοξικά. Μπορεί να σε σαμποτάρουν. ‘Η απλά να μην έχουν παρόμοιους στόχους κι φιλοδοξίες με εσένα. Όπως έχουμε ξανά πει, οι άνθρωποι που έχουμε γύρω μας, μας επηρεάζουν. Θυμήσου και το άρθρο: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους losers φίλους τους.

3) Η ανάγκη να είσαι τέλειος

Η προσπάθεια για την τελειότητα είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουμε πολλοί από εμάς. Είτε πρόκειται για τη δουλειά μας, είτε την εμφάνισή μας ή τις σχέσεις μας. Συχνά θέτουμε απίστευτα υψηλά standards για τον εαυτό μας.

Αλλά εδώ είναι κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε: Η τελειότητα δεν υπάρχει. Είναι μια ψευδαίσθηση που μας κρατά καθηλωμένους σε έναν κύκλο αυτοκριτικής και δυσαρέσκειας. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η τελειομανία μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, ακόμη και προβλήματα σωματικής υγείας.

4) Συγκρίνεσαι με τους άλλους

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, είναι τόσο εύκολο να πέσεις στην παγίδα της σύγκρισης. Είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στις αναρτήσεις των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολο να γίνεται η σύγκριση.

Αλλά να θυμάστε ότι αυτό που βλέπετε στο διαδίκτυο είναι συχνά μια επιμελημένη, φιλτραρισμένη εκδοχή της ζωής κάποιου. Δεν είναι μια πλήρης εικόνα- και το να συγκρίνεις την καθημερινότητα σου με τον κορυφαίο σημείο κάποιου άλλου είναι άδικο για σένα.

Το να λέτε «όχι» στη σύγκριση σας επιτρέπει να εστιάσετε στο δικό σας ταξίδι, τη δική σας ανάπτυξη και τη δική σας ευτυχία. Ενθαρρύνει την αποδοχή του εαυτού σας και την ευγνωμοσύνη για ό,τι έχετε, αντί να λαχταράτε αυτό που φαίνεται να έχουν οι άλλοι.

5) Αρνητικότητα

Η αρνητικότητα, είτε προέρχεται από τον εαυτό μας με τη μορφή αμφιβολίας και απαισιοδοξίας, είτε από άλλους με τη μορφή κριτικής και αποθάρρυνσης, μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο. Για να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή, είναι απαραίτητο να πείτε «όχι» στην αρνητικότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αγνοείτε ή καταπιέζετε τα αρνητικά συναισθήματα – είναι φυσικό και υγιές να αισθάνεστε μια σειρά συναισθημάτων. Αντίθετα, είναι να μην αφήνετε την αρνητικότητα να κυριαρχεί στις σκέψεις και τις πράξεις σας.

Όταν βρίσκετε τον εαυτό σας να πάει σε αρνητική σκέψη, επιλέξτε συνειδητά να εστιάσετε στα θετικά. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους που σας ανεβάζουν αντί να σας μειώνουν.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να γεμίζει με αρνητικότητα. Πείτε «όχι» στην αρνητικότητα και «ναι» στη θετικότητα για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 1 =