αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦοροδιαφυγή: Ανοίγει η πλατφόρμα για ηλεκτρονικές καταγγελίες πολιτών, ακόμη και ανώνυμα

Φοροδιαφυγή: Ανοίγει η πλατφόρμα για ηλεκτρονικές καταγγελίες πολιτών, ακόμη και ανώνυμα

Ενα νέο «όπλο» επιστρατεύει η ΑΑΔΕ στην προσπάθειά της να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό την διακίνηση «μαύρου χρήματος» και του λαθρεμπορίου. Σε αυτή την προσπάθεια ο κρατικός μηχανισμός ζητάει ουσιαστικά την συνδρομή των πολιτών, ώστε να πετύχει η εγχείρημα.

Πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα κάνει πρεμιέρα την επόμενη εβδομάδα και στην οποία θα συγκεντρώνονται οι καταγγελίες των πολιτών και θα αξιολογούνται ακόμα και σε 24 ώρες οι αναφορές για φορολογικές παραβάσεις.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών οι πολίτες επώνυμα ή ανώνυμα θα δηλώνουν τα στοιχεία για το είδος και το χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και την ταυτότητα του παραβάτη, είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία.

Εν συνεχεία τα στοιχεία αυτά θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με το βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Με βάση τις καταγγελίες των πολιτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.

Όπως αναφέρουν στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού πολλές μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής έχουν αποκαλυφθεί μετά από καταγγελία ενώ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ δεν πηγαίνουν πλέον για έλεγχο στα «τυφλά» αλλά στοχευμένα αξιοποιώντας πληροφορίες και δεδομένα που αφορούν σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − twelve =