αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤρία ψυχολογικά τρικ για να ηρεμήσεις το μυαλό σου όταν σε πιάνει πανικός

Τρία ψυχολογικά τρικ για να ηρεμήσεις το μυαλό σου όταν σε πιάνει πανικός

Είναι πιθανό να νιώθεις συχνά ένα αίσθημα πανικού.Η καρδιά σας μπορεί να χτυπά ανεξέλεγκτα και το μυαλό σας να τρέχει. Μπορεί να νιώθεις σαν να χάνεις την συγκέντρωση σου. Μερικές φορές οι σωματικές αισθήσεις είναι τόσο δυνατές που μπορεί να ανησυχείτε ότι θα πέσετε κάτω.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, το psychology today παραθέτει 3 τεχνικές για να ηρεμήσεις το μυαλό σου όταν σε πιάνει πανικός.

1. Κυλήστε με… τα κύματα

Οι κρίσεις πανικού έρχονται συχνά με κύματα αισθήσεων μυρμηκίασης, ζάλης, δύσπνοιας και αιχμηρών σκέψεων. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν αυτά τα συναισθήματα να σταματήσουν, λέγοντας στον εαυτό τους να «βγει από αυτό». Αυτό μπορεί να σας κάνει να καταλήξετε να αισθάνεστε συγκλονισμένοι και αβοήθητοι εάν η κρίση πανικού συνεχίσει να τρέχει. Το να αφιερώσετε χρόνο για να παρατηρήσετε τις αγχώδεις αισθήσεις σας και να τις ξεπεράσετε, μπορεί συχνά να είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος για να μειώσετε την ένταση και το φόβο μιας επίθεσης.

Δοκιμάστε αυτό: Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε πανικό, αντί να προσπαθείτε να αποκλείσετε τα συμπτώματα, οραματιστείτε κάθε συναίσθημα ως ένα κύμα που οδηγείτε μέχρι να ξεβραστεί στην ακτή. Δείτε το κύμα να περνά και να γίνεται όλο και λιγότερο έντονο καθώς κορυφώνεται. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μόνο και μόνο επειδή μπορεί να νιώθετε ότι μπορεί να πνιγείτε κάτω από το κύμα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κολυμπήσετε.

2. Αγκυροβολήστε τον εαυτό σας

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε εκτός ελέγχου. Ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε αυτό το αίσθημα, είναι να επανασυνδεθείτε με το σώμα σας και να αγκυροβολήσετε τον εαυτό σας στον απτό κόσμο.

Δοκιμάστε αυτό: Εξασκηθείτε στην αναπνοή ολόκληρου του σώματος κάθε μέρα. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας και φανταστείτε ολόκληρο το σώμα σας να γεμίζει με αέρα σαν μπαλόνι. Στη συνέχεια, κάντε το στόμα σας μικρό, σαν να εκπνέετε από ένα καλαμάκι. Εκπνεύστε αργά από το στόμα σας μέχρι να νιώσετε ότι όλος ο αέρας έχει αδειάσει εντελώς από το σώμα σας. Επαναλάβετε αυτό περίπου 10 φορές και παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή την ένταση του σώματός σας. Μόλις αισθανθείτε άνετα με αυτό το είδος αναπνοής, χρησιμοποιήστε το κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού για να επιβραδύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό και να ηρεμήσετε.

Άλλοι τρόποι περιλαμβάνουν το τρίψιμο των χεριών ή των γυμνών ποδιών σας σε μια επιφάνεια όπως μια καρέκλα, καναπέ ή χαλί. Η αίσθηση βοηθάει να φέρεις την εστίασή σου από το μυαλό σου και στον φυσικό κόσμο.

3. Απασχολείστε ολόκληρο τον εγκέφαλό σας

Όταν παθαίνεις πανικό, είναι επειδή το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου σου (υπεύθυνο για τις αντιδράσεις μάχης ή φυγής) έχει παραβιάσει τον έλεγχο. Οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν τον εγκέφαλό σας και θέτουν το σώμα σας σε κατάσταση επιβίωσης. Αν και αυτό βοήθησε τους αρχαίους προγόνους μας να επιβιώσουν, σήμερα συχνά αστοχεί, στέλνοντάς μας σε ”λειτουργία πτήσης” για ελάχιστο λόγο. Τα καλά νέα είναι ότι άλλα μέρη του εγκεφάλου μας έχουν εξελιχθεί, συμπεριλαμβανομένης της σκέψης μας, του λογικού εγκεφάλου μας.

Δοκίμασε το εξής: Όταν αισθάνεσαι να έρχεται μια κρίση πανικού, χρησιμοποιήστε τον σκεπτόμενο εγκέφαλό σας για να μιλήσετε στον εαυτό σας. Ο λεκτικός συλλογισμός σας βοηθά να χαρακτηρίσετε και να κατανοήσετε τις αισθήσεις ως παροδικό, αν και επώδυνο, σφάλμα στο σύστημά σας και όχι ως σημάδι ότι τρελαίνεστε ή θα πεθάνετε. Θα μπορούσατε να πείτε στον εαυτό σας, “Να πάλι αυτό το ενοχλητικό συναίσθημα πανικού. Αυτό θα είναι λίγο χάλια, αλλά χαίρομαι που θα τελειώσει σύντομα”.

Ένας άλλος τρόπος για να εμπλέξετε τον σκεπτόμενο εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια πανικού ή άγχους είναι να κάνετε εργασίες που απαιτούν κινητικές ή γνωστικές δεξιότητες— πλύνετε πιάτα, ταξινομήστε ρούχα, κάνετε αναζήτηση λέξεων ή λύστε ένα σταυρόλεξο, μετρήστε αντίστροφα σε μια ξένη γλώσσα κ.λπ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν να χρησιμοποιήσετε πιο περίπλοκες εκτελεστικές και κινητικές δεξιότητες που αναγκάζουν τον σκεπτόμενο εγκέφαλό σας να αναλάβει δράση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 7 =