αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο να κρατάς ημερολόγιο μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία. Το Harvard Business Review εξηγεί πως

Το να κρατάς ημερολόγιο μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία. Το Harvard Business Review εξηγεί πως

Το να κρατάς ημερολόγιο δεν είναι απλώς ένας δημιουργικός τρόπος για να καταγράφεις τις καθημερινές δραστηριότητές σου ή να αποτυπώνεις τα “θέλω” σου, αλλά έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να απαλλαγείς από τις αρνητικές σκέψεις, να ανακουφιστείς από το στρες και να βελτιώσεις τις ηγετικές σου ικανότητες. Σε σχετική αναφορά του Harvard Business Review για το πώς να χτίσεις μία πετυχημένη καριέρα, το ημερολόγιο “πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας κάθε ηγέτη”.

Η φαινομενικά απλή αυτή πράξη της αποτύπωσης των δραστηριότητων και των σκέψεων αποτελεί το κλειδί για την ανέλιξη κάθε εν δυνάμει ηγέτη, γράφει ο Dan Ciempa, ο οποίος εξηγεί πώς η συνήθεια του ημερολογίου ήταν το μυστικό του να πετύχει σαν πρόεδρος και CEO για πάνω από 12 έτη. Πράγματι, η προαγωγή σε ένα διευθυντικό ρόλο έρχεται με μεγάλες ευθύνες, όπως η λήψη σημαντικών αποφάσεων επί τόπου και η αφιέρωση χρόνου στην καθοδήγηση άλλων. Εν ολίγοις, η ζωή ως νέο αφεντικό μπορεί να είναι γρήγορη, αγχωτική και έντονη: η τέλεια καταιγίδα για να κάνει ένα τόσο μεγάλο λάθος ή και μικρό, εξηγεί.

“Η καλύτερη σκέψη προέρχεται από τη δομημένη αντανάκλαση – και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η διατήρηση ενός προσωπικού ημερολογίου” λέει. “Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η επανάληψη γεγονότων στον εγκέφαλό μας είναι απαραίτητη για τη μάθηση”, η οποία με τη σειρά της μας επιτρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να εξετάσουμε πλήρως μια κατάσταση και να λύσουμε τα προβλήματα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά”.

Για να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από αυτή την καθημερινή πρακτική, o Ciempa επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να γράφεις τις σκέψεις σου με το χέρι αντί να τις πληκτρολογείς στο smartphone ή στον υπολογιστή σου. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το χειρόγραφο μάς επιτρέπει να θυμόμαστε ευκολότερα τα διάφορα περιστατικά (συναισθήματα και σκέψεις) και ο απώτερος στόχος είναι να “αντανακλούν και να επιβραδύνουν τα πράγματα έτσι ώστε η μάθηση να μεγιστοποιείται” εξηγεί.

Η καλύτερη τακτική για να ξεκλειδώσεις τη δύναμη του ημερολογίου; Ξεκίνα γράφοντας το κύριο αποτέλεσμα ή “τον τίτλο που καταγράφει καλύτερα το αποτέλεσμα”, προτείνει ο Ciempa. Στη συνέχεια, γράψε την πρώτη αιτία για αυτό το τελικό αποτέλεσμα. Όπως εξηγεί ο ίδιος, κάθε “γιατί” μπορεί να σε οδηγήσει σε περισσότερες αποκαλύψεις. Στη συνέχεια, τεκμηρίωσε κάθε συναίσθημα που έπαιξε ρόλο στον τρόπο και τον λόγο για τον οποίο λήφθηκε η απόφαση. Τέλος, προσδιόρισε τα βασικά μαθήματα που έμαθες από όλη την εμπειρία και πώς μπορείς να αντιδράσεις διαφορετικά την επόμενη φορά.

Πηγή: madamefigaro.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − five =