αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο απλό τρικ για να φαίνεσαι πιο σίγουρος για αυτά που λες

Το απλό τρικ για να φαίνεσαι πιο σίγουρος για αυτά που λες

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα εδώ στο It’s Possible για την αυτοπεποίθηση και για την σημασία της.

Εάν αισθάνεστε άνετα με τον εαυτό σας, οι άλλοι θα το προσέξουν όταν μπείτε σε ένα δωμάτιο. Η αυτοπεποίθηση σας κάνει πιο ελκυστικούς γιατί αναδύει μια ατμόσφαιρα ασφάλειας και σταθερότητας. Τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έχουν καλύτερες σχέσεις επειδή έχουν μάθει να αγαπούν τον εαυτό τους. Αυτό διευκολύνει τη σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Πόσο συχνά ακούμε όμως ανθρώπους που ακούγονται αδύναμοι; Σα να μην είναι σίγουροι για αυτά που λένε. Μπορεί να μην αναλύουμε γιατί το Χ άτομο φαίνεται έτσι, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν έχει αυτοπεποίθηση.

Ένας μεγάλος… σαμποτέρ είναι η χρήση του παρελθόντος όταν εννοείτε το παρόν. Έτσι, αφαιρέστε τις παρακάτω εκφράσεις παρελθόντος χρόνου και αντικαταστήστε τις με ισχυρή, πιο σίγουρη γλώσσα.

1. «ΗΘΕΛΑ ΝΑ . . .»

Αυτή η συχνά χρησιμοποιούμενη έκφραση υπονομεύει τον ομιλητή.

Το συναίσθημα είναι θετικό, αλλά η χρήση του παρελθόντος χρόνου εδώ υποδηλώνει ότι «ήθελες να…» αλλά μπορεί να αποφάσισες να μην το κάνεις. Ή, ότι δεν είσαι σίγουρος πώς θα λάμβανε το μήνυμά το κοινό, έτσι το κάνεις πιο «μαλακό».

Άλλες χρήσεις αυτής της παθητικής προσέγγισης σε θετικές δηλώσεις περιλαμβάνουν «Ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνάντηση» ή «Ήθελα να σας πω πόσο μου αρέσει το βιβλίο σας».

Το «Ήθελα να» μεταφέρει σιωπηρή αβεβαιότητα. Επομένως, μην πείτε σε μια επαφή δικτύωσης, «Ήθελα να δω αν θα μπορούσαμε να συναντηθούμε». Αποφύγετε τα αιτήματα σύνδεσης LinkedIn που ξεκινούν, «Ήθελα να συνδεθώ». Πολύ καλύτερη είναι η χρήση των μελλοντικών ρημάτων.

2. «ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ . . .»

Μια άλλη έκφραση παρελθοντικού χρόνου που πρέπει να αποφεύγετε είναι: «Νόμιζα ότι . . .». Πάλι σε κάνει να φαίνεσαι αδύναμος. Χωρίς αυτοπεποίθηση. Εστίασε στο παρόν με μια πιο δυναμική πρόταση.

3. «ΕΝΝΟΥΣΑ ΟΤΙ . . .»

Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την έκφραση, βρίσκεστε σε λειτουργία… διόρθωσης, προσπαθώντας να διορθώσετε μια παρεξήγηση.

Για παράδειγμα, σε μια συζήτηση με έναν συνάδελφο, μπορείτε να πείτε, «Το εννοούσα αυτό ως κομπλιμέντο» ή «Εννοούσα ότι μπορούμε να το δουλέψουμε μαζί». Αυτή η οπισθοδρομική ματιά στις λέξεις που ειπώθηκαν μπορεί να οδηγήσει στο, «Μα, είπες… ». Αυτή είναι η αρχή ενός τεταμένου διαλόγου.

Εάν η αρχική σας δήλωση δεν έγινε κατανοητή, επαναλάβετε την πιο ξεκάθαρα και προσεκτικά. Αλλά μην επιστρέψετε και μην ανατρέξετε σε αυτό που είπατε.

4. «ΣΚΕΦΤΟΜΟΥΝ ΟΤΙ . . .»

Μια άλλη χρήση του παρελθόντος χρόνου που δεν σας εξυπηρετεί καλά είναι, “Σκετόμουν ότι…”.

Εάν πείτε σε έναν υπάλληλο, «Σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να έχουμε μια συνάντηση για να συζητήσουμε το έργο», ο ακροατής δεν ξέρει πραγματικά αν σκοπεύετε να κάνετε αυτή τη συνάντηση. Μπορεί επίσης να αναρωτιούνται αν χρησιμοποιείτε τον παρελθόντα χρόνο επειδή δεν είστε πλήρως αφοσιωμένοι στην ιδέα. Καλύτερα να πούμε, «Ας κάνουμε μια συνάντηση για να συζητήσουμε για το έργο». Με τον ενεστώτα, εμφανίζεστε ως αποφασιστικός και ηγετικός.

5. «ΗΛΠΙΖΑ ΟΤΙ . . .»

Η νοοτροπία που χρησιμοποιεί τον παρελθόντα χρόνο, μπορεί επίσης να στραφεί σε πιο αδύναμα ρήματα όπως “ήλπιζα”. Αποφύγετε αυτές τις παγίδες. Άχρηστες δηλώσεις όπως, «Ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να συναντηθούμε για να συζητήσουμε για την αναζήτηση εργασίας μου» ή «Ήλπιζα ότι η εταιρεία σας προσφέρει μια επιλογή εργασίας από το σπίτι».

Αντικαταστήστε τις με ισχυρές, σαφείς επιβεβαιώσεις: «Ας συναντηθούμε για να συζητήσουμε την αναζήτηση εργασίας μου» ή «Είδα ότι προσφέρετε στους υπαλλήλους μια επιλογή εργασίας από το σπίτι. Αυτό είναι υπέροχο!”.

Μείνετε στο παρόν και αποφύγετε τα αδύναμα ρήματα όπως «ήλπιζα». Θα μείνετε ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα.

Εν ολίγοις: Αφήστε τον παρελθόντα χρόνο και παραμείνετε στο παρόν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 6 =