αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤο απλό τρικ για να μην σκέφτεσαι τη δουλειά εκτός ωραρίου: Ένας ψυχολόγος εξηγεί

Το απλό τρικ για να μην σκέφτεσαι τη δουλειά εκτός ωραρίου: Ένας ψυχολόγος εξηγεί

Είναι μια ατυχής πραγματικότητα ότι μόλις βγείτε τελικά από το γραφείο και το ωράριο εργασίας ολοκληρωθεί, είναι ακριβώς τότε που… ξεκινάτε να αναλύετε κάθε λεπτομέρεια της εργάσιμης ημέρας σας.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αγχώνεστε περισσότερο για τη δουλειά σας όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι ή παρακολουθείτε Netflix παρά όταν εργάζεστε πραγματικά.

Υπάρχει μια απλή εξήγηση για αυτό, σύμφωνα με τον Guy Winch, ψυχολόγο και ομιλητή του TED Talk «Πώς να απενεργοποιήσετε τις εργασιακές σκέψεις κατά τον ελεύθερο χρόνο σας».

«Είμαστε πραγματικά απασχολημένοι όταν εργαζόμαστε και δεν έχουμε πολύ χρόνο να σκεφτούμε τι μας αναστατώνει», λέει ο Winch. «Τείνουμε να το κάνουμε αυτό όταν έχουμε μια ηρεμία. Και αυτό τείνει να είναι εκτός δουλειάς».

Το κλειδί για να καταπνίξετε αυτές τις ενοχλητικές σκέψεις και να αναρρώσετε πλήρως από μια αγχωτική εργάσιμη μέρα δεν είναι να ξεκουράζεστε, λέει, αλλά να διατηρείτε το μυαλό σας ενεργά εστιασμένο σε κάτι άλλο.

«Οι άνθρωποι σκέφτονται την ανάκαμψη ως ξεκούραση», λέει στο CNBC ο Winch. «Απλώς φυτεύουμε… τον εαυτό μας μπροστά σε μια οθόνη οποιουδήποτε μεγέθους. Ενώ η ανάπαυση είναι χρήσιμη και σημαντική, είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Η ανάκαμψη απαιτεί επίσης επαναφόρτιση».

Ξεκούραση έναντι επαναφόρτισης

Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι όταν κάνετε scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή παρακολουθείτε τηλεόραση το μυαλό σας αρχίζει να περιπλανιέται στις απογοητεύσεις που είχατε στη δουλειά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να περάσουν από το να σκέφτονται τη δουλειά τους στο να σκέφτονται το… τίποτα.

Η απομάκρυνση από τη δουλειά σημαίνει ότι πρέπει να μετατοπίσεις την εστίαση σου από τη δουλειά σε κάτι άλλο, λέει ο Winch. «Δεν μπορείς απλά να μην σκέφτεσαι κάτι».

Αντί απλά να ξεκουράζεστε, πρέπει να επαναφορτιστείτε. Αυτό σημαίνει να συμμετέχετε σε μια δραστηριότητα που σας απορροφά πραγματικά.

«Για να επαναφορτίσουμε πρέπει να κάνουμε πράγματα που μας ικανοποιούν προσωπικά», λέει ο Winch.

Αυτό δεν χρειάζεται να είναι ένα χρονοβόρο χόμπι. Θα μπορούσε να είναι γυμναστική για 30 λεπτά ή να λύσεις ένα σταυρόλεξο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × three =