αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι «κοιτούν» οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα

Τι «κοιτούν» οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα

Επενδυτές από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, “σκανάρουν” την Ελλάδα. Πηγές με γνώση ανέφεραν στο Capital.gr πως ο Οργανισμός Enterprise Greece, που δημιουργήθηκε με στόχο να υποστηρίξει τους διεθνείς επενδυτές να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα, να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να συμβάλλει στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με περισσότερους από 10 ξένους επενδυτές που διερευνούν την ελληνική αγορά για την υλοποίηση της επόμενης επένδυσής τους. 

Τα επενδυτικά αυτά σχέδια έχουν ένα πολύ μεγάλο εύρος προϋπολογισμού, καθώς ξεκινούν από τα 10 εκατ. ευρώ το πιο μικρό και ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ τα πιο μεγάλα. Σε ό,τι αφορά τους κλάδους ενδιαφέροντος αυτοί είναι η βιομηχανία/μεταποίηση, η ενέργεια και ο τουρισμός. 

Την ίδια στιγμή 20 επενδυτικές προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 δισ. ευρώ τελούν υπό αξιολόγηση για να χαρακτηρισθούν ως στρατηγικές επενδύσεις. Πέρυσι 14 επενδύσεις χαρακτηρίσθηκαν ως στρατηγικές και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπέρασε τα 2,8 δισ. ευρώ. Οι 8 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων το περασμένο Καλοκαίρι. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία μαρίνας στη θέση “Βλυχός” της Λευκάδας, κοινό έργο του Δήμου Λευκάδας και του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, η ίδρυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή “Κουμπάρα – Διακοφτό” και ξενοδοχείου 5* και τουριστικών κατοικιών στις περιοχές “Τζαμαριά – Φάρος” στην Ίο από την “105 Α.Ε.”, προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ και η ανέγερση Boutique Hotel 5* και παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή “Πικρί Νερό” στην Ίο από την “ΝΕΡΟ Α.Ε.”, προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ. Εν τω μεταξύ από τις αρχές του 2021 αρκετές στρατηγικές επενδύσεις έχουν λάβει το “πράσινο φως” από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.). 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + eight =