αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΚι όμως, το υπερσύγχρονο Perseverance της NASA έχει επεξεργαστή iMac του 1998. Γιατί έγινε αυτή η απρόσμενη επιλογή

Κι όμως, το υπερσύγχρονο Perseverance της NASA έχει επεξεργαστή iMac του 1998. Γιατί έγινε αυτή η απρόσμενη επιλογή

Πριν η Apple να στραφεί στους Intel επεξεργαστές, συνεργαζόταν με την Motorola και την IBM για την παραγωγή επεξεργαστών ονόματι PowerPC, τους οποίους έφεραν τα πολύχρωμα iMac G3 για όσους θυμούνται τη δεκαετία του ’90. Όπως φαίνεται, αυτοί οι επεξεργαστές είναι χρήσιμοι ακόμα και σήμερα.

Μία νέα αναφορά από το New Scientist αποκαλύπτει πως το υπερσύγχρονο rover Perseverance που έστειλε η NASA στον Άρη και προσεδαφίστηκε το Φεβρουάριο, χρησιμοποιεί τον PowerPC 750 επεξεργαστή, μονοπύρηνο με 233MHz και μόλις 6 εκατομμύρια τρανζίστορς, τον ίδιο που είχε το “Bondi Blue” iMac του 1998. Μάλιστα, πρόκειται για τον ίδιο επεξεργαστή που χρησιμοποιεί και το Curiosity rover.

Γιατί όμως η NASA επέλεξε αυτόν τον επεξεργαστή για ένα διαστημικό όχημα που κοστίζει $2.7 δισεκατομμύρια και ενσωματώνει τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες επιστημονικού εξοπλισμού; Η απάντηση είναι πως η NASA προτιμά τεχνολογίες που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδείξει την αξία τους. Τα rovers στον Άρη υπόκεινται σε πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία από αυτήν που φτάνει στη Γη, η οποία μπορεί να καταστρέψει πολύ πιο εύκολα τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά των σύγχρονων επεξεργαστών. Όσο περιπλοκότερο το chip, τόσο περισσότερα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και όντας κάτι εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, μία αντικατάσταση του chip δεν είναι εφικτή.

Το συγκεκριμένο PowerPC 750 chip που διαθέτει το Perseverance έχει τροποποιηθεί για να αντέχει μεγαλύτερες δόσεις ακτινοβολίας και στην πραγματικότητα κοστίζει πάνω από $200.000. Και ενώ έχει χειρότερες επιδόσεις από ένα σύγχρονο smartphone, είναι πολύ πιο ισχυρό από παλαιότερα rovers, όπως το Spirit ή το Opportunity.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 2 =