αρχικηVIRALΤα 5 θεμελιώδη είδη φόβου που βιώνουμε στη ζωή μας

Τα 5 θεμελιώδη είδη φόβου που βιώνουμε στη ζωή μας

Ο φόβος είναι ένα βασικό συναίσθημα του ανθρώπου που αναπτύσσεται εξαιτίας της συνειδητοποίησης ενός πραγματικού ή πλασματικού κινδύνου ή απειλής και το οποίο οδηγεί στην απομάκρυνση του ατόμου από το επικίνδυνο αίτιο.

Ο φόβος δημιουργείται επίσης ως προσπάθεια του νου να ελέγξει το μέλλον, δηλαδή καταστάσεις ή συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να διαφύγουμε ή να αποφύγουμε.

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τα 3 τρικ για να ξεπεράσεις έναν φόβο σου.

Αλλά τι είδους φόβου υπάρχουν στη ζωή μας; Με βάση τον Dr. Karl Albrecht, υπάρχουν πέντε θεμελιώδη είδη φόβου, τα οποία βιώνουν όλοι οι άνθρωποι (Dr. Albrecht, 2007):

  • Ο φόβος του αφανισμού ή φόβος του θανάτου (extinction fear). Η ιδέα του θανάτου διεγείρει ένα πρωτογενές υπαρξιακό άγχος σε όλους τους ανθρώπους.
  • Ο φόβος του ακρωτηριασμού, της απώλειας ενός μέρους του σώματος (mutilation fear).
  • Ο φόβος απώλειας της αυτονομίας (loss of autonomy- fear).
  • Ο φόβος του αποχωρισμού- φόβος της εγκατάλειψης (separation fear).
  • Ο φόβος του θανάτου του Εγώ (Ego-death- fear). Πρόκειται για το φόβο της ταπείνωσης, της περιφρόνησης, του εξευτελισμού της προσωπικότητας και της απώλειας της συνοχής του εαυτού.

Η δημιουργία περαιτέρω φόβων εξαρτάται και από τις εμπειρίες του ατόμου, ειδικά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Ο φόβος μαθαίνεται είτε από προσωπικές τραυματικές εμπειρίες, είτε παρατηρώντας τον φόβο των άλλων (Olsson, Nearing, Phelps, 2007).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + eight =