αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι κάνεις πρόοδο στη ζωή σου ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις

Τέσσερα σημάδια που δείχνουν ότι κάνεις πρόοδο στη ζωή σου ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις

Συχνά ακούμε για το «overnight success». Υπονοεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι σε μια στιγμή. Αρπάζουν ένα χτύπημα της τύχης και η ζωή τους αλλάζει αμέσως προς το καλύτερο.

Στην πραγματικότητα, η επιτυχία περιλαμβάνει τόνους σκληρής δουλειάς και μερικές θυσίες στην πορεία.

Ας υποθέσουμε ότι ένα βίντεο σας γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξαφνικά κατακλύζεστε από νέους followers και αιτήματα για συνεργασίες με brands. Οι άνθρωποι μιλούν για το πόσο τυχερός είστε που εκτοξεύτηκε το βίντεό σας – αλλά δεν προσέχουν τα βίντεο που ανέβασες πριν. Όλες τις πολλές ώρες που αφιερώνεις για να φτιάχνεις ιδέες για βίντεο, γυρίσματα, μοντάζ, προώθηση. Μόνο εξωτερικά μοιάζει με επιτυχία ”μέσα σε μια νύχτα”.

Αυτό ισχύει και για τη ζωή. Θέλεις να αναπτυχθείς, αλλά νιώθεις ότι κινείσαι με ρυθμό σαλιγκαριού. Αλλά μάντεψε: Δεν είναι κακό. Το να κινείσαι αργά είναι καλύτερο από το να στέκεσαι ακίνητος.

Εδώ είναι 4 σημάδια που δείχνουν ότι σημειώνετε πρόοδο στη ζωή, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε.

1) Δεν είσαι το ίδιο άτομο που ήσουν πριν από ένα χρόνο

Κάτι που πρέπει να θυμάστε όταν αισθάνεστε «πίσω» στη ζωή: Το μόνο άτομο με το οποίο ανταγωνίζεστε είναι ο εαυτός σας.

Ο κόσμος κινείται με μεγάλη ταχύτητα και είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους και να νιώθεις ότι υστερείς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τέλη των 20s ή τις αρχές των 30s μας, όταν όλοι παθιάζονται για να πιάσουν συγκεκριμένα ορόσημα.

Αγορά σπιτιού. Δημιουργία οικογένειας. Προώθηση της καριέρας. Και άλλα. Εάν με κάποιο τρόπο δεν κάνετε αυτά τα πράγματα, αρχίζετε να αναρωτιέστε αν κάνετε κάτι λάθος στη ζωή σας.

2) Εργάζεσαι προς έναν στόχο

Μιλώντας για ορόσημα – ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι σημειώνετε πρόοδο στη ζωή, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνετε, είναι ότι επιδιώκετε έναν στόχο. Αν και ο τελικός στόχος μπορεί να φαίνεται μακρινός, η συνεπής προσπάθεια προς τον στόχο σας σημαίνει πρόοδο.

Μικρά, τακτικά βήματα συνδυάζονται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε σημαντικά επιτεύγματα.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να τρέξετε έναν μαραθώνιο. Δεν ξυπνάς μια μέρα και τον τρέχεις. Πρέπει να προπονηθείς.

Κάνεις ένα σχέδιο και μένεις σε αυτό. Γίνεσαι καλύτερος με κάθε προπόνηση τρεξίματος. Τρέχεις μέσα από τη βροχή και το χιόνι και τον καυτό ήλιο. Και όταν βαριέστε και προτιμάτε να κάνετε κυριολεκτικά οτιδήποτε άλλο.

Μετά, χαίρεσαι όταν φτάνει η μέρα του μαραθωνίου και όλη η προετοιμασία αποδίδει.

Από έξω, δεν φαίνεται ότι σημειώνετε μεγάλη πρόοδο κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας. Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν πόσο μακριά έχετε φτάσει μόλις περάσετε τη γραμμή τερματισμού.

3) Κάνεις λάθη

Ξέρεις ποιος δεν κάνει λάθη. Κάποιος που δεν προσπαθεί καν. Το να κάνεις λάθη είναι μια θεμελιώδης πτυχή της προσωπικής ανάπτυξης.

Σηματοδοτεί την προθυμία να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να ρισκάρετε.

Το πρόβλημα είναι ότι, καθώς τα κάνεις, φαίνονται μνημειώδεις αποτυχίες. Σας κάνουν να θέλετε να συρθείτε κάτω από τα σκεπάσματα και να μην σηκωθείτε ποτέ ξανά από το κρεβάτι.

Είναι αποθαρρυντικά και απογοητευτικά και ντροπιαστικά.

Είναι επίσης σημάδι προόδου. Μόλις κάνετε ένα λάθος, είστε πιο κοντά στο να το διορθώσετε. Τα λάθη ενθαρρύνουν τον αυτοστοχασμό. Είναι ευκαιρίες για ανάπτυξη. Μην αφήσετε κανέναν να σας πει το αντίθετο.

4) Γίνεσαι καλύτερος στο να λες «όχι»

Είναι και αυτά σημαντικά στη διαδρομή. Ίσως σου πάρει καιρό νακαταλάβεις τη δύναμη της λέξης «όχι».

Όταν λέτε «όχι» σε πράγματα που δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους και τις αξίες σας, παραμένετε ανοιχτοί σε αυτά που ταιριάζουν.

Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − ten =