αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα πράγματα που ίσως κάνεις καθημερινά και φθείρουν το μυαλό σου χωρίς να το καταλάβεις

Τέσσερα πράγματα που ίσως κάνεις καθημερινά και φθείρουν το μυαλό σου χωρίς να το καταλάβεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι καθημερινές συνήθειες, όπως η μη κατανάλωση των σωστών τροφών ή το να μην μιλάς αρκετά, μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλό σου.

Εδώ είναι πέντε καθημερινές συνήθειες που είναι κακές για τον εγκέφαλό σας:

1. Δεν τρως πρωινό

Η μη κατανάλωση πρωινού οδηγεί σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας θα έχει ανεπαρκή θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε φθορά του εγκεφάλου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και δέκα ετών, που έχουν διπλό μεταβολισμό της γλυκόζης στον εγκέφαλο σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Το 20-30% των παιδιών και των εφήβων παραλείπουν το πρωινό στον ανεπτυγμένο κόσμο, χάνοντας έτσι τα οφέλη της κατανάλωσης πρωινού.

2. Υπερφαγία

Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού προκαλεί σκλήρυνση των εγκεφαλικών αρτηριών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της πνευματικής δύναμης. Επιπλέον, όσο περισσότερο τρώτε, τόσο πιο εθισμένος στο φαγητό γίνεται ο εγκέφαλός σας. Τελικά, αυτό σας εμποδίζει να νιώσετε την ίδια ευχαρίστηση που ένιωθα αρχικά από την κατανάλωση τροφής.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal Annals of Neurology, το υπερβολικό λίπος στο σώμα σας μπορεί να παίζει ρόλο στη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου σας. Το επιπλέον λίπος απελευθερώνει ορμόνες που έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στο σώμα από το συνηθισμένο λίπος και η ύπαρξη μικρότερου εγκεφάλου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας.

3. Δεν μιλάς αρκετά

Εάν δεν μιλάτε αρκετά, υπάρχει πιθανότητα να χάσετε μέρος της εγκεφαλικής σας λειτουργίας. Κάνοντας διανοητικές συζητήσεις και μιλώντας πολύ με φίλους και συνεργάτες, λαμβάνετε μεγάλα γνωστικά οφέλη. Η αλληλεπίδραση με άλλους είναι το καλύτερο είδος εγκεφαλικής άσκησης που μπορείτε να κάνετε- και επίσης είναι πολύ απλό.

Μελέτες στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ενεργή κοινωνική ζωή είχαν τον πιο αργό ρυθμό μείωσης της μνήμης. Οπότε βγείτε εκεί έξω και συζητήστε, και αν δεν έχετε αυτήτην επιλογή, τότε μπορείτε πάντα να μιλήσετε με το κατοικίδιό σας – αυτό λειτουργεί επίσης!

4. Τρώτε πολύ ζάχαρη

Εάν έχετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στο σώμα σας, αυτό θα διακόψει την απορρόφηση των απαραίτητων πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνες, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη (μη φύσικη ζάχαρη) μειώνουν την παραγωγή μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ονομάζεται νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF).

Τα άτομα με χαμηλό BDNF δυσκολεύονται περισσότερο να σχηματίσουν αναμνήσεις και να μάθουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + twelve =