αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤέλος το Airbnb για όσους αγοράζουν ακίνητο για Golden Visa

Τέλος το Airbnb για όσους αγοράζουν ακίνητο για Golden Visa

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως «Μέχρι πρόσφατα ήταν 250.000 ευρώ να φέρεις, για να αγοράσεις ένα ακίνητο. Αυτό ανέβηκε στην Αθήνα ήδη εδώ και κάμποσους μήνες, στις 500.000 και στη Θεσσαλονίκη. Όχι σε όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, βόρεια και νότια. Δυτικά παρέμενε χαμηλότερο. Τώρα πάμε στις 800.000 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στα τουριστικά νησιά. Λέμε ότι δεν επιτρέπεται αυτός που αγοράζει με Golden Visa να δώσει το ακίνητο στη συνέχεια για Airbnb, λέμε ότι το ακίνητο δεν μπορεί να είναι κάτω από 120 τετραγωνικά. Και όλα αυτά τα λέμε για να κατευθύνουμε τους επενδυτές σε ακίνητα μεγάλης αξίας και πάντως σε ακίνητα που δεν είναι για τη λεγόμενη λαϊκή κατοικία και σίγουρα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους».

Σχετικά με τις αλλαγές που φέρνει το υπουργείο για την απόκτηση ακινήτου με το πρόγραμμα της Golden Visa, ο υπουργός με την παραδοχή πως έχουν ανέβει οι τιμές των ακινήτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, γεγονός αναμενόμενο λόγω της θετικής πορείας της οικονομίας, σημείωσε πως την συγκεκριμένα αγορά την επηρεάζει περισσότερο το Airbnb.

Η Golden Visa είναι το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, όμως χωρίς αμφιβολία επηρεάζει, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πάντως πως τα έσοδα από την Golden Visa ήταν 2,5 δις ευρώ περίπου το 2023 από επενδύσεις και κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

«Άρα είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και δεν προχωρούμε ελαφρά τη καρδία. Επειδή όμως πιέζουν τις τιμές των ακινήτων ακριβώς, παρά το ότι έρχονται κεφάλαια απ’ έξω, επειδή πιέζουν τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω, ερχόμαστε και φέρνουμε ρυθμίσεις.

Αναφέρθηκε στα προγράμματα ακινήτων που τρέχουν λέγοντας «Υπενθυμίζω το πρόγραμμα με την ονομασία Σπίτι Μου, το οποίο μεταξύ των άλλων, είχε και τα φτηνά στεγαστικά δάνεια, τα οποία διατέθηκαν αμέσως με επιτόκιο 1% περίπου και έχουν εγκριθεί ήδη 10.000 δάνεια, έχουν εκταμιευθεί 5.000 δάνεια κτλ. Άλλες πρωτοβουλίες, Εξοικονομώ για νέους, Εξοικονομώ-Νοικιάζω για να διατεθούν τα σπίτια κλπ».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 3 =