αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠως να βρεις συνιδρυτή για την tech startup σου με 5 βήματα

Πως να βρεις συνιδρυτή για την tech startup σου με 5 βήματα

Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που θα ακούσεις από κάποιον που έχει μία business ιδέα αλλά διστάζει να την κάνει πράξη: «Δεν έχω ομάδα». Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν δεν έχεις καν… συνιδρυτή. Δεν έχεις δηλαδή έναν άνθρωπο που θα σε βοηθήσει να ξεκινήσετε μαζί το project, και να μοιραστείτε την δουλειά, τις ευθύνες και τα έξοδα, από την Day 1.

Τι μπορείς να κάνεις; Ναι, η μία επιλογή είναι να ξεκινήσεις μόνος ως solopreneur, όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Η άλλη επιλογή είναι να αναζητήσεις έναν συνιδρυτή (ή περισσότερους). Αλλά που μπορείς να ψάξεις, ειδικά αν θες να ξεκινήσεις μία tech startup; Το αμερικανικό Entrepreneur.com εξηγεί πως να κάνεις την αναζήτηση σου, ακολουθώντας 5 βασικά βήματα. Έτσι ώστε να εντοπίσεις κάποιον που να θέλει να μπει στο project σου, να έχει κλίση προς την επιχειρηματικότητα, και να είναι tech τύπος.

1# Πως σκέφτονται οι IT τύποι; Στο τεχνολογικό πεδίο, είναι αρκετά εύκολο για κάποιον να βρει μία θέση με έναν καλό μισθό. «Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι που γίνονται προγραμματιστές σπάνια είναι άπληστοι. Δηλαδή, το κύριο κίνητρό τους συνήθως δεν είναι τα χρήματα. Δεν έχουν έντονη επιθυμία να μετακινήσουν… βουνά για χάρη των εκατομμυρίων» λέει το Entrepreneur.com. Όταν ένας επιχειρηματίας (πρώτος ιδρυτής), ανεκτικός στο ρίσκο και πεινασμένος για πολλά χρήματα, αναζητά έναν προγραμματιστή (ιδανικά, δεύτερο ιδρυτή) που δεν του αρέσουν τα ρίσκα και έχει ήδη καλύψει όλες τις ανάγκες του, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τοίχο. Απλώς δεν εκτιμούν ο ένας τους στόχους του άλλου. Αυτές οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη ισχυρών επιχειρήσεων, αλλά πρώτα πρέπει να συμφωνήσουν.Ο επιχειρηματίας πιθανότατα θα σκεφτεί ότι έχει βρει κάποιο είδος τεμπέλη. Και ο προγραμματιστής πιθανότατα θα σκεφτεί ότι ο επιχειρηματίας είναι απλώς ένας τύπος που θέλει να ολοκληρώσει τη δουλειά… δωρεάν. Για να υπάρξει μία συνεργασία, πρέπει ο ένας να κατανοήσει το πως σκέφτεται ο άλλος.

2# Η σωστή προσέγγιση. Οι περισσότεροι έμπειροι μηχανικοί με προηγμένα soft skills μπορούν να γίνουν καλοί συνιδρυτές — αν δουν ότι είναι λογικό να εγκαταλείψουν την άνετη εργασία τους για να προσπαθήσουν να αναπτύξουν την ιδέα σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβουν ότι ακόμη και αν το project αποτύχει, θα λάβουν κάποιου είδους όφελος για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα, θα είναι χρήσιμο για το βιογραφικό τους ή θα μάθουν μία νέα πολλά υποσχόμενη τεχνολογία. Το project σας μπορεί να φαίνεται καλό στο βιογραφικό ενός tech συνιδρυτή, έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να βρει μια πιο καλά αμειβόμενη δουλειά. ‘Η η ιδέα πρέπει να αρέσει στον προγραμματιστή, να μπορεί να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο και έτσι ο προγραμματιστής να έχει κίνητρο να τη ζωντανέψει.

3# Πως να pitchάρεις ένα project. Oταν επικοινωνείτε με έναν προγραμματιστή, θα πρέπει να έχετε ήδη τις απαντήσεις σε όλες τις βασικές ερωτήσεις. Ποια στοιχεία λένε ότι το μελλοντικό προϊόν θα έχει ζήτηση; Πώς θα προωθήσουμε το προϊόν; Πόσο θα κοστίσει; Πως θα φέρει χρήματα; Πόσα μπορείτε να κερδίσετε; Πού μπορούμε να βρούμε επενδύσεις; Πού θα αναζητήσουμε πελάτες; Ποια είναι τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα;

4# Πραγματικά παραδείγματα παρουσίασης σε έναν υποψήφιο co-founder

Κακό: Έχω μια ιδέα για ένα social media για λάτρεις της τέχνης. Θα φτιάξουμε ένα πρωτότυπο, θα δείξουμε στους επενδυτές (τους οποίους δεν γνωρίζω ακόμα, αλλά νομίζω ότι κάποιος θα ενδιαφέρεται, τώρα δίνουν επενδύσεις σε οτιδήποτε). Θα λάβουμε χρήματα, τουλάχιστον 200.000 $, και η προώθηση δεν είναι πρόβλημα. Θα αγοράσουμε διαφημίσεις στο διαδίκτυο και θα προσλάβουμε έναν marketer. Η ιδέα είναι περιζήτητη, όλοι οι φίλοι μου είπαν ότι θα την χρησιμοποιήσουν.

Καλό: Ετοιμάζω ένα CRM για εργάτες κατασκευών, είμαι στον κατασκευαστικό κλάδο εδώ και 10 χρόνια. Γνωρίζω πολλούς ηγέτες μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, έχω ήδη συμφωνήσει με τρεις εταιρείες για τον ‘πιλότο’, μία από αυτές έχει ήδη δώσει μια μικρή προκαταβολή. Έχω ήδη επικοινωνήσει με ενδιαφερόμενα funds και έναν startup accelerator, και ένας designer που ξέρω έχει βάλει ένα βασικό σχέδιο στις οθόνες, χρειάζομαι τη βοήθεια ενός καλού προγραμματιστή για να εφαρμόσω ένα απλό τεχνικό prototype. Εάν το prototype είναι επιτυχές, μπορούμε να ανοιχτούμε σε μια νέα αγορά 12 δισεκ. δοκαριών.

5# Πού να αναζητήσετε έμπειρους προγραμματιστές με διάθεση να ρισκάρουν. Ωραία, έχεις σκεφτεί όλα τα παραπάνω. Αλλά που μπορείς να ψάξεις για tech τύπους; Υπάρχουν μερικά «λιμέρια». Εδώ: Hackathons / Διαδικτυακοί διαγωνισμοί. Meetups και conferences. Chatrooms στο Telegram/Slack. Στο Github. Αλλά και σε Facebook Groups.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − three =