αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠως να βγάλεις περισσότερα χρήματα αλλάζοντας δουλειές

Πως να βγάλεις περισσότερα χρήματα αλλάζοντας δουλειές

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το να μεταπηδά κανείς από δουλειά σε δουλειά με μεγαλύτερο μισθό είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αυξήσει τις απολαβές του. Μάλιστα υπάρχουν στοιχεία της FED, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία δείχνουν ότι όσοι αλλάζουν εργασία, αυξάνουν τους μισθούς τους πιο γρήγορα, κατά μέσο όρο, από εκείνους που παραμένουν στη θέση τους.

Το να εστιάζει όμως κανείς μόνο στα χρήματα, αρκεί από μόνο του ως στρατηγική κίνηση για να φτάσει στο στόχο του;

Έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2024 έδειξε ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών, το 95%, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναζητήσει νέα εργασία εντός του έτους, με το 45% των εργαζομένων να υπογραμμίζει ότι το κίνητρο είναι τα χρήματα.

Ας δούμε όμως το παράδειγμα μιας επιτυχημένης επιχειρηματία από το Λος Άντζελες. Από πολύ νωρίς η 29χρονη Kyyah Abdul, σύμβουλος παγκόσμιων ρυθμιστικών υποθέσεων βιοτεχνολογίας και φαρμακευτικών προϊόντων, γνώριζε ότι θέλει να εργαστεί για τον εαυτό της.

«Πάντα είχα αυτή την ιδέα για το πού ήθελα να καταλήξω σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο CNBC. «Είπα στον εαυτό μου: “Εντάξει, γύρω στην ηλικία των 30 ετών, να προσπαθήσω να αποκτήσω αρκετή εμπειρία και να εκτεθώ στα πράγματα που απαιτούνται για να έχω μια εταιρεία συμβούλων”».

Για να επιτύχει τον σκοπό της η Abdul επικεντρώθηκε στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων της και όχι μόνο στα χρήματα. Έχει αλλάξει έξι φορές δουλειά στον κλάδο της από το 2016. Την πρώτη φορά που άλλαξε δουλειά, μάλιστα, δέχτηκε μείωση μισθού κατά 20.000 δολάρια (τον χρόνο) προκειμένου να αποκτήσει εμπειρία.

Όπως ανέφερε η ίδια «ήξερα ότι αυτό ήταν εντάξει, διότι η εμπειρία που θα αποκτούσα στο νέο χώρο εργασίας άξιζε δέκα φορές περισσότερα», προσθέτοντας «τελικά… σχεδόν διπλασίασα τον μισθό μου μετά από ενάμιση χρόνο». Εν τω μεταξύ οι απολαβές της αυξήθηκαν περαιτέρω μέσω προαγωγών και μετακινήσεων σε άλλες θέσεις εργασίας.

«Έχω δει πολλούς ανθρώπους να θέλουν να κάνουν job hop επειδή θέλουν έναν υψηλότερο μισθό, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι αυτός ο υψηλότερος μισθός συνοδεύεται από ευθύνες και συνοδεύεται από την ικανότητά τους να αποδίδουν», εξηγεί η Abdul. Χαρακτήρισε δε αυτό το μοντέλο σαν μια «αμοιβαία επωφελή σχέση, οπότε αν δεν μπορείς να τηρήσεις το δικό σου μέρος της συμφωνίας, καταλήγεις να απολυθείς».

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζεις δουλειά;

Η αλλαγή εργασιακής στέγης κάθε 3 χρόνια μπορεί να είναι μια καλή τακτική. Ειδικά στην εποχή των Millennials στην οποία ζούμε, όπου οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν σε μια εταιρία με το σκεπτικό… ότι θα πάρουν σύνταξη από εκεί.

«Οι εργαζόμενοι που μένουν σε μια εταιρεία χρόνο μεγαλύτερο των δύο ετών λένε ότι πληρώνονται κατά 50% λιγότερο», τονίζει η Patty McCord, πρώην chief talent officer στο Netflix και τωρινή υπεύθυνη για την τρέχουσα πρωτοποριακή εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας.

Όπως εξηγεί η ίδια στο FastCompany.com, οι λεγόμενοι hoppers (εργαζόμενοι που αλλάζουν συχνά δουλειές) λαμβάνουν περισσότερες γνώσεις, έχουν καλύτερες επιδόσεις και εργάζονται ακόμα σκληρότερα από τους άλλους, αφού θέλουν να κάνουν καλή εντύπωση στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα μείνουν σε μια εταιρεία.

Όλο αυτό το σκηνικό, μπορεί να δημιουργήσει τις προοπτικές για μια καλή καριέρα για έναν εργαζόμενο. Αφού αυτός πηγαίνει σε μια εταιρία, κάθεται π.χ. 3 χρόνια, παίρνει γνώσεις και νέα skills, και στην συνέχεια αναζητά την επόμενη πρόκληση της καριέρας του κάπου αλλού- πιθανότατα με καλύτερα χρήματα.

Και γιατί όχι να μην δοκιμάσεις να δημιουργήσεις και ένα δικό σου project. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι περισσότεροι πετυχημένοι επιχειρηματίες ή startuppers, ακόμα και στην Ελλάδα, έχουν εργαστεί σε διάφορες μεγάλες εταιρίες ως υπάλληλοι, πριν ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους προσπάθεια. Η θητεία σε μια μεγάλη εταιρία, μπορεί να σου δώσει χρήσιμα μαθήματα και εμπειρίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − eight =