αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠρόστιμο-γίγας 1,8 δισ. δολαρίων από την Κομισιόν στην Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Πρόστιμο-γίγας 1,8 δισ. δολαρίων από την Κομισιόν στην Apple για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης

Οι Βρυξέλλες επέβαλαν στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ διότι, όπως υποστηρίζει, έβαλε φρένο στον ανταγωνισμό από αντίπαλες υπηρεσίες ροής μουσικής (streaming). Είναι η πρώτη φορά που ο κατασκευαστής iPhone τιμωρείται για παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Η Margrethe Vestager, η επικεφαλής ανταγωνισμού του μπλοκ, είπε ότι για μια δεκαετία ο τεχνολογικός γίγαντας είχε παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ, «περιορίζοντας τις δυνατότητες των developers να ενημερώνουν τους καταναλωτές για εναλλακτικές, φθηνότερες υπηρεσίες που διατίθενται εκτός του οικοσυστήματος της Apple».

Είπε ότι αυτό ισοδυναμούσε με κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο App Store της. Το πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο πρόστιμο αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Apple είπε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας μακροχρόνιας διαμάχης στα δικαστήρια της ΕΕ. Σημείωσε ότι η επιτροπή έλαβε την απόφασή της παρά το γεγονός ότι απέτυχε να «αποκαλύψει οποιαδήποτε αξιόπιστη απόδειξη βλάβης των καταναλωτών», προσθέτοντας ότι το σκεπτικό των Βρυξελλών «αγνοεί την πραγματικότητα μιας αγοράς που είναι ακμάζουσα, ανταγωνιστική και αναπτύσσεται γρήγορα».

Είναι μια από τις πιο σκληρές ποινές που επιβλήθηκαν από τις αρχές της ΕΕ. Στην Google έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο περίπου 8 δισ. ευρώ για παραβάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, αν και ο γίγαντας στον χώρο της αναζήτησης αμφισβητεί το πρόστιμο στο δικαστήριο.

Η επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της για την Apple το 2019 αφού η εφαρμογή Spotify υπέβαλε καταγγελία κατηγορώντας την Apple για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ διαπίστωσαν ότι οι ενέργειες της Apple, κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, είχαν ως αποτέλεσμα οι χρήστες να πληρώνουν «σημαντικά υψηλότερες τιμές» για υπηρεσίες ροής μουσικής.

Ο κατασκευαστής iPhone χρεώνει ένα τέλος 30% για όλες τις πωλήσεις μέσω του App Store, ένα κόστος που σύμφωνα με την Κομισιόν μετακυλίστηκε στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων χρεώσεων συνδρομής.

Ως μέρος της απόφασης της Δευτέρας, η Επιτροπή απαγόρευσε επίσης στην Apple να μπλοκάρει τις εφαρμογές από το να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκτός του λογισμικού iOS του κατασκευαστή iPhone.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 6 =