αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολλά τα προβλήματα με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- Οι… πονηριές των εργοδοτών

Πολλά τα προβλήματα με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- Οι… πονηριές των εργοδοτών

Προβληματική είναι σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων η χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας κυρίως από τις επιχειρήσεις, που εφευρίσκουν έντεχνους τρόπους καταστρατήγησης της τήρησης του μέτρου, που από τις αρχές του χρόνου εφαρμόζεται πιλοτικά, σε βιομηχανία και εμπόριο. Η πιλοτική περίοδος λήγει την 1η Απριλίου για την Βιομηχανία και την 2α Μαΐου για το λιανικό εμπόριο.

Μάλιστα, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πιλοτική εφαρμογή, κατά την οποία δεν επιβάλλονται πρόστιμα, εφόσον βέβαια διαπιστωθούν προβλήματα που δεν είναι εύκολο να λυθούν.

Με στόχο άλλωστε την παροχή των απαραίτητων διευκρινήσεων, το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα διεξάγονται συναντήσεις με εκπροσώπους των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενημερωθούν εκατέρωθεν για τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου. Κι όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κ. Στρατινάκη, «ο καλός εργοδότης δεν έχει να φοβηθεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας τόσο σε ότι αφορά το κόστος όσο και τη διαδικασία».

Βέβαια, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο, προχώρησε στην δημοσιοποίηση καταγγελιών που έχουν καταγραφεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία – μέλη της, σε σχέση με το πως εφαρμόζεται το σύστημα της ψηφιακής κάρτας σε αρκετές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Και οι καταγγελίες αυτές, είναι ενδεικτικές των προβλημάτων που υπάρχουν.

Έτσι, για παράδειγμα, όπως αναφέρει το Euro2day.gr, εργαζόμενοι που δουλεύουν για λογαριασμό τρίτων εταιρειών (shop in a shop) σε καταστήματα καλλυντικών, εμπορικών κέντρων, spa, κέντρων αισθητικής, αρωματοπωλείων, κ.λ.π, δε χτυπάνε ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς οι εργοδότες τους δεν τους παρέχουν τα απαιτούμενα tablet με τη σχετική εφαρμογή.

Εταιρείες Super Markets, logistics, πολυκαταστημάτων, δεν παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας στο προσωπικό εργολάβων που απασχολούν στις αποθήκες παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή.

Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα «Εργάνη» η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.

Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων – επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτιρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.

Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, σε μεγάλα κτίρια, ιδιωτικών εταιρειών αλλά και του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δε λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.

Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.

Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 3 =