αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠοιοι είναι πιο πιθανό να χάσουν την δουλειά τους λόγω… της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ποιοι είναι πιο πιθανό να χάσουν την δουλειά τους λόγω… της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στους χώρους εργασίας σε διάφορους κλάδους και έχει σημαντικό αντίκτυπο στις περισσότερες θέσεις εργασίας. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα, να μειώσει το κόστος και να βελτιώσει την ακρίβεια, αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για πολλές θέσεις εργασίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της εργασίας.

Αυτή η εισαγωγή γράφτηκε από το ChatGPT, ένα γλωσσικό μοντέλο που δημιουργήθηκε από το OpenAI. Όχι πολύ άσχημα, αλλά όχι ακριβώς αυτό που θα έγραφε ο δημοσιογράφος. «Αν και πιστεύω ότι, προς το παρόν, η δουλειά μου είναι ασφαλής, πιθανότατα θα φαίνεται διαφορετική σε ένα μέλλον που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει στο MarketWatch η Anna Helhoski.

Οι ερευνητές ανυπομονούν να μελετήσουν το μέλλον και πώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, το DALL-E και το Bard της Google, -τελευταία είσοδος στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης – είναι πιθανό να επηρεάσουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας με κάποιο τρόπο.

Περίπου τα δύο τρίτα των υφιστάμενων θέσεων εργασίας είναι πιθανό να επηρεαστούν από κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs. Η έκθεση εκτιμά ότι περίπου το ένα τέταρτο των υφιστάμενων καθηκόντων θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ.

Μια μελέτη από το OpenAI – σε συνδυασμό με το OpenResearch, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο, και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια – διαπίστωσε ότι έως και το 80% όλων των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεαστούν τουλάχιστον στο 10% των καθημερινών εργασιών τους από μοντέλα εκμάθησης AI. Και περίπου μια στις 5 θέσεις εργασίας θα μπορούσε να δει τα μισά από τα εργασιακά καθήκοντα να επηρεάζονται.

Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη έκθεση σε πιθανή υποκατάσταση από την τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν νομικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες, σύμφωνα με μελέτη από το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Όσον αφορά συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τηλεπωλητές και οι καθηγητές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθήματα όπως η αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία, ξένες γλώσσες και Ιστορία, είναι πιθανό να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτές οι μελέτες διαπιστώνουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας θα εξακολουθήσει να είναι αναγκαίος, αναλαμβάνοντας τα περισσότερα καθήκοντα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα ενσωματωθεί στη δουλειά τους.

Αυτό ισχύει για τις περισσότερες δουλειές αλλά όχι για όλες. Η μελέτη της Goldman Sachs επισημαίνει ότι θέσεις εργασίας με 50% ή μεγαλύτερη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη – όπου ένα ρομπότ θα μπορούσε να εκτελεί το 50% ή περισσότερο των καθημερινών καθηκόντων – είναι πιθανό να αντικατασταθούν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − 2 =