αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΜία Ελληνική startup έφτιαξε έναν AI βοηθό για τουριστικά καταλύματα. Και μιλάει… σαν κανονικός υπάλληλος

Μία Ελληνική startup έφτιαξε έναν AI βοηθό για τουριστικά καταλύματα. Και μιλάει… σαν κανονικός υπάλληλος

«Προσφέρουμε στο κάθε κατάλυμα, τον προσωπικό του βοηθό τεχνητής νοημοσύνης. Έναν κανονικό υπάλληλο, ο οποίος γνωρίζει τα πάντα για το κατάλυμα, και εξυπηρετεί όλους τους επισκέπτες 24/7, σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους. Μαθαίνει από τις προηγούμενες συνομιλίες του καταλύματος, δίνει εξαιρετικές προτάσεις & οδηγίες, σέβεται τους κανόνες & τις πολιτικές, κάνει αυτόματα κρατήσεις & ενημερώνει τους συνεργάτες μας». Αυτό έχει δημιουργήσει η ελληνική startup, PrimeHost, όπως εξηγεί o CEO, Ανδρέας Μελαδιανός. Όλα αυτά με την βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία αλλάζει σταδιακά τον τρόπο που ζούμε. Και τον τρόπο που λειτουργούν πολλές επιχειρήσεις εκεί έξω.

«Αφορμή για την PrimeHost ήταν ο τεράστιος όγκος επικοινωνίας που αντιμετώπιζα στα καταλύματα που διαχειρίζομαι, είτε αυτά ήταν ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή vacation rentals» σημειώνει ο Ανδρέας Μελαδιανός. Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible και εξηγεί πως ακριβώς λειτουργεί το AI εργαλείο που έχουν δημιουργήσει, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτό εντελώς δωρεάν.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Οι ρυθμοί της καθημερινής επικοινωνίας έχουν αλλάξει ριζικά, καθώς η τεχνολογία & η τεχνητή νοημοσύνη έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Οι επισκέπτες που κλείνουν online ένα κατάλυμα, έχουν πλέον απαιτήσεις για άμεση, προσωποποιημένη αλλά και ποιοτική εξυπηρέτηση. Αναπόφευκτα δημιουργείται ένα τεράστιο πρόβλημα για το κατάλυμα, καθώς η επικοινωνία με τους επισκέπτες έχει αναδειχτεί στην πιο χρονοβόρα διαδικασία της διαχείρισης. Αφορμή για την PrimeHost ήταν ο τεράστιος όγκος επικοινωνίας που αντιμετώπιζα στα καταλύματα που διαχειρίζομαι, είτε αυτά ήταν ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή vacation rentals.

Με απλά λόγια πως λειτουργεί το εργαλείο που έχετε δημιουργήσει;

Η PrimeHost δεν προσφέρει ένα ακόμα εργαλείο chatbot. Τα έχουμε δει στο παρελθόν και σαν καταναλωτές όλοι, λίγο πολύ, τα έχουμε απορρίψει. Σκοπός μας είναι να δώσουμε μια ολιστική λύση στο πρόβλημα, καθώς με τη βοήθεια του generative AI, πλέον μπορούμε να επικοινωνούμε σε απόλυτα φυσική γλώσσα, να έχουμε προσωποποιημένο περιεχόμενο και να δίνουμε εξατομικευμένες προτάσεις, στα μέτρα του κάθε επισκέπτη.

Έτσι, προσφέρουμε στο κάθε κατάλυμα, τον προσωπικό του βοηθό τεχνητής νοημοσύνης. Έναν κανονικό υπάλληλο, ο οποίος γνωρίζει τα πάντα για το κατάλυμα, και εξυπηρετεί όλους τους επισκέπτες 24/7, σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους. Μαθαίνει από τις προηγούμενες συνομιλίες του καταλύματος, δίνει εξαιρετικές προτάσεις & οδηγίες, σέβεται τους κανόνες & τις πολιτικές, κάνει αυτόματα κρατήσεις & ενημερώνει τους συνεργάτες μας. Τέλος, συνδέεται σε ήδη δημοφιλή κανάλια επικοινωνίας, οπότε δεν χρειάζεται να μεταφέρουμε τους επισκέπτες σε διαφορετικές πλατφόρμες, που δε γνωρίζουν & δεν εμπιστεύονται.

Τί σημαίνει αυτό για τον επισκέπτη; Θα έχει άμεση, ποιοτική & προσωποποιημένη εξυπηρέτηση καθ΄ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας του. Θα έχει πάντα δίπλα του έναν προσωπικό βοηθό, έναν problem-solver. Ενώ το κατάλυμα, θα μπορεί να επικεντρωθεί στις πραγματικές περιπτώσεις ανάγκης, όπου χρειάζεται αναπόφευκτα ανθρώπινη παρέμβαση.

Πως σας έχουν υποδεχτεί οι πάροχοι φιλοξενίας έως τώρα και πιο είναι το γενικότερο feedback που παίρνετε;

Είναι αλήθεια ότι μετά το λανσάρισμα του ChatGPT, με τις εκπληκτικές δυνατότητες του, ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης και ειδικότερα του generative AI έγινε αρκετά…της μόδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα κι αν δε γνωρίζουν πολλά σε τεχνικό επίπεδο, κατανοούν ότι αυτή η μορφή επικοινωνίας θα γίνει σύντομα μέρος της καθημερινότητας τους, οπότε είναι πάντα πρόθυμοι να μας ακούσουν.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ελληνική αγορά φιλοξενίας αγκάλιασε το project από την πρώτη στιγμή. Γίναμε δεκτοί στον CapsuleT  – τον καλύτερο ελληνικό επιταχυντή για νέες καινοτόμες startups. Tο ΞΕΕ έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά & παρακολουθεί στενά την πορεία της ομάδας. Aκόμη, γνωστές εταιρίες PMS στον χώρο των vacation rentals προσέφεραν ανιδιοτελώς πολύτιμη τεχνογνωσία και πλέον έχουν αναδειχτεί σε στρατηγικούς συνεργάτες μας.

Στο εξωτερικό οι συνθήκες είναι ήδη πιο ώριμες. Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας τρέχει στο Y Combinator, οπότε καταλαβαίνετε πως υπάρχει ήδη τεράστιο hype για τη συγκεκριμένη αγορά.

O Ανδρέας Μελαδιανός

Βλέπουμε ότι οι εξελίξεις στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς. Πως εκτιμάτε ότι θα είναι το τοπίο στο προσεχές μέλλον και σε ποια κομμάτια της ζωής μας θα έχει μπει δυναμικά το AI;

Αρχικά να πούμε ότι το ChatGPT πλέον ακούει, μιλάει & βλέπει! H Google μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι με το λανσάρισμα του Gemini. Αυτές οι συνταρακτικές εξελίξεις, όσο μακρινές κι αν φαίνονται τώρα από την καθημερινότητά μας, σηματοδοτούν μια καινούρια εποχή στον χώρο, και θα έχουν τελικά μεγάλη επίδραση στις ζωές μας, σε όλους τους τομείς. Έτσι, η κατανόηση της τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελεί πλέον ένα προνόμιο αλλά μια αναγκαιότητα, διαφορετικά θα βρεθούμε να ζούμε σε έναν κόσμο που είναι αδύνατον να καταλάβουμε, και σίγουρα αδύνατο να ανταγωνιστούμε. Οι μεγαλύτεροι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στον συγκεκριμένο τομέα, το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί και οι αλλαγές ήδη φαίνονται πλέον ορατές στον ορίζοντα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε αναφορικά με το δικό σας project;

Για την ώρα έχουμε ανοίξει πιλοτικά το προϊόν, εντελώς δωρεάν, στο ευρύ κοινό. Είναι ένα πρώτο crash test, ώστε να εντοπίσουμε αδυναμίες, να βελτιώσουμε το μοντέλο & να προσαρμοστούμε στις ανάγκες των καταλυμάτων.

Τον Φεβρουάριο τελειώνει το πρόγραμμα επιτάχυνσης του CapsuleT και στοχεύουμε να είμαστε στους 3 νικητές του προγράμματος. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να προχωρήσουμε σε νέες συνεργασίες με δημοφιλή συστήματα διαχείρισης καταλυμάτων, ώστε να δημιουργήσουμε μια φιλική εμπειρία συνδεσιμότητας για τους χρήστες μας. Ήδη κάνουμε τα πρώτα βήματα με μια πρωτοποριακή συνεργασία με τη Hosthub, έχουμε μπει στο marketplace της Hostfully & χτίζουμε το API με την Beds24. Φυσικά, τα καλύτερα έρχονται!

 

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 15 =