αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠίσω από τις κλειστές πόρτες: 5 σημάδια για να καταλάβεις ένα τοξικό αφεντικό

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: 5 σημάδια για να καταλάβεις ένα τοξικό αφεντικό

Ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι έχουμε διασταυρωθεί με έναν τοξικό ηγέτη στην καριέρα μας κάποια στιγμή. Δυστυχώς, ενώ ορισμένοι τοξικοί ηγέτες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να κρύψουν τη συμπεριφορά τους, κάποιοι ξέρουν πολύ καλά πώς να κρύβουν τον πραγματικό τους εαυτό πίσω από μια καλά χτισμένη βιτρίνα. Το τελευταίο είναι το πιο επικίνδυνο από τα δύο.

Είναι αυτοί που βλέπετε να διαχειρίζονται καλά την εκτελεστική ομάδα και διαφημίουν ότι «Νοιάζομαι για το προσωπικό μου και την ευημερία του». Αυτοί που συμπεριφέρονται σαν να είναι δίκαιοι, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες, όταν κανείς δεν κοιτάζει, βγαίνει η μάσκα τους.

Το αμερικανικό addicted2success.com παραθέτει 5 σημάδια για να καταλάβεις ένα τοξικό αφεντικό.

1. Έλλειψη ενσυναίσθησης

Δεν υπάρχει έκπληξη εδώ, αλλά οι περισσότεροι τοξικοί ηγέτες έχουν σοβαρή έλλειψη ενσυναίσθησης προς το προσωπικό τους. Αυτά τα μέλη του προσωπικού είναι συνήθως πιο κάτω στην εταιρική ιεραρχία, όχι πιο πάνω. Σπάνια εξετάζουν τις προσωπικές προκλήσεις και τις ανησυχίες όσων ηγούνται, κάνοντας τους εργαζόμενους να αισθάνονται υποτιμημένοι και χωρίς υποστήριξη.

2. Είναι… καλοί εκεί που θέλουν

Οι τοξικοί ηγέτες νοιάζονται μόνο για το πως θα κερδίσουν. Αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρονται μόνο για τη διαχείριση εκείνων που βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο ηγεσίας της εταιρίας. Γιατί; Λοιπόν, γιατί ποιος άλλος θα τους κάνει μια υπέροχη αύξηση μισθού ή θα τους προωθήσει;

Δεν ενδοαφέρονται για τους εργαζομένους τους οποίους ηγούνται- εκτός αν έχει να κάνει με την εικόνα τους προς τα έξω. Όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια και συγκρούσεις μέσα στις ομάδες τους και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη προς αυτούς.

3. Μικροδιαχείριση

Οι τοξικοί ηγέτες, τις περισσότερες φορές, μικροδιαχειρίζονται τις ομάδες τους, δείχνοντας έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητες των υπαλλήλων τους. Τα τοξικά αφεντικά θα ελέγξουν την κάθε κίνηση, το κάθε μικρό task. Κάτι που ανάμεσα σε άλλα δείχνει πώς εκείνοι, ως ηγέτης, δεν πρέπει να έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν μέσα στην ημέρα τους. Δυστυχώς, μια τέτοια συμπεριφορά προς το προσωπικό καταπνίγει τη δημιουργικότητά του, αλλά δημιουργεί επίσης μια ατμόσφαιρα άγχους μεταξύ των μελών της ομάδας.

4. Αρνητικοί στο feedback

Οι καλοί ηγέτες είναι ανοιχτοί σε σχόλια και αναζητούν ενεργά ευκαιρίες για βελτίωση. Οι τοξικοί ηγέτες, ωστόσο, αντιστέκονται στα σχόλια και θεωρούν οποιαδήποτε κριτική ως απειλή για την εξουσία τους. Αυτή η κλειστή προσέγγιση σταματά την ευκαιρία για ανάπτυξη και καινοτομία μέσα στην ομάδα.

5. Ασυνεπής συμπεριφορά

Η ασυνεπής ηγεσία είναι ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό των τοξικών ηγετών. Οι τοξικοί ηγέτες επιδεικνύουν ακανόνιστη συμπεριφορά και εμπλέκονται σε διάφορα πράγματα -είτε τους αφορούν είτε όχι- και στο τέλος συχνά κάνουν άλλα… από αυτά που έχουν υποσχεθεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − five =