αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΘες να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου; Εδώ είναι οι 5 «διακόπτες» που πρέπει να γυρίσεις

Θες να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου; Εδώ είναι οι 5 «διακόπτες» που πρέπει να γυρίσεις

Εάν είστε όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, έχετε έναν τομέα (ή δύο) στη ζωή σας όπου θα θέλατε να αλλάξετε. Μπορεί να θέλετε να μειώσετε το άγχος, να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση ή να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά τα οικονομικά σας. Η αλλαγή, ωστόσο, είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, επειδή πολλοί από εμάς έχουμε περιοριστικές πεποιθήσεις που την εμποδίζουν.

Η βιώσιμη αλλαγή απαιτεί περισσότερα… τη δύναμη της θέλησης. Απαιτεί πέντε αναπόσπαστα κομμάτια της ύπαρξης κάποιου, για να κινηθείς προς την ίδια κατεύθυνση με φόρα: Κίνητρο, συμπεριφορά, συναισθήματα, μυαλό και σώμα. Η Maja Dijikic, συγγραφέας του The Possible Self: A Leader’s Guide to Personal Development, αποκαλεί αυτό το σύστημα «τροχό της αλλαγής».

«Όταν οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αλλάξουμε, συχνά εστιάζουμε σε μια συμπεριφορά και χρησιμοποιούμε τη δύναμη της θέλησης», λέει. «Η δύναμη της θέλησης σπρώχνει μία ακτίνα προς μία κατεύθυνση, ενώ η υπόλοιπη ορμή του τροχού πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Συχνά καταλήγει σε ήττα. Ξεχνάμε ότι η συμπεριφορά επηρεάζεται από τα κίνητρά μας, τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας και το σώμα μας».

Εδώ είναι οι 5 «διακόπτες» που πρέπει να γυρίσεις

1. ΚΙΝΗΤΡΟ

Ξεκινήστε με το κίνητρό σας. Το κίνητρο αποτελείται από τις επιθυμίες σας. Σε κινεί προς τις δυνατότητές σου και σε καθοδηγεί προς την ανάπτυξη.

«Τι πιστεύεις ότι θα έχεις ή τι θα νιώσεις μόλις ικανοποιήσεις αυτή την επιθυμία;»

Στη συνέχεια, εξερευνήστε τη δύναμη που αντιτίθεται σε αυτήν την αλλαγή. «Τι σας εμπόδισε να κάνετε την αλλαγή στο παρελθόν;» ρωταει η συγγραφέας.


2. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε τις συμπεριφορές που εμποδίζουν την κίνηση σας προς τα εμπρός. Οι συμπεριφορές προκαλούνται από τα άλλα τέσσερα μέρη του τροχού. Για παράδειγμα, μπορεί να φάτε ένα μπισκότο επειδή πεινάτε ή θέλετε να νιώσετε συναισθηματική παρηγοριά από το γλυκό. Ενώ η αλλαγή της συμπεριφοράς σας απαιτεί δύναμη θέλησης, το κόλπο είναι να την επαναφέρετε συνεχώς, ώστε ο τροχός να μπορεί να συνεχίσει να κινείται.

Πρώτα, εντοπίστε τις και σταματήστε να κάνετε τις ενέργειες που έχετε κάνει στο παρελθόν και δεν άλλαξαν τη συμπεριφορά σας. Αν προσπαθείτε να αποκτήσετε καλή φόρμα, για παράδειγμα, και προσπαθήσατε να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας για τις 6 π.μ. για να πάτε στο γυμναστήριο, αλλά δεν το κάνατε, αλλάτε το. Στη συνέχεια, επιλέξτε μερικές συμπεριφορές αποκατάστασης που σχετίζονται με την επιθυμία σας και που απολαμβάνετε να κάνετε και δεν απαιτούν δύναμη θέλησης, όπως να κάνετε μια βόλτα ή να κάνετε μια άλλη σωματική δραστηριότητα που σας αρέσει.

Επίσης, εξερευνήστε τις συμπεριφορές που σας αποσπούν την προσοχή όταν αισθάνεστε ανήσυχοι να κάνετε μια σημαντική αλλαγή.

3. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Τα συναισθήματα είναι ο μηχανισμός σηματοδότησης σχετικά με το πού βρίσκεστε σε σχέση με τα θέλω σας. Τα θετικά συναισθήματα λένε ότι πλησιάζετε πιο κοντά στις επιθυμίες σας, ενώ τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να υποδηλώνουν ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα. Τα συναισθήματα σας δίνουν επίσης ενέργεια και σας ωθούν να κάνετε ό,τι πρέπει για να πλησιάσετε πιο κοντά σε αυτό που θέλετε, λέει η Dijikic.

Για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματα, πρέπει να τα επεξεργαστείτε ξανά. Σημειώστε τις καταστάσεις που ενεργοποιούν μια ισχυρή αρνητική αντίδραση στον τομέα που θέλετε να αλλάξετε. Αυτό συχνά θα σας κάνει να αντιδράσετε υπερβολικά. Ποιο είναι το συναίσθημα που προκαλεί αυτή την αντίδραση; Και ποιες σκέψεις προκύπτουν; Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι κάνετε για να αποσπάσετε την προσοχή σας όταν αισθάνεστε το συναίσθημα να φουσκώνει. Οι συνήθεις περισπασμοί περιλαμβάνουν την τηλεόραση, το αλκοόλ ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όταν τα συναισθήματα λειτουργούν καλά και ερμηνεύουμε σωστά τα σήματα τους, γίνονται οι οδηγοί μας για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τον εαυτό μας, να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, να θρηνήσουμε τις απώλειές μας και να νιώθουμε ευτυχία καθώς πλησιάζουμε στα θέλω μας», λέει.

4. ΜΥΑΛΟ

Οι σκέψεις μας είναι ο φακός μέσα από τον οποίο βλέπουμε και ενεργούμε. Πρέπει να εμβαθύνετε στο γιατί πιστεύετε αυτό που πιστεύετε. Κοιτάζοντας τα αρνητικά συναισθήματα που έχετε γύρω σας, αναρωτηθείτε αν είχατε την ιδια σκέψη στο παρελθόν. Αν ναι, πόσο συχνά και πότε ξεκίνησε; Η σκέψη περιλαμβάνει γενικεύσεις; Χρησιμοποιείτε λέξεις όπως «πάντα», «ποτέ», και «πρέπει»;

Στη συνέχεια, καθορίστε πότε ξεκίνησε αυτή η σκέψη. Στη συνέχεια, σκεφτείτε τυχόν αναμνήσεις που μπορεί να έχετε συνδέσει. «Ερευνήστε τις δομές και στοχεύστε τις σκέψεις που έχετε για τον εαυτό σας που σας εμποδίζουν να αλληλεπιδράσετε με τον εαυτό σας και τους άλλους με αναπτυξιακό τρόπο», λέει η συγγραφέας.

5. ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Τέλος, το σώμα σας κρατάει ασυνείδητες πληροφορίες που σας ενημερώνουν καθώς προχωράτε στον κόσμο. Για παράδειγμα, ίσως κάποιος σε έκανε να ντρέπεστε όταν δεν ήξερες τη σωστή απάντηση σε μια ερώτηση.

«Μία ή δύο εμπειρίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα κατασκεύασμα στο μυαλό σας που λέει, ‘Δεν είσαι τόσο έξυπνος’», λέει η συγγραφέας. «Τότε αυτή η ‘κατασκευή’ είναι κλειστή και δεν είναι ανοιχτή σε νέες πληροφορίες».

Το να ξεπεράσετε τις πληροφορίες που κρατάτε, απαιτεί εκ νέου εκμάθηση και δημιουργία νέων νευρωνικών μονοπατιών. Κοιτάζοντας τη λίστα με τις αναμνήσεις, εντοπίστε ποιες μπορεί να σας εμποδίσουν. Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα νέο πλαίσιο γύρω από αυτήν τη μνήμη. Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αντ ‘αυτού, που δεν θα πυροδοτούσε το αρνητικό σας συναίσθημα; Περιγράψτε τη νέα και βελτιωμένη κατάσταση λεπτομερώς και ξαναζήστε την σαν να είχε διαφορετική έκβαση η μνήμη σας. Επαναλάβετε αυτήν την άσκηση με άλλα γεγονότα στο παρελθόν σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =