αρχικηVIRALΓιατί δεν πρέπει να λύνεις έναν καυγά μέσω γραπτών μηνυμάτων

Γιατί δεν πρέπει να λύνεις έναν καυγά μέσω γραπτών μηνυμάτων

Στους περισσότερους έχει τύχει: Είσαι αναστατωμένος για κάτι. Το τηλέφωνό σου είναι εκεί. Θα μπορούσατε να στείλετε ένα μήνυμα αμέσως. Ίσως φοβάστε τη συζήτηση. Ένα απλό κείμενο μπορεί να είναι μια άμεση απάντηση. Αλλά πριν στείλετε αυτό το μήνυμα, σκεφτείτε δύο φορές.

Ενώ η επικοινωνία μέσω μηνύματος κειμένου είναι γρήγορη και εύκολη, η επικοινωνία με κάποιον μέσω μηνύματος κειμένου μπορεί να δημιουργήσει και να επιδεινώσει βλάβες στην επικοινωνία.

Σε μία μελέτη ζητήθηκε από 295 άτομα να αποκαλύψουν μια συνομιλία βασισμένη σε κείμενο όπου ένιωθαν ότι υπήρξε κακή επικοινωνία και να προσπαθήσουν να αντιληφθούν τι συνέβη. Αυτό έφερε στην επιφάνεια πολλά προβληματα που υπάρχουν σε τέτοιες επικοινωνίες.

Μεταξύ των προβλημάτων που εντοπίστηκαν περιελάμβαναν περισπασμούς/multitasking κατά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, ακρωνύμια και τεχνικές δυσλειτουργίες. Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων εμπόδιζε επίσης τους συμμετέχοντες να δώσουν ή να λάβουν μη λεκτικές ενδείξεις, όπως τον τόνο της φωνής και τις εκφράσεις του προσώπου, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για… παρεξήγηση.

Όταν δεν έχουμε αυτές τις μη λεκτικές ενδείξεις, ιδιαίτερα όταν τα συναισθήματα είναι έντονα, τείνουμε να… συμπληρώνουμε τα κενά. Αυτό μπορεί να μοιάζει σαν να προβάλλουμε τα δικά μας συναισθήματα (ή τα συναισθήματα που πιστεύουμε ότι κάποιος μπορεί να αντικατοπτρίζει) σε ένα ασαφές μήνυμα κειμένου, πυροδοτώντας μια τέλεια καταιγίδα για επιδείνωση των διαφωνιών. Σε αυτό μπορούν επίσης να προστεθούν τεχνολογικές δυσλειτουργίες ή παρερμηνεία πραγμάτων όπως τα emoji.

Έχοντας λιγότερες πληροφορίες, μπορούμε να παρερμηνεύσουμε ο ένας τα κοινωνικά σήματα του άλλου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 11 =