αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρόποι για να απορρίψεις κάποιον χωρίς να φανείς αγενής

Πέντε τρόποι για να απορρίψεις κάποιον χωρίς να φανείς αγενής

Είναι φρικτό να σε απορρίπτουν. Αλλά το να απορρίπτεις εσύ κάποιον άλλο, δεν είναι ευχάριστο επίσης.

Όταν απορρίπτετε το αίτημα ή το γενικότερο ενδιαφέρον κάποιου, θα τον πληγώσετε ανεξάρτητα από το πόσο όμορφα το διατυπώσετε. Ωστόσο, το να καταβάλλετε προσπάθεια για να απορρίψετε κάποιον όσο πιο όμορφα γίνεται, αξίζει τον κόπο. Διευκολύνει λίγο το άλλο άτομο να χειριστεί την απόρριψη. Δείχνει επίσης ότι είστε ευγενικοί και δείχνετε σεβασμό.

Μπορείς να κάνεις τα πράγματα πιο εύκολα και για τις δύο πλευρές, ακολουθώντας τις συμβουλές που θα βρεις σε αυτό το άρθρο. Μερικοί τρόποι για να πεις «όχι» σε κάποιον, με τον… μαλακό τρόπο.

Μην αραδιάζεις δικαιολογίες

Όταν θέλετε να απορρίψετε κάποιον που δεν γνωρίζετε τόσο καλά (ή καθόλου), μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βρείτε μια δικαιολογία για να μην βγείτε ραντεβού μαζί του ή να μην κλείσετε μια επαγγελματική συμφωνία. Είσαι πολύ απασχολημένος, είσαι άρρωστος ή μετακομίζεις… σε άλλη χώρα την επόμενη εβδομάδα. Υπάρχουν ένα σορό δικαιολογίες. Τέτοιες δικαιολογίες δεν είναι ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε να βγείτε με κάποιον, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να τον ξαναδείτε. Να είστε ειλικρινείς. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είστε επίσης ευγενικοί.

Μείνε στο θέμα

Δεν χρειάζεται να πλατειάζεις. Αν δεν θες να συναντήσεις κάποιον για μία επαγγελματική συνάντηση, πες αυτό. Απλώς με πιο ωραίο τρόπο. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινείς, περιεκτικοί και σαφείς. Εστίασε στα πράγματα που σε κάνουν το λάθος άτομο για εκείνον, όχι το αντίστροφο. ‘Ισως είναι επίσης χρήσιμο να τον παραπέμψεις κάπου αλλού.

Μην κάνεις χιούμορ

Μην μετατρέπετε ποτέ την απόρριψη κάποιου σε αστείο και να είστε προσεκτικοί με τον σαρκασμό. Θα μπορούσε ο άλλος εύκολα να νιώσει προσβεβλημένος, αν δεν καταλάβει ότι αστειεύεστε ή σαρκάζεστε. Ίσως, υπό άλλες συνθήκες, να το έπαιρνε θετικά, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτή τη στιγμή απορρίπτεται. Ο άλλος νιώθει ήδη πληγωμένος, και θα υποθέσει ότι δεν ενδιαφέρεστε για αυτόν καθόλου και κάνετε πλάκα σε μια κακή στιγμή.

Το χιούμορ μπορεί συχνά να βοηθήσει να κρατηθεί μία κατάσταση σε ένα θετικό και χαλαρό πλαίσιο. Ωστόσο, όταν απορρίπτετε κάποιον, δεν πρόκειται να αντιδράσει σε αυτό όπως συνήθως. Θα νιώσει ότι τον προσβάλλεις ή τον κοροϊδεύεις.

Αποφάσισε αν θα το κάνεις αυτοπροσώπως ή μέσω γραπτού μηνύματος

Συνήθως, είναι καλύτερο να απορρίψετε κάποιον αυτοπροσώπως, ειδικά αν θέλετε να παραμείνετε φίλοι μαζί του. Το να πεις αυτο που θες face-to-face, δείχνει ωριμότητα και σεβασμό. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραπτά μηνύματα. Δεν χρειάζεται για κάθε απόρριψη να συναντιόμαστε προσωπικά και να μιλάμε για ώρες. Εάν μόλις και μετά βίας γνωρίζετε το άτομο και σας ζήτησε μέσω μηνύματος να βγείτε για μια συνάντηση, θα τον απορρίψετε μέσω γραπτού μηνύματος. Στείλτε του κάτι σύντομο. Το να ξεκινήσετε και να τελειώσετε την απόρριψη με κάτι θετικό, είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Μην ξεκινάς με «συγγνώμη»

Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν αυτές τις αμήχανες προτάσεις με το κλασικό «Συγγνώμη, αλλά…». Αλλά δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να λυπούνται. Δεν λυπάσαι που δεν ενδιαφέρεσαι για το άτομο ή την πρόταση του, απλώς λυπάσαι που… πρέπει να του το πεις. Η συγγνώμη μπορεί να φαίνεται σαν κάτι που μπορεί να απαλύνει το «χτύπημα», αλλά συχνά ακούγεται υποκριτικό. Επομένως, είναι καλύτερα να το αποφύγετε. Σε τελική ανάλυση, δεν κάνατε τίποτα λάθος, επομένως δεν υπάρχει τίποτα για να ζητήσετε συγγνώμη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας άνθρωπος που έγινε εκατομμυριούχος στα 35 του εξηγεί: Το 90% της επιτυχίας εξαρτάται από ένα πράγμα. Το ‘χεις;

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + twenty =