αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε τρικ που εφαρμόζουν οι άνθρωποι που είναι καλοί στο να «διαβάζουν» τους άλλους

Πέντε τρικ που εφαρμόζουν οι άνθρωποι που είναι καλοί στο να «διαβάζουν» τους άλλους

Όταν ξέρεις πώς να «διαβάζεις» αποτελεσματικά τους ανθρώπους, είσαι ένα βήμα πιο μπροστά.

Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φτάσουν άλλοι άνθρωποι σε αυτό το σημείο. Μερικές φορές μπορεί να καταλάβετε τους άλλους μέσω μιας απλής έκφρασης του προσώπου ή μιας φαινομενικά αβλαβούς ματιάς.

Έχοντας αυτήν την αυξημένη κοινωνική συνείδηση, μπορείτε να συγκεντρώνετε τακτικά πληροφορίες για τις επαγγελματικές, προσωπικές και ρομαντικές σας αλληλεπιδράσεις, γλιτώνοντας από μερικούς… πονοκεφάλους στην πορεία.

Και τα σπουδαία νέα είναι ότι αν δεν έχετε γεννηθεί με την έμφυτη ικανότητα να «διαβάζετε» ανθρώπους, σίγουρα μπορείτε να την αναπτύξετε με την πάροδο του χρόνου.

Εδώ είναι 5 τρικ που εφαρμόζουν οι άνθρωποι που είναι καλοί στο να «διαβάζουν» τους άλλους.

1) Είναι παρατηρητικοί

Η πρώτη συνήθεια που πρέπει να επισημάνουμε, είναι πόσο προσεκτικοί είναι. Αυτό σημαίνει ότι δεν κυκλοφορούν κολλημένοι… στις οθόνες του τηλεφώνου τους – στέλνοντας μηνύματα στους φίλους τους ή ελέγχοντας συνεχώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, δεν έχουν ακουστικά που συνεχώς στα αυτιά, αγνοώντας τους ήχους που τους περιβάλλουν.

Αντίθετα, δίνουν μεγάλη προσοχή στο περιβάλλον τους και στους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρούν. Παρατηρούν τα πάντα, από αυτό που φοράει κάποιος μέχρι τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματός τους.

Έτσι, αν θέλετε να μάθετε να «διαβάζετε» τους άλλους, ξεκινήστε με το να είστε παρόντες και να γνωρίζετε τι συμβαίνει γύρω σας.

2) Ακούνε ενεργά

Οι άνθρωποι που διαπρέπουν στην «ανάγνωση» άλλων είναι ενεργοί ακροατές. Ενεργή ακρόαση σημαίνει να ακούς πραγματικά αυτό που λέγεται, ώστε να μπορείς να καταλάβεις το άλλο άτομο.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό εάν θέλετε να κατανοήσετε τα κίνητρα, τις πεποιθήσεις και τη γενική στάση κάποιου για τη ζωή.

Αλλά η ενεργή ακρόαση δεν είναι μόνο να ακούς αυτά που λέγονται. Αφορά επίσης την προσπάθεια να καταλάβουμε το πραγματικό και συχνά κρυμμένο νόημα υπάρχει πίσω από αυτό που λέγεται.

Για παράδειγμα, δίνοντας μεγάλη προσοχή μπορείτε να καταλάβετε πότε κάποιος αποφεύγει ένα συγκεκριμένο θέμα ή πότε λέει ένα πράγμα όταν εννοεί το εντελώς αντίθετο.


3) «Διαβάζουν» τη γλώσσα του σώματος

Μιλώντας για μη λεκτικές ενδείξεις, ξέρατε ότι υπάρχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες βιβλία εκεί έξω για την κατανόηση της γλώσσας του σώματος. Η γλώσσα του σώματος αποκαλύπτει τόσα πολλά για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προθέσεις ενός ατόμου που δεν είναι περίεργο ότι υπάρχουν μαθήματα που διδάσκουν σε όλους, από επιχειρηματίες έως πολιτικούς, τη μη λεκτική επικοινωνία!

Έτσι, αν θέλετε να γίνετε μάστερ στο να διαβάζετε άλλους, πρέπει να δώσετε προσοχή στα μη λεκτικά στοιχεία και να μάθετε να τα αποκρυπτογραφείτε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ξεκινήσετε:

-Δώστε προσοχή στη στάση του σώματος: Κοιτάξτε το στήθος και τους ώμους του ατόμου. Όταν το στήθος είναι προς τα έξω και οι ώμοι είναι πίσω (σκεφτείτε έναν κόκορα), είναι σημάδι αυτοπεποίθησης! Αλλά, όταν το στήθος και οι ώμοι τραβιούνται προς τα πίσω προκαλώντας καμπούρα στην πλάτη, σημαίνει ότι κάποιος δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του.
-Κοιτάξτε τις εκφράσεις του προσώπου: Από το χαμόγελο μέχρι το συνοφρύωμα και όλα τα ενδιάμεσα, οι εκφράσεις του προσώπου αποκαλύπτουν πολλά για έναν άνθρωπο.
-Μην ξεχνάτε τις χειρονομίες: Για παράδειγμα, τα σταυρωμένα χέρια συνήθως δεν είναι μια πολύ… φιλόξενη χειρονομία.
-Χειραψίες: Μια σταθερή χειραψία είναι ένας σίγουρος και δυναμικός τρόπος να χαιρετήσεις κάποιον. Περιλαμβάνει να πιάνεις το χέρι του άλλου σταθερά και να το κουνάς πάνω-κάτω μερικές φορές. Μεταφέρει μια αίσθηση δύναμης, αυτοπεποίθησης και σεβασμού. Μια αδύναμη χειραψία είναι το αντίθετο από μια σταθερή χειραψία και μπορεί να εκληφθεί ως έλλειψη αυτοπεποίθησης ή ενθουσιασμού. Βασικά περιλαμβάνει ένα χαλαρό κράτημα (αν υπάρχει) και ελάχιστο τίναγμα. Μια διπλή χειραψία περιλαμβάνει τη χρήση του άλλου χεριού για να πιάσετε τον καρπό ή τον αγκώνα του άλλου ενώ κουνάτε το χέρι του. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι σεβασμού, στοργής ή συντροφικότητας και χρησιμοποιείται συχνά σε επίσημες ή τελετουργικές καταστάσεις. Μια κυρίαρχη χειραψία περιλαμβάνει την τοποθέτηση του χεριού πάνω από το χέρι του άλλου ατόμου, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι κυριαρχίας ή ανωτερότητας. Αυτός ο τύπος χειραψίας γενικά δεν συνιστάται, καθώς μπορεί να εκληφθεί ως επιθετικός ή συγκρουσιακός.

4) Προσέχουν τον τόνο της φωνής

Γνωρίζουν ότι πρέπει να προσέχουν τον τόνο της φωνής για να καταλάβουν ό,τι δεν… λέγεται δυνατά. Αποδεικνύεται ότι ο τόνος της φωνής μπορεί να μεταφέρει πολλές πληροφορίες για το πώς αισθάνεται κάποιος καθώς- και αν οι προθέσεις του είναι καλές ή κακές.

Αν θέλετε να καταλάβετε τι πραγματικά λέει ο άλλος, πρέπει να ακούσετε.

-Ανυψωμένη φωνή, οξύς τόνος και γρήγορος ρυθμός μπορεί να σημαίνουν ότι το άτομο είναι θυμωμένο ή απογοητευμένο.
-Ένας έντονο, αισιόδοξος τόνος και γρήγορος ρυθμός μπορεί να σημαίνει ότι είναι χαρούμενοι.
-Από την άλλη πλευρά, ένας ήσυχος, χαμηλόφωνος τόνος και αργός ρυθμός μπορεί να σημαίνει ότι είναι λυπημένοι.
-Ένας χαμηλόφωνος τόνος και ο αργός ρυθμός με έμφαση σε ορισμένες λέξεις θα μπορούσε να είναι ένας υπαινιγμός ότι είναι σαρκαστικοί ή ειρωνικοί.
-Ένας σταθερός και σίγουρος τόνος σημαίνει ότι είναι υπεύθυνοι, επειδή σηματοδοτεί την εξουσία.
-Ένας ζεστός και φιλικός τόνος σημαίνει γενικά ότι είναι ειλικρινείς.
-Ένας ψηλός, απαλός τόνος, με αργό ρυθμό θα μπορούσε να είναι μια έκκληση για βοήθεια ή κατανόηση.
-Ένας διστακτικός τόνος με παύσεις και τραυλισμό μπορεί να σημαίνει ότι είναι αβέβαιοι ή μπερδεμένοι.
-Ένας χλευαστικός τόνος (μαζί με ανασηκωμένο φρύδι ή κουλουριασμένο χείλος) είναι πιθανώς ένδειξη περιφρόνησης.
-Και τέλος, ένας έντονο, γρήγορος, ενεργητικός τόνος σημαίνει ότι είναι ενθουσιώδεις και πρόθυμοι.

5) Είναι υπομονετικοί

Όταν βιάζεσαι να σχηματίσεις γνώμη για κάποιον, κινδυνεύεις να κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Εάν βασίζετε τη γνώμη σας στις πρώτες εντυπώσεις – μπορεί να χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε έναν υπέροχο άνθρωπο (ίσως και τον έρωτα της ζωής σας) επειδή δεν αφιερώσατε χρόνο για να τον γνωρίσετε ή μπορεί να καταλήξετε να εξαπατηθείτε από κάποιο που φαινόταν αρχικά αξιόπιστος.

Γι’ αυτό όσοι είναι καλοί στο να διαβάζουν τους άλλους, αφιερώνουν χρόνο για να ακούσουν και να παρατηρήσουν, να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τα κίνητρα του άλλου και τις σκέψεις του.

Τους αρέσει επίσης να κάνουν ερωτήσεις, να ακούν προσεκτικά και να αφιερώνουν χρόνο για να επεξεργαστούν τις πληροφορίες που λαμβάνουν.

Δεν είναι περίεργο που λένε ότι η υπομονή είναι αρετή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − five =