αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο έχει υψηλή ευφυΐα. Και δεν σχετίζονται με το IQ ή τους βαθμούς στο σχολείο

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι ένα άτομο έχει υψηλή ευφυΐα. Και δεν σχετίζονται με το IQ ή τους βαθμούς στο σχολείο

Δεν μετρά μόνο το υψηλότερο IQ ή οι καλοί βαθμοί στο σχολείο. Η πραγματική νοημοσύνη, όπως μας λέει η ψυχολογία, φαίνεται σε διακριτικά σημάδια που συχνά παραβλέπονται.

Το να είσαι πραγματικά έξυπνος δεν σημαίνει να είσαι άνθρωπος… αριθμομηχανή. Είναι να κατανοείς τους άλλους, να λύνεις προβλήματα δημιουργικά και να έχεις συναισθηματική νοημοσύνη.

Η ψυχολογία λέει επίσης ότι οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι παρουσιάζουν ορισμένες συμπεριφορές και χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε 5 τέτοια σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι πραγματικά έξυπνος.

1) Περιέργεια

Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα νήπιο να εξερευνά το περιβάλλον του, έχετε δει την περιέργεια στην πράξη. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε, δεν διατηρούν όλοι αυτή την έμφυτη επιθυμία για μάθηση και κατανόηση. Για τους πραγματικά έξυπνους, αυτή η περιέργεια δεν μειώνεται.

Η νοημοσύνη δεν είναι μόνο να γνωρίζεις πράγματα. Είναι να θέλεις να μάθεις περισσότερα. Η γνήσια νοημοσύνη συχνά συνδέεται με μια ακόρεστη περιέργεια για τον κόσμο. Αυτή η ακατάπαυστη αναζήτηση γνώσης είναι που οδηγεί τους έξυπνους ανθρώπους να σκάψουν βαθύτερα, να κάνουν ερωτήσεις και να αναζητήσουν απαντήσεις.

Αν δείτε κάποιον που ρωτά συνεχώς «γιατί» και «πώς», μην τον απορρίψετε ως… ενοχλητικό. Ίσως είναι απλώς ένας από τους πραγματικά έξυπνους. Αυτό το χαρακτηριστικό υπογραμμίζει τη δίψα για γνώση, την αγάπη για μάθηση και το ανοιχτό μυαλό – όλοι οι βασικοί δείκτες της αληθινής νοημοσύνης.

Δεν είναι μόνο να κάνεις ερωτήσεις. Αφορά επίσης την ενεργή αναζήτηση απαντήσεων, την εξερεύνηση διαφορετικών απόψεων και τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ φαινομενικά άσχετων πραγμάτων. Έτσι μοιάζει η γνήσια νοημοσύνη.

2) Προσαρμοστικότητα

Ένα άλλο σημάδι γνήσιας ευφυίας είναι η προσαρμοστικότητα. Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι σε θέση να αλλάζουν και να προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους όταν χρειάζεται. Δεν είναι άκαμπτοι στη σκέψη ή τις προσεγγίσεις τους. Αντίθετα, είναι ευέλικτοι, ανοιχτοί σε αλλαγές και έτοιμοι να περιστραφούν όταν το απαιτεί η κατάσταση.

3) Συναισθηματική νοημοσύνη

Εχουμε ξανά μιλήσει για αυτό εδώ στο It’s Possible. Η συναισθηματική νοημοσύνη ή EQ είναι η ικανότητα κατανόησης, χρήσης και διαχείρισης των συναισθημάτων με θετικούς τρόπους. Αφορά την ενσυναίσθηση, την αυτογνωσία και τις κοινωνικές δεξιότητες. Και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν ορισμένοι, είναι εξίσου σημαντική με το IQ για τον προσδιορισμό της συνολικής νοημοσύνης.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το TalentSmart διαπίστωσε ότι το 90% των ατόμων με υψηλές επιδόσεις, έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Είναι σε θέση να περιηγούνται στις κοινωνικές καταστάσεις και να διαχειρίζονται προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις με σύνεση και ενσυναίσθηση.

Αν συναντήσετε κάποιον που μπορεί να «διαβάσει» το δωμάτιο, να κατανοεί τα συναισθήματα και να ανταποκρίνεται κατάλληλα στα συναισθήματα των άλλων, το πιθανότερο είναι ότι έχει γνήσια νοημοσύνη. Αυτή η ικανότητα σύνδεσης με άλλους σε συναισθηματικό επίπεδο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αληθινής ευφυίας.

4) Ανοιχτό μυαλό

Το ανοιχτό μυαλό είναι βασικός δείκτης της γνήσιας νοημοσύνης. Οι έξυπνοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν ξέρουν τα πάντα και ότι ο κόσμος είναι γεμάτος γνώση που περιμένει να ανακαλυφθεί. Είναι ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, διαφορετικές οπτικές και φρέσκες ιδέες.

Το να είσαι ανοιχτόμυαλος σημαίνει να είσαι δεκτικός σε όλες τις πιθανότητες. Περιλαμβάνει να αμφισβητήσετε τις δικές σας πεποιθήσεις και να είστε πρόθυμοι να τις αναθεωρήσετε, υπό το φως των νέων πληροφοριών. Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη προέρχεται από το να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους και να αγκαλιάσουν το άγνωστο.

5) Ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό των πραγματικά έξυπνων ανθρώπων. Είναι η ικανότητα να ξεπερνούν τα εμπόδια, να συνεχίζουν να προχωρούν μπροστά παρά τις αντιξοότητες και να μην αφήνουν την αποτυχία ή την απογοήτευση να τους κρατά μακριά από τους στόχους τους.

Αυτή η ικανότητα δείχνει μια βαθιά κατανόηση ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος, αλλά μάλλον ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία.

Η ανθεκτικότητά τους είναι απόδειξη της ικανότητάς τους να προσαρμόζονται, να μαθαίνουν και να αναπτύσσονται – βασικές πτυχές της νοημοσύνης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − four =