αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε πράγματα που δεν λένε δημόσια οι έξυπνοι άνθρωποι

Πέντε πράγματα που δεν λένε δημόσια οι έξυπνοι άνθρωποι

Οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μας μπορούν να ερμηνευτούν με τέσσερις τρόπους: Θετικές, αρνητικές, ουδέτερες ή ασαφείς. Οι έξυπνοι και συναισθηματικά ώριμοι άνθρωποι τείνουν να μιλούν δημόσια με ωριμότητα και διαφανή τρόπο. Χρησιμοποιούν τα λόγια τους για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα μίας αρνητικής ή αινιγματικής απάντησης.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουμε πει κάτι για το οποίο έχουμε μετανιώσει. Ίσως τα λόγια μας να πλήγωσαν βαθιά κάποιον, είτε εσκεμμένα είτε όχι.

Για να αποφύγετε τις επίφοβες σκέψεις και τα συναισθήματα που συνοδεύουν μια παρορμητική, ακανόνιστη σειρά λέξεων, βοηθάει να έχετε μια βασική κατανόηση των πραγμάτων που δεν πρέπει να πείτε δημόσια.

Εδώ είναι 5 πράγματα που δεν λένε δημόσια οι έξυπνοι άνθρωποι.

1. «Δεν είναι δίκαιο!»

Λοιπόν, η ζωή δεν είναι δίκαιη – κάτι που καταλαβαίνουν οι περισσότεροι ενήλικες. Ίσως κάτι που συνέβη δεν είναι δίκαιο. Μπορεί ακόμη και να είναι μια κατάφωρη αδικία. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν συχνά αγνοούν το «συμβάν» και ακόμη κι αν γνωρίζουν το σενάριο, η δήλωση «Δεν είναι δίκαιο» δεν κάνει απολύτως τίποτα για να λύσει το πρόβλημα.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, εστιάστε την προσοχή και τις προσπάθειές σας στην επίλυση του ζητήματος. Θα νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας, θα διατηρήσετε την αξιοπρέπειά σας και ίσως απλώς να λύσετε το πρόβλημα!

2. «Φαίνεσαι κουρασμένος/η»

Δεν έχουμε απολύτως καμία ιδέα τι συμβαίνει στο backstage της ζωής ενός ανθρώπου. Λέγοντας «Φαίνεσαι κουρασμένος/η» – ανεξάρτητα από το πόσο καλοπροαίρετα το λέμε – δείχνει στο άτομο ότι τα προβλήματά του είναι εμφανή.

Αντίθετα, διατυπώστε τη δήλωση ή την ερώτησή σας με ενσυναίσθηση. Για παράδειγμα, το “Είναι όλα εντάξει;” υποδηλώνει ότι ανησυχείτε για το τι συμβαίνει.

3. «Όπως σου έχω ξαναπεί…»

Ποιος δεν έχει ξεχάσει κάτι που έχουμε πει κατά καιρούς; Αυτή η φράση υποδηλώνει ότι προσβάλλεστε επειδή πρέπει να επαναλάβετε αυτό που έχετε πει ή ότι είστε κατά κάποιο τρόπο «καλύτεροι» από τον παραλήπτη.

Για να είμαστε δίκαιοι, το να επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά στο ίδιο άτομο είναι απογοητευτικό. Αποφύγετε όμως να εκφράσετε λεκτικά αυτήν την απογοήτευση και προσπαθήστε να διευκρινίσετε αυτό που λέτε.

4. «Καλή τύχη»

Αυτό δείχνει το σήμα ότι ένα άτομο δεν ελέγχει τα πράγματα. Και όλα θα κριθούν… από την τύχη ή εξωτερικές επιρροές.

Αυτή η φράση είναι συχνά καλοπροαίρετη, αλλά δεν βοηθά την κατάσταση. Καλύτερα να πεις κάτι σε στιλ: «Ξέρω ότι έχεις ό,τι χρειάζεται» ή «Το ‘χεις αυτό», μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση κάποιου σε υψηλότερο βαθμό από την έννοια της τύχης.

5. «Σου το είπα…»

Αυτή η φράση βγάζει έπαρση και ανωτερότητα. Πόσοι από εσάς διαβάσατε αυτή τη φράση και φαντάζεστε δύο παιδιά δημοτικής ηλικίας να παίζουν σε κάποια παιδική χαρά; Η φράση «Σου το είπα» είναι παιδική και ανώριμη. Κανένας έξυπνος, ώριμος ενήλικας δεν πρέπει να λέει τέτοιες λέξεις από τα χείλη του.

Μπορεί να έχετε προειδοποιήσει κάποιον για τις συνέπειες μιας συγκεκριμένης ενέργειας.

Βρείτε κάποιον τρόπο να αλληλεπιδράσετε με κάποιον που πήρε μια κακή απόφαση. Μην δείξετε περιφρόνηση. Ίσως χρειάζονται κάποια βοήθεια που δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε. Εξετάστε τις επιλογές σας και ενεργήστε (και μιλήστε) έξυπνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 16 =