αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠέντε πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν λαμβάνεις απάντηση στις δουλειές που στέλνεις βιογραφικά

Πέντε πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν λαμβάνεις απάντηση στις δουλειές που στέλνεις βιογραφικά

Η αναζήτηση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά σε μία αγορά σαν αυτή της Ελλάδας. Και όσο δεν ακούς το πολυπόθητο «προσλαμβάνεστε», τόσο μεγαλύτερη πίεση νιώθεις πάνω από το κεφάλι σου. Μπορεί πραγματικά να σου ρίξει την ψυχολογία το να σε απορρίπτουν ξανά και ξανά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την απόλυτη… σιωπή- τότε δηλαδή που δεν λαμβάνεις καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι στέλνεις βιογραφικά.

Αντί όμως απλά να παρατηρείς το πόσο κακή μπορεί να είναι μια αγορά εργασίας, είναι χρήσιμο να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς γιατί δεν έχεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Να δεις τι λάθη ενδεχομένως κάνεις και πως μπορείς να βελτιωθείς στον τρόπο που αναζητάς εργασία, έτσι ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας.

Εδώ είναι λοιπόν 5 πιθανοί λόγοι για τους οποίους δεν λαμβάνεις απάντηση στις δουλειές που στέλνεις βιογραφικά. Και τι μπορείς να κάνεις από την μεριά σου.

1# Το βιογραφικό σου δεν είναι προσαρμοσμένο στην εκάστοτε θέση. Το έχουμε ξανά πει: Το να στέλνεις ακριβώς το ίδιο βιογραφικό για πολλές ανοιχτές θέσεις, δεν είναι η ιδανική επιλογή. Οι εργοδότες αναζητούν κάποιον που να ταιριάζει με την περιγραφή της θέσης που έχουν ανοίξει—και δεδομένου ότι πιθανότατα λαμβάνουν πολλά βιογραφικά για κάθε ανοιχτή θέση εργασίας, μάλλον δεν πρόκειται να κάνουν την επιπλέον δουλειά για να καταλάβουν ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και πως μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρία. Το βιογραφικό σας πρέπει να λέει ξεκάθαρα το γιατί είστε οι κατάλληλοι για την θέση. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας και τη συνοδευτική επιστολή σας. Πρέπει να καταλάβετε ποιες δεξιότητες και εμπειρία είναι απαραίτητες για την εκάστοτε θέση και στη συνέχεια να τις αναδείξετε στο βιογραφικό σας. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να το κάνετε αυτό για κάθε θέση. Αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να προσαρμόσετε την αίτηση σας για κάθε τύπο θέσης.

2# Κάνεις αίτηση για τις λάθος θέσεις. Κοιτάξτε την περιγραφή της θέσης και αναρωτηθείτε ειλικρινά εάν έχετε τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να κάνετε τη δουλειά. Πολλοί άνθρωποι -ειδικά στα χρόνια της κρίσης- πέφτουν στην παγίδα: Κάνουν… αμέτρητες αιτήσεις για ανοιχτές θέσεις που βλέπουν δεξιά και αριστερά, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα προσόντα για αυτές. Οι διευθυντές προσλήψεων προφανώς δεν θα προσλάβουν κάποιον που δεν έχει τις δεξιότητες ή την εμπειρία για να κάνει τη δουλειά. Το να στέλνεις πολλά βιογραφικά, δεν αυξάνει απαραίτητα τις πιθανότητες σου να βρεις δουλειά. Έχει σημασία και που ακριβώς στέλνεις τα βιογραφικά σου.

3# Στέλνεις… υπερβολικά λίγα βιογραφικά. Φυσικά υπάρχει και το άλλο άκρο. Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις έρθει αντιμέτωπος με έναν διάλογο σαν αυτόν:

Ψάχνεις για δουλειά;
-Ναι
-Και πόσα βιογραφικά έχεις στείλει το τελευταίο 6μηνο;
-Δύο

Ναι, είναι καλό να είστε επιλεκτικοί σχετικά με τις θέσεις που εξετάζετε, αλλά εάν κάνετε αίτηση μόνο για μια θέση εργασίας μέσα σε 6 ή 10 μήνες, τότε καταλάβετε ότι το κυνήγι εργασίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. Αν δεν βρίσκετε ακριβώς αυτό που θελετε, ίσως να χρειαστεί να είστε πιο ανοιχτοί σε ρόλους «σκαλοπατιού» – δουλειές δηλαδή που δεν είναι ακριβώς αυτό που αναζητάτε, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως σκαλοπάτι και να σας οδηγήσουν στον ρόλο που θέλετε στο μέλλον.

4# Δεν λες στους ανθρώπους ότι ψάχνεις για δουλειά. Το δίκτυο παίζει τον ρόλο του και σε αυτό το κομμάτι. Είναι λοιπόν σημαντικό να λες ότι είσαι σε αναζήτηση εργασίας σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορείς. Ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν προφανή τρόπο να σας βοηθήσουν. Ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να ανοίξει μία πόρτα. Στην digital εποχή που ζούμε, είναι επίσης χρήσιμο να κάνεις μια σχετική κοινοποίηση σε πλατφόρμες όπως το Linkedin. Θυμήσου εδώ και το άρθρο: «Πως ένα status στο Linkedin, μου έφερε 20 job interviews σε 15 ημέρες»: Μια γυναίκα έκανε τη σωστή κίνηση, όταν απολύθηκε.

5# Το βιογραφικό σου δεν είναι Νο1 επιλογή από τα tracking systems. Όπως είπαμε, μια εταιρία μπορεί να λαμβάνει πολλά βιογραφικά. Σε αυτο θα πρέπει να προσθέσεις και κάτι ακόμα: Ίσως τα βιογραφικά, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να μην ελέγχονται καν από άνθρωπο. Αλλά από κάποιο tracking system που κάνει το σχετικό ξεσκαρτάρισμα. Είναι σημαντικό λοιπόν το βιογραφικό σου να είναι έτσι δομημένο, ώστε να μπορεί να «αλιευθεί» από τέτοια προγράμματα. Μην προσπαθήσετε να γίνετε πολύ φανταχτεροί με τη μορφοποίησή σας: Αποφύγετε πίνακες, γραφικά και περιττές στήλες. Συμπεριλάβετε λέξεις-κλειδιά που είναι σχετικές με την εκάστοτε ανοιχτή θέση. Χρησιμοποιήστε επίσης τυπικές επικεφαλίδες ενοτήτων, που αφορούν π.χ. την προϋπηρεσία σας ή την Εκπαίδευση σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας 24χρονος βγήκε στο μετρό με μία πινακίδα για να βρει δουλειά. Σε τρεις ημέρες προσλήφθηκε

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − nine =