αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Πάρε αποφάσεις και κάνε αλλαγές γρήγορα αν χρειαστεί»: 6 μαθήματα που έμαθα ως CEO σε startup

«Πάρε αποφάσεις και κάνε αλλαγές γρήγορα αν χρειαστεί»: 6 μαθήματα που έμαθα ως CEO σε startup

«Πάντα ήξερα ότι ήθελα να κάνω μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο, αλλά μόνο όταν απέκτησα την κόρη μου συνειδητοποίησα ότι ήθελα να βελτιώσω θεμελιωδώς τον κόσμο στον οποίο ζει, κάτι που με οδήγησε να αδράξω την ευκαιρία να γίνω ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nexkey». Έτσι ξεκινά το άρθρο του στο Entrepreneur.com ο Eri Trabolt.

Και συνεχίζει: «Έχω αναλάβει πολλούς ηγετικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του chief business officerσε μια εταιρεία επαυξημένης πραγματικότητας και αντιπρόεδρος στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, κάτι που με προετοίμασε για αυτήν την πρόκληση. Ήξερα ότι το να είμαι Διευθύνων Σύμβουλος θα συνεπαγόταν περισσότερο βάρος στους ώμους μου, περισσότερο ρίσκο και περισσότερο αντίκτυπο στην ομάδα, αλλά δεν νομίζω ότι ξέρεις πραγματικά τι χρειάζεται μέχρι να μπεις πραγματικά στον ρόλο».

Και παραθέτει μερικά μαθήματα που έμαθε.

Μην κάνετε εκπτώσεις… στο ταλέντο

«Αυτή είναι μακράν η πιο σημαντική συμβουλή που έχω να δώσω, οπότε είναι πρώτη. Καινοτομία, επιτυχία, εταιρική κουλτούρα — όλα πηγάζουν από ταλέντο. Μία από τις πιο σημαντικές δουλειές που έχετε ως Διευθύνων Σύμβουλος είναι να προσλαμβάνετε κορυφαίους παίχτες σε όλη την επιχείρηση.

Γιατί είναι σημαντικό; Οι κορυφαίοι παίχτες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχει χώρος για κανέναν σε μια startup να πει: «Αυτή δεν είναι η δουλειά μου». Κάθε πρόκληση χρειάζεται όλα τα χέρια στο κατάστρωμα και όλοι πρέπει να συνεργαστούν για να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Οι κατάλληλοι άνθρωποι θα ανεβάσουν την επιχείρηση, μερικές φορές με τρόπους που δεν πιστεύατε ότι ήταν δυνατό. Στηριχτείτε σε αυτούς τους ανθρώπους και εμπιστευτείτε τους. Οι κορυφαίοι παίχτες προσελκύουν και άλλους κορυφαίους παίχτες», εξηγεί ο CEO.

Ξεκινήστε να πουλάτε

Πάρα πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν πριν καν ξεκινήσουν. Γιατί; Περίμεναν πολύ για να αρχίσουν να πουλάνε. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι δεν μπορείτε να τελειοποιήσετε το προϊόν χωρίς να λάβετε πραγματικ;o feedback από πελάτες που πληρώνουν. Οι πελάτες των beta δεν πρόκειται να σας ασκήσουν την πραγματική κριτική που χρειάζεστε για να δείτε εάν υπάρχει σύνδεση προϊόντος-αγοράς.

Εάν περιμένετε μέχρι το προϊόν να είναι “τέλειο”, δεν θα βγείτε ποτέ από τη λειτουργία stealth. Προβάλετε το προϊόν σας μπροστά σε πελάτες που πληρώνουν το συντομότερο δυνατό.

Λάβετε αποφάσεις και κάνε αλλαγές γρήγορα εάν χρειάζεται

Είναι ΟΚ να κάνεις λάθη. Θα κάνεις πολλά από αυτά. Αγκαλιάστε τα ως μια ευκαιρία να αναπτυχθείτε και να μάθετε. Να είστε έτοιμοι να πάρετε αποφάσεις γρήγορα και μην καθυστερείτε το αναπόφευκτο όταν κάτι πρέπει να αλλάξει. Είναι πολύ πιο επιζήμιο για μια επιχείρηση να αναβάλλει τις αποφάσεις παρά να παίρνει τις λάθος αποφάσεις, να το συνειδητοποιεί και να κάνει αμέσως μια αλλαγή.

Επικοινωνήστε με την ομάδα σας, δείτε τις πληροφορίες και τα δεδομένα που σας παρουσιάζονται και μετά πάρτε την απόφασή σας. Δεν θα ξέρετε αν ήταν η σωστή απόφαση μέχρι να την πάρετε. Η καθυστέρηση της απαραίτητης αλλαγής θα σκοτώσει την ανάπτυξη και την πρόοδο.

Ενθαρρύνετε τις ομάδες να συνεργαστούν και μετά κάντε πίσω

Δεν μπορείς να είσαι παντού- και από την αρχή στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να είσαι. Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδα σας να συνδεθούν, να συζητήσουν και να λάβουν αποφάσεις μεταξύ τους χωρίς να βασίζονται σε εσάς. Μόνο τότε μπορεί η εταιρεία να κλιμακωθεί.

Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας να κοιτάξουν πέρα από το τμήμα τους και να εξετάσουν πώς οι δικές τους ενέργειες μπορεί να επηρεάσουν τους άλλους. Μια νέα ενημέρωση iOS, για παράδειγμα, θα επηρεάσει το μάρκετινγκ, το οποίο πρέπει να εκπαιδεύει τους υποψήφιους πελάτες.

Βρείτε μέντορες και συναντηθείτε με άλλους CEO

«Πάντα ήμουν μεγάλος υπέρμαχος του να έχω πολλούς μέντορες και να συνδέομαι με ανθρώπους που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες. Η συζήτηση με αυτούς τους ανθρώπους θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τη λήψη των γρήγορων αποφάσεων και μπορεί ακόμη και να ανοίξει τα μάτια σας σε κάτι που θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

Συγκεντρώστε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείτε, αλλά στο τέλος πάρτε τις δικές σας αποφάσεις. Το να έχεις μέντορες δεν σημαίνει να είσαι πρόβατο και να ακολουθείς κάθε συμβουλή που ακούς. Πρέπει επίσης να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας γιατί κανείς δεν ξέρει την επιχείρηση όπως εσείς.

Όταν χτύπησε η πανδημία, άκουγα ξανά και ξανά ότι έπρεπε να αφήσω τους ανθρώπους να φύγουν. Δεν μου φαινόταν σωστό. Χρειαζόμαστε ανθρώπους να καινοτομούν και να φέρουν τις απαραίτητες αλλαγές για να βοηθήσουν τους πελάτες μας σε αυτό το νέο κανονικό. Δεν απέλυσα ούτε ένα άτομο λόγω της πανδημίας. Αυτή η απόφαση απέδωσε. Καινοτομήσαμε περισσότερο μέσα σε λίγους μήνες και είδαμε τριπλάσια έσοδα που είχαμε την προηγούμενη χρονιά» εξηγεί.

Συνέχισε να προχωράς μπροστά

«Η μεγαλύτερη δοκιμασία ως Διευθύνων Σύμβουλος ήρθε το 2020. Ήμασταν μερικές εβδομάδες μακριά από την παρουσίαση του ολοκαίνουργιου προϊόντος μας στο Λας Βέγκας. Όλα ανατράπηκαν με την είδηση του Covid-19 να εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Η παράσταση ακυρώθηκε. Η εταιρική κουλτούρα, η επικοινωνία και η συνεργασία μας δοκιμάστηκαν καθώς εργαζόμασταν από το σπίτι. Δυστυχώς, ορισμένοι από τους πελάτες μας αναγκάστηκαν να κλείσουν. Το μέλλον ήταν άγνωστο. Έμαθα περισσότερα για το να είμαι ηγέτης σε ένα χρόνο από ό,τι τα τελευταία τρία.

Θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, μερικές φορές εκτός του ελέγχου σας. Συνέχισε να προχωράς μπροστά. Μην μένεις στα πισωγυρίσματα, αλλά δες τα ως μια ευκαιρία να βελτιωθείς και να τα καταφέρεις καλύτερα», καταλήγει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + one =