αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Steve Jobs είχε αποκαλύψει τον τρόπο για να γίνεσαι πιο ευφυής (και δεν σχετίζεται με το πανεπιστήμιο)

Ο Steve Jobs είχε αποκαλύψει τον τρόπο για να γίνεσαι πιο ευφυής (και δεν σχετίζεται με το πανεπιστήμιο)

Αν και η έρευνα δείχνει ότι η μεγάλη επιτυχία περιλαμβάνει σχεδόν πάντα κάποιο βαθμό τύχης, πρέπει να είστε σε θέση να επωφεληθείτε όταν η τύχη σας χαμογελά.

Γι’ αυτό, αν ρωτήσετε τους ανθρώπους να ονομάσουν ποιο χαρακτηριστικό παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο στην επιτυχία, εμφανίζονται… οι συνήθεις ύποπτοι. Ταλέντο. Προσπάθεια. Επιδεξιότητα. Ρίσκο.

Και νοημοσύνη; Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι συνήθως «κερδίζουν». Αλλά όχι μόνο οι έξυπνοι την θεωρία και τα βιβλία. Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών μορφών νοημοσύνης και η «κρυσταλλωμένη νοημοσύνη» — συσσωρευμένη γνώση, γεγονότα, αριθμοί, «εκπαίδευση» — είναι μόνο μία από αυτές.

Έχουμε δει πολλούς ανθρώπους που έχουν πολλές γνώσεις αλλά δεν μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν.

Εκεί παίζει ρόλο η «ρευστή νοημοσύνη»: Η ικανότητα να μαθαίνεις και να διατηρείς νέες πληροφορίες και να τις χρησιμοποιείς για να λύνεις ένα πρόβλημα, να μαθαίνεις μια νέα δεξιότητα, να ανακαλείς υπάρχουσες μνήμες και να τις τροποποιείς με νέες γνώσεις — έχοντας την ικανότητα να εφαρμόζεις τη νοημοσύνη σου.

Το inc.com θυμάται τι είπε ο Steve Jobs:

Ένα από τα αστεία πράγματα με το να είσαι ευφυής είναι ότι όλοι σε βάζουν σε συγκεκριμένο μονοπάτι. Να πας στο γυμνάσιο, να πας στο πανεπιστήμιο…

[Αλλά] το βασικό πράγμα που έχουν οι πετυχημένοι άνθρωποι είναι μια ποικιλία εμπειριών στις οποίες θα μπορούσαν να βασιστούν για να προσπαθήσουν να λύσουν ένα πρόβλημα ή να αντιμετωπίσουν σε ένα συγκεκριμένο δίλημμα με μοναδικό τρόπο.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αποκτήσετε διαφορετικές εμπειρίες. Για να δημιουργήσετε συνδέσεις που είναι καινοτόμες, για να συνδέσετε δύο εμπειρίες μεταξύ τους, δεν πρέπει να έχετε την ίδια τσάντα εμπειριών με όλους τους άλλους … διαφορετικά θα κάνετε τις ίδιες συνδέσεις.

Αυτό είναι το πρόβλημα με την εστίαση αποκλειστικά στην παραδοσιακή Eκπαίδευση. Ομολογουμένως, το να γίνεις πιο μορφωμένος, αν και σίγουρα δεν είναι εύκολο, είναι αρκετά απλό. Παρακολουθώ μαθήματα. Διαβάζω βιβλία. Απορροφώ. Μπορείτε να αυξήσετε την αποθήκη γνώσεων σας, αλλά όπως είπε ο Jobs, θα έχετε την ίδια τσάντα εμπειριών με όλους τους άλλους.

Η βελτίωση της ευφυΐας σας είναι πιο δύσκολη.

Και θέλει συνεχή εξάσκηση. Μόλις κατακτήσετε κάτι, προσπαθήστε να κατακτήσετε κάτι άλλο. Τότε κερδίζεις σε δύο επίπεδα: Κερδίζεις μια συνεχή ροή νέων πληροφοριών και δεξιοτήτων που αυξάνουν την κρυσταλλοποιημένη γνώση σου, αλλά διασφαλίζεις επίσης ότι ο εγκέφαλός σου παραμένει προετοιμασμένος για να σφυρηλατήσει νέες νευρικές συνδέσεις — κάτι που κάνει τη μάθηση ακόμα πιο εύκολη.

Και υπάρχει ένα τρίτο όφελος. Όσο πιο αποκρυσταλλωμένη γνώση κατέχετε, τόσο περισσότερο μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δύναμη της συνειρμικής μάθησης, συσχετίζοντας κάτι νέο με κάτι που ήδη γνωρίζετε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 5 =