αρχικηVIRALΟ «τρελός» τζίρος που έκανε το εστιατόριο του Salt Bae στη Μύκονο μέσα σε 90 ημέρες

Ο «τρελός» τζίρος που έκανε το εστιατόριο του Salt Bae στη Μύκονο μέσα σε 90 ημέρες

Πέρα από το… show, φαίνεται πως ο γνωστός σεφ Salt Bae ξέρει και από business. Μπορεί τα πράγματα να μην ξεκίνησαν με τον ιδανικό τρόπο για αυτόν μόλις άνοιξε το εστιατόριο του στην Μύκονο (λόγω των γνωστών φορολογικών παραβάσεων), αλλά η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή.

Ο Τούρκος σεφ ανέτρεψε την κατάσταση και σύμφωνα με την εκπομπή «Μεσημέρι» του Σκάι, μέσα σε 90 ημέρες το εστιατόριο του έκανε τζίρο 11.312.500 ευρώ! Πρόκειται φυσικά για ένα μαγαζί με ιδιαίτερα υψηλές τιμές, το οποίο προσελκύει κυρίως εύπορους τουρίστες.

Η ιστορία του Salt Bae

O Salt Bae έχει καταφέρει να χτίσει κάτι πολύ μεγάλο: Μια αλυσίδα με 15 εστιατόρια σε διάφορες τοποθεσίες του κόσμου, με την συνολική αξία του brand να αποτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ.

Κι όμως, η διαδρομή του Τούρκου μέχρι εδώ, ήταν ανατρεπτική. Από το ξεκίνημα. Ο ίδιος είναι γιος ανθρακωρύχου από το Ερζερούμ της Τουρκίας. Ξεκίνησε να δουλεύει από τα 14 του, ως μαθητευόμενος κρεοπώλης. Το 2009, σε ηλικία 26 ετών φεύγει για την Αργεντινή όπου συνεχίζει να εργάζεται ως κρεοπώλης.

Ενα χρόνο μετά βρέθηκε στις ΗΠΑ. Ζήτησε να του εκδώσουν βίζα, άλλα δεν είχε ούτε χρήματα σε λογαριασμό, ούτε περιουσία και δεν ήταν παντρεμένος. Του αρνήθηκαν τέσσερις φορές. Αποφασίζει να επιστρέψει στην Τουρκία απογοητευμένος. Ωστόσο δεν είχε διάθεση να τα παρατήσει. Κάπου εκεί, με δανεικά χρήματα ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο. Ενας παλιός του φίλος, ο Μιτάτ Ερντέμ, ήταν ο άνθρωπος που τον εμπιστεύτηκε. «Δώσε μου χρήματα και θα σου δώσω μια ταμειακή μηχανή που θα μετράς χρήματα», του είχε πει. Και τα κατάφερε.

Η εκτόξευση ήρθε με έναν απρόσμενο τρόπο. Τον Νοέμβριο του 2017, ανέβηκε στο Instagram ένα video που έγινε viral. Σε αυτό φαινόταν ο Salt Bae να κόβει αισθησιακά ένα κομμάτι κρέας και έπειτα να το αλατίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σπάζοντας τον αγκώνα και τον καρπό του και κάνοντας το αλάτι να κυλάει πάνω στο χέρι του πριν καταλήξει στο κρέας. Η φήμη του Τούρκου σεφ εκτοξεύτηκε… μέσα σε μια νύχτα. Ο ίδιος άρπαξε την ευκαιρία. Και πάνω εκεί έστησε μια επιχείρηση εκατομμυρίων.

Σήμερα έχει ένα φανατικό κοινό. Στο Instagram έχει ένα προφίλ με πάνε από 22.000.000 followers.

Φυσικά υπάρχει και η άλλη άποψη. Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο εκκεντρικός σεφ δεν είναι τόσο κορυφαίος στην δουλειά του, όσο έχει παρουσιαστεί προς τα έξω. Πελάτες που έχουν περάσει από τα εστιατόρια του, κάνουν λόγο για σκληρό κρέας, υπερβολικά αλατισμένο, μπέργκερ σκέτα ή απλά με τσιπς. «Αποφύγετέ το», έγραψε η New York Post, για το εστιατόριο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο κριτικός Στιβ Κουόζο είπε ότι έφυγε νηστικός. Σε όλα αυτά, προσθέστε και τις πολύ ακριβές τιμές.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν τον Salt Bae ως έναν κορυφαίο σεφ. Κάποιοι άλλοι όχι. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι η περίπτωση του επιβεβαιώνει μια φράση: Μερικές φορές, δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος. Αρκεί να φαίνεται ότι είσαι ο καλύτερος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 9 =