αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ «κανόνας των 5 λεπτών» που μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν βαριέσαι… να ξεκινήσεις μια δουλειά

Ο «κανόνας των 5 λεπτών» που μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν βαριέσαι… να ξεκινήσεις μια δουλειά

Όλοι το έχουμε βιώσει: Είναι τότε που έχουμε 2 ή 3 tasks που πρέπει να ολοκληρώσουμε, αλλά… βαριόμαστε να ξεκινήσουμε τη δουλειά. Κάπως έτσι καταλήγουμε να scrollάρουμε στο Facebook ή να βλέπουμε βίντεο στο YouTube. Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη δουλειά, αλλά αντί να εστιάσουμε εκεί, αναζητούμε παρηγοριά… σε πιο ευχάριστες δραστηριότητες. Και μάντεψε: Όσο περισσότερη ώρα ξοδεύεις στις «ευχάριστες δραστηριότητες» τόσο περισσότερο δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις την δουλειά.

Κάπως έτσι, μειώνονται οι πιθανότητες να ολοκληρώσουμε τα tasks που έχουμε να κάνουμε. Και μπαίνουμε σε έναν κύκλο συνεχούς αναβλητικότητας.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να σπάσουμε αυτό τον φαύλο κύκλο; Το αμερικανικό inc.com παραθέτει τον «κανόνα των 5 λεπτών». Όταν ο εγκέφαλος μας μπει στο mood που περιγράψαμε στην αρχή, είναι δύσκολο να ξεκινήσουμε την δουλειά. Αυτό που στριφογυρίζει στο μυαλό μας είναι το πόσο δύσκολη είναι η δουλειά και πόσο χρόνο θα μας πάρει για να την ολοκληρώσουμε. Εστιάζουμε δηλαδή σε στοιχεία που μας ωθούν προς την αναβλητικότητα.

Εδώ έρχεται ο «κανόνας των 5 λεπτών». Τα μεγάλα απαιτητικά tasks συνήθως δεν ολοκληρώνονται μία κι έξω. Αντίθετα, μπορείς να τα διαχειριστείς καλύτερα όταν τα «σπας» σε μικρότερα κομμάτια.

Ξεκινά λοιπόν να εργάζεσαι πάνω σε ένα task για μόλις 5 λεπτά. Κάνοντας μια συμφωνία… με τον εαυτό σου, που λέει ότι μπορείς να σταματήσεις την δουλειά μετά από τα 5 λεπτά αν θες. Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλος μας «ξεγελιέται». Δεν βλέπει μπροστά μία ογκώδη εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Αλλά βλέπει μια δουλειά μερικών λεπτών. Έτσι είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις.

Όπως εξηγεί το inc.com, φυσικά στις περισσότερες φορές αφού έχεις ξεκινήσει να δουλεύεις για 5 λεπτά, θα συνεχίσεις να δουλεύεις και μετά από αυτό το χρονικό όριο. Αφού θα έχεις μπει σε mood δουλειάς.

Αλλά ακόμα κι αν δεν συνεχίσεις να δουλεύεις για ώρες, ο κανόνας θα σε έχει βοηθήσει να ξεπεράσεις ένα βασικό εμπόδιο: Να ξεκινήσεις. Έτσι την επόμενη φορά που θα δεις τα tasks να… στοιβάζονται μπροστά σου, θυμήσου αυτό το απλό κόλπο. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα 5 λεπτά μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × five =