αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας ειδικός στην ψυχολογία εξηγεί: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι λένε την φράση «έκανα λάθος»

Ένας ειδικός στην ψυχολογία εξηγεί: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι λένε την φράση «έκανα λάθος»

Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος. Κάποιοι το θεωρούν ως σημάδι αδυναμίας ή ανοησίας. Ετσι οι περισσότεροι άνθρωποι προσκολλώνται περισσότερο στην ιδέα να έχουν βεβαιότητα και να έχουν δίκιο.

Αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν κάποιος παραδέχεται ότι έκανε λάθος, δεν θεωρείται λιγότερο ικανός. Οι άνθρωποι στην πραγματικότητα τους θεωρούν πιο έξυπνους, πιο ανοιχτούς και φιλικούς.

Ο συγγραφέας και ειδικός στην ψυχολογία, Scott Shigeoka, σε άρθρο του στο CNBC λέει ότι οι πολύ επιτυχημένοι και συμπαθείς άνθρωποι δεν φοβούνται να πουν «έκανα λάθος». Και εδώ είναι 3 σημαντικά points.

1. Δίνουν προτεραιότητα στη μάθηση και την ανάπτυξη.

Όταν επαναπροσδιορίζετε τη μάθηση ως νίκη, προχωράτε προς την κατανόηση, αντί να υπολογίζετε τις φορές… που είχατε δίκιο ή λάθος.

Μια μελέτη από τους ψυχολόγους Carol Dweck και Karina Schumann το υποστηρίζει αυτό, διαπιστώνοντας ότι είναι πιο πιθανό να αναλάβουμε την ευθύνη για τα λάθη μας αν πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

Το κλειδί είναι να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου ότι παρόλο που η συμπεριφορά σου ήταν λάθος, μπορείς να την αλλάξεις στο μέλλον. Και μόνο και μόνο επειδή παραδέχεστε ότι κάνετε λάθος, αυτό δεν σημαίνει ότι λέτε ότι είστε κακός άνθρωπος.


2. Ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Όταν κάποιος σας λέει ότι κάνετε λάθος, αντί να μπείτε αμέσως σε άμυνα, περιεργαστείτε γιατί σας το λέει αυτό. Απαντήστε με “Μπορείς να μου πεις περισσότερα;” και ακούστε πραγματικά τι έχει να πει.

Αυτό σας κάνει πιο δεκτικούς στα σχόλια και τις σκέψεις του άλλου ατόμου, αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα να επεκτείνετε τον τρόπο που σκέφτεστε για ένα θέμα.

3. Πιο πιθανό να σε συγχωρέσουν οι άλλοι.

Όταν παραδεχτούμε ότι κάνουμε λάθος, όχι μόνο θα θεωρηθούμε πιο δυνατοί και πιο φιλικοί, αλλά είναι πολύ πιθανό να συγχωρηθούμε και για τις παραβάσεις μας.

Μια μελέτη από την ψυχολόγο Molly Crockett αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι έχουν μια βασική προδιάθεση να συγχωρούν άλλους, ακόμα και αγνώστους. Ίσως επειδή η εναλλακτική λύση είναι να πληγώσουμε ή να τερματίσουμε μια σχέση και να χάσουμε τα οφέλη που θα μπορούσε να μας είχε φέρει. Όταν παραδεχόμαστε τα λάθη μας, δημιουργούμε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουμε ή να επισκευάσουμε τις πιο σημαντικές συνδέσεις στη ζωή σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =