αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 5 τύποι που λένε ψέματα. Μήπως έχεις κάποιον στον κύκλο σου;

Οι 5 τύποι που λένε ψέματα. Μήπως έχεις κάποιον στον κύκλο σου;

Άνθρωποι που λένε ψέματα υπάρχουν παντού γύρω μας. Στον προσωπικό κύκλο και -ακόμα περισσότερο- στο επαγγελματικό πεδίο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι ότι υπάρχουν διάφορα είδη ψευτών. Κάθε ένας από αυτούς έχει διαφορετικό προφίλ και συχνά διαφορετικούς σκοπούς.

Εδώ είναι 5 τύποι ψευτών που είναι πιθανό να συναντήσεις εκεί έξω. Με αυτό τον ιδιαίτερο «χάρτη» θα είναι πιο εύκολο να τους εντοπίσεις.

1. Ο παθολογικός ψεύτης

Αυτό το άτομο λέει συνεχώς ψέματα, για οποιονδήποτε λόγο ή… για κανένα λόγο. Δεν καταλαβαίνουν πότε λένε ψέματα και είναι ανίκανοι να είναι ειλικρινείς όχι μόνο με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό τους. Εξαιτίας αυτού, είναι αδύνατο να έχουμε μια αυθεντική σχέση με τον παθολογικό ψεύτη. Η πραγματικότητά τους αλλάζει στο λεπό.

Ο παθολογικός ψεύτης δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνος ή σκληρός, αλλά ποτέ δεν θα είναι κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς. Ο παθολογικός ψεύτης, υπό τον όρο ότι έχει άλλες λυτρωτικές ιδιότητες, μπορεί να μείνει ένας απλός γνωστός, αλλά ποτέ πιστός φίλος, σύντροφος ή σύζυγος.

2. Ο ψεύτης που το απολαμβάνει

Αυτός ο τύπος ψεύτη απολαμβάνει να πιέζει τα κουμπιά σας. Λένε ψέματα για να το διασκεδάσουν – για χάρη της ψυχαγωγίας. Τους κάνει να αισθάνονται δυνατοί και ότι έχουν τον έλεγχο. Οι άνθρωποι στους οποίους λένε ψέματα είναι τα πιόνια τους.

Ενώ ο σκόπιμος ψεύτης είναι παρόμοιος με τον παθολογικό ψεύτη κατά κάποιο τρόπο, διαφέρουν στο ότι έχουν πλήρη επίγνωση των κινήσεων τους.

3. Ο χειριστικός ψεύτης

Λένε ψέματα για να πάρουν αυτό που θέλουν. Έχουν έναν τελικό στόχο και θα κάνουν ή θα πουν ό,τι χρειάζεται για να τον πετύχουν.

Συχνά χρησιμοποιούν κολακείες ή λένε αυτό που νομίζουν ότι θέλετε να ακούσετε για να λάβουν μία προαγωγή ή να κάνουν μία πώληση.

Ο χειριστικός ψεύτης μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Δεν έχουν θέση στη ζωή σου.

4. Ο ψεύτης για τον εντυπωσιασμό

Έχουν στόχο να εντυπωσιάσουν. Αυτό το άτομο μπορεί να μην βλέπει τον εαυτό του ως ψεύτη. Κατασκευάζουν ψέματα για να κερδίσουν την έγκριση των άλλων. Μπορεί να αλλοιώσουν την αλήθεια για να κάνουν μια ιστορία λίγο πιο αστεία. Προσποιούνται ένα συναίσθημα για φαίνονται πιο σίγουροι από ό,τι είναι.

Το ψέμα για εντυπωσιασμό είναι περισσότερο μια συνήθεια παρά μια συνειδητή πράξη. Ο ψεύτης εδώ πιστεύει… τις δικές του ιστορίες αφού όταν της λέει κάθε φορά.

Είναι ως επί το πλείστον ακίνδυνοι, αλλά μπορεί να είναι ενοχλητικοί, ειδικά όταν λένε εμφανώς πράγματα που δεν ισχύουν.

5. Ο τεμπέλης ψεύτης

Μερικές φορές, το να μιλάς ειλικρινά απαιτεί μια εξήγηση. Ο τεμπέλης ψεύτης… απλοποιεί την αλήθεια για να είναι λιγότερο περίπλοκη από το να δώσει την πλήρη αφήγηση.

Ο τεμπέλης ψεύτης δεν μοιράζεται την πλήρη ιστορία. Αντίθετα, επιλέγουν να αφηγηθούν την επεξεργασμένη «τηλεοπτική έκδοση» της αλήθειας αντί για την έκδοση του βιβλίου των 700 σελίδων.

Το τεμπέλικο ψέμα είναι (σχετικά) αβλαβές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έξι πράγματα που μπορείς να ξεκινήσεις τώρα για να είσαι πιο μπροστά σε 1 χρόνο

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − seven =