αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι ψηφιακοί influencers παίρνουν τη δουλειά… των πραγματικών

Οι ψηφιακοί influencers παίρνουν τη δουλειά… των πραγματικών

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για την Aitana Lopez. Μία γυναίκα-δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι 25 ετών και έχει ροζ μαλλιά. Σήμερα έχει πάνω από 245 χιλ. followers στο Instagram Account της και κάνει την δική της καριέρα… ως influencer.

Σε ένα τοπίο που αλλάζει πολύ γρήγορα, φαίνεται ότι τέτοιοι ψηφιακοί influencers μπορούν να πάρουν τη δουλειά… των πραγματικών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μεγάλες εταιρείες πληρώνουν περίπου 1.000 δολάρια ανά ανάρτηση για να προωθήσει η Aitana Lopez τα προϊόντα τους στα social media, παρά το γεγονός ότι είναι δημιούργημα της AI. H Aitana δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, ένα από τα εκατοντάδες ψηφιακά avatar που έχουν εισχωρήσει στην αυξανόμενη οικονομία των δημιουργών περιεχομένου των 21 δισ. δολαρίων.

«Μας εξέπληξαν τα ποσοστά που χρεώνουν οι influencers στις μέρες μας. Αυτό μας έκανε να σκεφτούμε: “Κι αν δημιουργούσαμε απλώς τον δικό μας influencer;”» είπε η Diana Núñez, συνιδρύτρια του πρακτορείου The Clueless με έδρα τη Βαρκελώνη, το οποίο δημιούργησε την Aitana. «Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Δημιουργήσαμε άθελά μας ένα τέρας. Όμορφο, όμως».

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν σημαντικές συνεργασίες μεταξύ διάσημων εταιρειών και ψηφιακών influencers, συμπεριλαμβανομένης της σειράς μακιγιάζ της Kim Kardashian KKW Beauty με τη Noonoouri και της Louis Vuitton με την Ayayi.

Η ανάλυση στο Instagram μιας διαφήμισης H&M με την ψηφιακή influencer Kuki διαπίστωσε ότι προσέγγισε 11 φορές περισσότερους ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα μείωση 91% στο κόστος ανά άτομο, σε σύγκριση με μια παραδοσιακή διαφήμιση.

«Δεν επηρεάζει την αγορά όπως θα έκανε ένας influencer», δήλωσε η Becky Owen, επικεφαλής μάρκετινγκ και καινοτομίας στο Billion Dollar Boy και πρώην επικεφαλής της ομάδας καινοτομιών δημιουργών της Meta. «Οι ίδιοι οι influencers έχουν πολλούς αρνητικούς συσχετισμούς όπως το αν είναι επιφανειακοί, κάτι που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο προβληματισμένοι στην ιδέα της αντικατάστασής τους με AI ή ψηφιακούς influencers», δήλωσε η Rebecca McGrath, αναπληρώτρια διευθύντρια για τα μέσα και την τεχνολογία στη Mintel.

«Για την εταιρεία, έχει τον απόλυτο έλεγχο έναντι ενός πραγματικού προσώπου που έρχεται με πιθανούς εχθρούς, τις δικές τους απαιτήσεις, τις δικές τους απόψεις», πρόσθεσε η McGrath.

Ωστόσο, οι influencers υποστηρίζουν ότι οι ψηφιακοί συνάδελφοί τους θα πρέπει να αποκαλύπτουν ότι δεν είναι πραγματικοί. «Αυτό που με τρομάζει με αυτούς τους influencers είναι πόσο δύσκολο είναι να πω ότι είναι ψεύτικοι», είπε η Danae Mercer, μια influencer με περισσότερους από 2 εκατομμύρια ακόλουθους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 3 =