αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΝίκας: Ζημιές και πωλήσεις εγκαταστάσεων

Νίκας: Ζημιές και πωλήσεις εγκαταστάσεων

Με ζημιές 12,2 εκατ. ευρώ έκλεισε την περσινή χρήση η Αλλαντοβιομηχανία Νίκας, καθώς δεν μετακύλησε στους καταναλωτές, όπως αναφέρει η διοίκησή της, το σύνολο του αυξημένου κόστους πρώτων υλών και ενέργειας. Εξέλιξη που συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων κατά 20,6%, οι οποίες έφθασαν σε 70,5 εκατ. ευρώ, αλλά καταβαράθρωσε τα περιθώρια κέρδους. Το μικτό κέρδος υποχώρησε κατά 52,7% και διαμορφώθηκε σε 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο προσαρμοσμένων EBITDA η αλλαντοβιομηχανία παρουσίασε ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ.

Η Νίκας αποφάσισε να πωλήσει εγκαταστάσεις και ακίνητα, που είχαν αποκτηθεί για να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία. Η αξία κτηρίων και οικοπέδων, τα οποία κατατάχθηκαν στα προοριζόμενα προς πώληση, ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ. Η πώληση, σύμφωνα με τη διοίκηση, θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς. Εντός του 2022 η Νίκας άντλησε 9 εκατ. ευρώ από συμβάσεις πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό από τις Eurobank (7 εκατ. ευρώ) και Πειραιώς (2 εκατ. ευρώ).

Στα καλά νέα, η ομόσταυλη της Νίκας, βορειοελλαδική Αμβροσία, έκλεισε τη χρήση 2022 με σημαντική αύξηση πωλήσεων (17,5 εκατ. ευρώ από 14 εκατ. ευρώ το 2021) αλλά υποχώρηση στα περιθώρια κέρδους (μικτό 11%, EBITDA 8%), λόγω του συνδυασμού αυξημένων πρώτων υλών, κόστους ενέργειας και ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού της εταιρείας.

Σε επίπεδο ταμειακών ροών η Αμβροσία ενίσχυσε την παραγωγή free cash flow, με αποτέλεσμα τον περασμένο Ιούνιο να αποπληρώσει το σύνολο του –μικρού- δανεισμού της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 11 =