αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Μπράβο, ήσουν στην ώρα σου»: 5 κοπλιμέντα που στην πραγματικότητα… δεν είναι καλά

«Μπράβο, ήσουν στην ώρα σου»: 5 κοπλιμέντα που στην πραγματικότητα… δεν είναι καλά

Τις περισσότερες φορές, το να κάνεις ένα κομπλιμέντο είναι ακίνδυνο και, πράγματι, τονώνει τη διάθεση του παραλήπτη. Αλλά ορισμένα κομπλιμέντα μπορεί να έχουν συνέπειες που δεν είναι καθόλου καλές. Για παράδειγμα, εάν αντιδράτε με έκπληξη στην «καλή» ποιότητα ή συμπεριφορά κάποιου, τον κάνετε να αισθάνεται άβολα. Ή όταν διαιωνίζετε ένα στερεότυπο, τότε αυτό το «κομπλιμέντο» είναι πλέον προσβλητικό.

Εδώ είναι τα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν τα πείτε — ανεξάρτητα από το πόσο καλές προθέσεις έχετε:

«Μπράβο, ήσουν στην ώρα σου!»

Όταν δίνετε συγχαρητήρια σε φίλους που καθυστερούν μόνιμα και κάποια στιγμή είναι στην ώρα τους, μπορεί να νομίζετε ότι επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά, αλλά το «κομπλιμέντο» σας πιθανότατα θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. «Απλώς επισημαίνετε ότι η καθυστέρηση είναι ο κανόνας τους και εφιστά την προσοχή σε αυτό», λέει η Laura MacLeod, κοινωνική λειτουργός και ιδρύτρια του From The Inside Out Project. «Αυτό μπορεί επίσης να φανεί ως συγκαταβατικό», εξηγεί.

«Το νέο σου χτένισμα σε κάνει να φαίνεσαι πολύ νεότερος/η!»

Οι άνθρωποι λατρεύουν να κάνουν κομπλιμέντα για μια νέα εμφάνιση, αλλά όταν προσθέτετε… κάτι επιπλέον, διατρέχετε τον κίνδυνο να επισημάνετε ότι φαινόταν χειρότερα πριν— σε αυτό το σενάριο, με την παραπάνω φράση λέτε ότι το παλιό τους χτένισμα τους έκανε να φαίνονται γέροι, λέει ο Wyatt Fisher, PhD. αδειούχος ψυχολόγος στο Κολοράντο. Απλά μείνετε στο κομπλιμέντο. Δεν χρειάζεται να επεκταθείτε, προσθέτει.

«Είσαι τόσο δυνατός άνθρωπος!»

Όταν κάποιος περνάει κάτι δύσκολο, θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας και την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητά του να το χειριστεί. Δυστυχώς λέγοντας αυτό, απλώς εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η ζωή τους πραγματικά είναι μια καταστροφή αυτή τη στιγμή χωρίς να προσθέτουν τίποτα χρήσιμο, λέει ο Caleb Backe, ειδικός υγείας και ευεξίας για την Maple Holistics. Επιπλέον, μερικές φορές οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι «δυνατοί» ή δεν αισθάνονται ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις τους και αυτό το σχόλιο μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ακόμη λιγότερο επαρκείς επειδή στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατοί.

«Χειρίστηκες το project μόνος σου και έκανες μία φανταστική δουλειά!»

Μπορεί να προσπαθείτε να δώσετε σε κάποιον το credit που κέρδισε με κόπο, αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας λανθασμένος τρόπος να πείτε ότι δεν είναι καλός παίκτης. Επιπλέον, αυτό θεωρείται απλώς ένα κομπλιμέντο για τους ανθρώπους που ζουν σε κοινωνίες που δίνουν μεγάλη σημασία στο ατομικό παιχνίδι. Για κάποιον που προέρχεται από μια κουλτούρα που εκτιμά την ομαδική ή οικογενειακή επιτυχία σε σχέση με τα ατομικά επιτεύγματα, αυτό μπορεί όχι μόνο να αισθάνεται προσβλητικό αλλά και ταπεινωτικό, εξηγεί ο Jason Sackett, executive coach.

«Έχεις όμορφο πρόσωπο, πρέπει να χαμογελάς περισσότερο».

Αυτό που πραγματικά λέτε είναι: «Είσαι γκρινιάρης. Είμαι σε καλή διάθεση, οπότε θα έπρεπε να είσαι και εσύ» που προϋποθέτει ότι όλοι είναι ακριβώς όπως εσύ ή περνούν ακριβώς την ίδια μέρα με σένα. Συμπέρασμα: Δεν είστε υπεύθυνοι για τις διαθέσεις των άλλων. Θέλετε κάποιον να χαμογελάσει; Κάντε του ένα αυθεντικό κομπλιμέντο ή πείτε του ένα αστείο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 5 =