αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία expert του Harvard εξηγεί: «5 πράγματα που δεν κάνω ποτέ. Για να έχω καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη»

Μία expert του Harvard εξηγεί: «5 πράγματα που δεν κάνω ποτέ. Για να έχω καλύτερη συγκέντρωση και μνήμη»

Όλοι έχουμε μέρες που παλεύουμε να θυμηθούμε πράγματα και νιώθουμε ψυχικά εξαντλημένοι.

«Ως διατροφολόγος ψυχίατρος και ερευνήτρια νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Harvard, έχω περάσει χρόνια μελετώντας τα αίτια της εγκεφαλικής ομίχλης, η οποία είναι συχνά ένας συνδυασμός λήθης και έλλειψης εστίασης.

Μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα, όπως ο κακός ύπνος, το αυξημένο άγχος, ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή σας ή σε ορισμένες περιπτώσεις σε μια σοβαρή ιατρική κατάσταση», λέει σε άρθρο της στο CNBC η Dr. Uma Naidoo.

Και παραθέτει 5 πράγματα που δεν κάνει ποτέ.

1. Δεν τρώω ποτέ τηγανητά ή οτιδήποτε με πολύ ζάχαρη

Τα τηγανητά φαγητά έχουν δυσμενή επίδραση στη μάθηση και τη μνήμη. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν στον εγκέφαλο.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε περίσσεια γλυκόζης στον εγκέφαλο, κάτι που οι μελέτες έχουν συνδέσει με βλάβες της μνήμης και λιγότερη πλαστικότητα του ιππόκαμπου – του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη.

«Προσπαθώ πάντα να τρώω τροφές που είναι πλούσιες σε λουτεολίνη και βιταμίνη C. Και οι δύο είναι φυτικές αντιοξειδωτικές ενώσεις που προάγουν την πνευματική διαύγεια. Μερικές από τις αγαπημένες μου πηγές λουτεολίνης είναι το σέλινο, η μέντα, ο μαϊντανός, τα μήλα, το λάχανο και οι πιπεριές. Για ενίσχυση της βιταμίνης C, μου αρέσουν τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια και οι κόκκινες πιπεριές», λέει.

2. Δεν πάω πουθενά χωρίς να έχω μαζί μου ένα μπουκάλι νερό

Δεδομένου ότι το νερό αντιπροσωπεύει το 75% της εγκεφαλικής μάζας, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για υψηλή γνωστική απόδοση.

Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ποσότητα νερού που πρέπει να πίνετε κάθε μέρα. Αλλά ένας γενικός κανόνας για υγιείς ανθρώπους είναι να πίνετε δύο με τρία φλιτζάνια νερό την ώρα — ή περισσότερα εάν ιδρώνετε πολύ.

3. Ποτέ δεν παραλείπω τον χρόνο μου στην ύπαιθρο

Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε ότι υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον εγκεφαλικό ιστό συσχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας και ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

Ο πιο φυσικός τρόπος για να πάρετε μια υγιή δόση βιταμίνης D είναι μέσω της τακτικής έκθεσης στον ήλιο.

«Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να περνάω χρόνο στη φύση. Τουλάχιστον 10 λεπτά έξω κάθε μέρα μπορούν να σας βοηθήσουν να λάβετε το μεγαλύτερο κομμάτι της βιταμίνης D που χρειάζεστε σε μια εβδομάδα» τονίζει.

4. Ποτέ δεν αφήνω τον εαυτό μου να πέσει σε μια σπείρα άγχους

Ακόμα και οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι βιώνουν άγχος. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μην αφήσετε τον εαυτό σας να χαθεί σε αυτό.

«Για να ανακτήσω τον έλεγχο, συγκεντρώνομαι και καθαρίζω το κεφάλι μου με λίγα λεπτά διαλογισμού», λέει η ίδια.

Η συνειδητή αναπνοή είναι επίσης χρήσιμη. Μπορείς να κάνεις ασκήσεις αναπνοής ακόμα και στο γραφείο.

5. Δεν παραλείπω ποτέ τον ύπνο

Συχνά, η ομίχλη του εγκεφάλου είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου τη νύχτα μπορούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική και σωματική υγεία σε ηλικιωμένους.

«Φροντίζω πάντα να γυμνάζομαι τακτικά. Σας δίνει μια ώθηση ενέργειας και βοηθά στη δημιουργία των βιολογικών διεργασιών στον εγκέφαλο και το σώμα που συμβάλλουν σε ποιοτικό ύπνο» εξηγεί η ερευνήτρια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω… από τα success stories: 6 σκληρές αλήθειες για την ζωή που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 + eleven =