αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία νευροεπιστήμονας του MIT εξηγεί: 3 πράγματα που θα συμβούν στο μυαλό σου αν ξαφνικά γίνεις πλούσιος

Μία νευροεπιστήμονας του MIT εξηγεί: 3 πράγματα που θα συμβούν στο μυαλό σου αν ξαφνικά γίνεις πλούσιος

Φανταστείτε το σενάριο: Ξυπνάτε ένα πρωί, και ξαφνικά διαπιστώνετε… ότι είστε πλούσιος. Ίσως κερδίσατε το λαχείο. ‘Η μια επένδυση απέδωσε ή λάβατε μια προσφορά εργασίας που τριπλασιάζει τον τρέχοντα μισθό σας.

«Ως νευροεπιστήμονας του MIT, πάντα με γοήτευε ο περίπλοκος… χορός που εμφανίζεται στον εγκέφαλο σε αυτές τις στιγμές που αλλάζουν τη ζωή κάποιου. Μπορεί ένα απροσδόκητο οικονομικό κέρδος να φέρει πραγματικά διαρκή ευτυχία;» γράφει η νευροεπιστήμονας του ΜΙΤ, Dr. Tara Swart Bieber, σε άρθρο της στο CNBC.

Εδώ είναι τρία αξιοσημείωτα πράγματα που συμβαίνουν στον εγκέφαλό σας αν λάβετε απροσδόκητα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

1. Ετοιμαστείτε για έναν κατακλυσμό ντοπαμίνης

Η προοπτική του νέου πλούτου πυροδοτεί μια αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης, δημιουργώντας ενθουσιασμό και ευχαρίστηση. Δυστυχώς, οι άνθρωποι τείνουν να προσαρμόζονται σε ακραίες αλλαγές στον τρόπο ζωής με την πάροδο του χρόνου, επομένως οποιαδήποτε αύξηση της ευτυχίας δεν είναι πάντα μακροπρόθεσμη.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «Ηδονικός Διάδρομος», όπου τελικά συνηθίζουμε τη νέα μας ζωή και επιστρέφουμε σε μια μεσαία κατάσταση πάλι.

Μια παρόμοια εμπειρία συμβαίνει κατά ότανπάμε για ψώνια. Όταν φεύγετε από το κατάστημα με ένα νέο προϊόν, αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα εκστατικό συναίσθημα που είναι συχνά πιο εντυπωσιακό από το ίδιο το αντικείμενο. Αλλά με την πάροδο του χρόνου φεύγει.

2. Τα 5 στάδια

Το να βιώνετε τα πέντε στάδια της… θλίψης αν νικήσετε στο λαχείο μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά αυτό το συναισθηματικό ταξίδι μπορεί πραγματικά να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την πολυπλοκότητα ενός τέτοιου γεγονότος που αλλάζει τη ζωή.

Άρνηση. Μετά το σοκ και τη δυσπιστία, θα μπορούσε να ακολουθήσει άρνηση, με τον νικητή να προσπαθεί να καταλάβει την ξαφνική αλλαγή της τύχης.
Διαπραγμάτευση. Καθώς η πραγματικότητα προχωρά, μπορεί να προκύψουν… εσωτερικές διαπραγματεύσεις, καθώς το άτομο διαπραγματεύεται με τον εαυτό του πώς να διαχειριστεί τον πλούτο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Μπορεί να εμφανιστούν αισθήματα ενοχής ή τύψεων, καθώς ο νικητής σκέφτεται την αξία νέα αξία που έχει στα χέρια του.
Θυμός. Μπορεί να προκύψει θυμός, που κατευθύνεται προς τις κοινωνικές προσδοκίες ή τις προσωπικές αμφιβολίες, οδηγώντας σε κατάθλιψη.
Κατάθλιψη. Το βάρος της ευθύνης του νεοανακαλυφθέντος πλούτου και οι αποφάσεις γύρω από αυτό μπορεί να μειώσουν τη διάθεση και να σε κάνουν να νιώθεις ότι η ζωή ήταν ευκολότερη χωρίς αυτόν.
Αποδοχή. Τελικά, η αποδοχή μπορεί να έρθει, καθώς το άτομο εργάζεται μέσα από την νέα του πραγματικότητα και χαράζει μια πορεία προς τα εμπρός με τον νέο πλούτο του.

3. Οι άλλοι γύρω σου

Καθώς η οικονομική σας κατάσταση αλλάζει, η κοινωνική σας δυναμική μπορεί επίσης να αλλάξει. Μόλις μάθουν για το νέο status σας, μπορεί να πλημμυρίσετε από αιτήματα για… δανικά χρήματα — και να αισθανθείτε ότι το απόρρητό σας έχει καταρρεύσει εντελώς.

Η αξιολόγηση του εγκεφάλου για το πώς σας αντιλαμβάνεται ο κοινωνικός σας κύκλος μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ανίχνευσης απειλών και ενδεχομένως να προκαλέσει συναισθήματα απομόνωσης ή δυσπιστίας.

Αλλά χάρη σε μια διαδικασία που ονομάζεται «νευροπλαστικότητα», ο εγκέφαλος έχει επίσης μια απίστευτη ικανότητα για προσαρμογή στην αλλαγή. Έτσι, παρόλο που αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να φαίνονται ανησυχητικές, έχετε επίσης όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τα όρια που θα σας προστατεύσουν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Ξεκινήστε κρατώντας έναν μικρό κύκλο έμπιστων ανθρώπων γύρω σας, κάνοντας τακτική καταγραφή σχετικά με τη λήψη των αποφάσεών σας, και με ποιο ξοδεύετε χρόνο (ή χρήματα).

Kάντε επίσης ένα πλάνο για το πώς θα διανείμετε τα περιουσιακά σας στοιχεία για να δημιουργήσετε οικονομική ασφάλεια και μακροζωία, αντί για επιπόλαιες δαπάνες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 16 =