αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία καθηγήτρια του Harvard εξηγεί: Υπάρχουν 3 είδη αποτυχίας στη ζωή. Μόνο το ένα είναι ωφέλιμο

Μία καθηγήτρια του Harvard εξηγεί: Υπάρχουν 3 είδη αποτυχίας στη ζωή. Μόνο το ένα είναι ωφέλιμο

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν λες «ναι» στις ευκαιρίες που έχεις μπροστά σου. Ένα από αυτά; Σπάνια έχεις αποτυχίες.

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η εμπειρία της αποτυχίας είναι στην πραγματικότητα ένα… καλό σημάδι. Σημαίνει ότι ξεπερνάτε τα όριά σας, δοκιμάζετε νέα πράγματα και το πιο σημαντικό: Μαθαίνετε πολύτιμα μαθήματα. Εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που αποτύχατε σε κάτι, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν παίρνετε αρκετά ρίσκα. Το να μένετε σε αυτό που γνωρίζετε και είναι ασφαλές, είναι επίσης περιοριστικό.

Το να λέτε «ναι» σε νέες ευκαιρίες συχνά αυτό συνοδεύεται από τον κίνδυνο αποτυχίας. Αλλά είναι ΟΚ. Η αποτυχία δεν σημαίνει ότι δεν είσαι αρκετά καλός, σημαίνει απλώς ότι μεγαλώνεις και εξελίσσεσαι.Επομένως, μην αποφεύγετε ευκαιρίες λόγω του φόβου της αποτυχίας. Αγκαλιάστε την ως σκαλοπάτι στην πορεία σας προς την ανάπτυξη και την επιτυχία.

Αλλά προσοχή: Δεν είναι όλες οι αποτυχίες… ωφέλιμες. Η Amy Edmondson, καθηγήτρια ηγεσίας και μάνατζμεντ στο Harvard, εξηγεί ότι δεν έχει καμιά σημασία αν αποτύχουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς αποτυγχάνουμε.

«Άρχισα να μελετώ την αποτυχία, ώστε να προσπαθήσω να καταλάβω τι καθορίζει την επιτυχία. Υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη στον πολιτισμό μας πως επιτυχία είναι να μην έχεις αποτύχει ποτέ. Ότι η αποτυχία είναι απαράδεκτη. Πως αν αποτύχω, σημαίνει ότι κάτι πάει λάθος με εμένα. Όλα αυτά είναι ανοησίες. Όλοι κάνουμε λάθη και η αποτυχία είναι μέρος του ταξιδιού προς την επιτυχία», εξηγεί στο Big Think.

Oρίζει ωστόσο τρία είδη αποτυχίας: Τη βασική αποτυχία, την περίπλοκη αποτυχία και την ευφυή αποτυχία. Όπως εξηγεί, μόνο μια είναι το «καλό είδος».

Βασική αποτυχία

Είναι το είδος που συμβαίνει οποιαδήποτε στιγμή ένα απλό λάθος οδηγεί σε αποτυχία. Κάποιες φορές η αποτυχία είναι μικρή (π.χ. βάζουμε αλάτι αντί για ζάχαρη στον καφέ), άλλες είναι τεράστια. Για παράδειγμα, υπάλληλος τράπεζας είχε μεταφέρει κατά λάθος 900.000.000 δολάρια σε λογαριασμό, αντί για τα 8 εκατομμύρια της εντολής που είχε.

Περίπλοκη αποτυχία

«Την προσδιορίζω ως αποτυχία με πολλαπλά αίτια. Είναι η απόλυτη καταιγίδα. Για παράδειγμα, η κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας εν μέσω πανδημίας. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο σε αυτό: η οικονομία “χτυπήθηκε”, άρχισαν οι απολύσεις και λόγω Covid, μειώθηκαν οι αποστολές προϊόντων και η παραγωγή τους, με τους υπαλλήλους να μην μπορούν να εργαστούν λόγω της μόλυνσης τους με τον ιό κ.ά. Πολλοί τεράστιοι παράγοντες “συναντήθηκαν” και προκάλεσαν την κατάρρευση».

Ευφυής αποτυχία

«Αυτό είναι το σωστό είδος λάθους. Από εκεί προκύπτει η νέα γνώση και οι ανακαλύψεις. Οι ευφυείς αποτυχίες είναι το αποτέλεσμα του πειραματισμού».

H Δρ Edmondson εξηγεί πως υπάρχουν 4 κριτήρια που δείχνουν εάν ένα λάθος είναι ευφυές:

  1. Γίνεται σε ένα νέο τομέα. Δεν έχουμε ακόμα τη γνώση που χρειάζεται ώστε να σημειώσουμε μια επιτυχία.
  2. Γίνεται στη διεκδίκηση ενός στόχου. Είτε αυτός είναι να εκπαιδευτούμε σε ένα νέο σπορ είτε να ανακαλύψουμε ένα νέο μόριο.
  3. Προκύπτει από μια υπόθεση. Έχουμε μελετήσει τα πάντα. Δεν δοκιμάζουμε τυχαία πράγματα, για να δούμε μήπως κάποιο «λειτουργεί».
  4. Το λάθος είναι όσο μικρότερο γίνεται. Ελάχιστα μεγάλο, ώστε να μάθουμε από αυτό. Αυτό σημαίνει ότι δεν σπαταλάμε πόρους.

Η ειδικός εξηγεί πως κάθε είδος λάθους μπορεί να οδηγήσει σε κάτι θετικό, εφόσον το θελήσουμε. Λέει ωστόσο: «Θεωρώ πως είναι καλή ιδέα να έχουμε περισσότερα ευφυή λάθη».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − 7 =