αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜία ειδικός από το Harvard εξηγεί: 4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις έναν ναρκισσιστή σε μία συζήτηση

Μία ειδικός από το Harvard εξηγεί: 4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις έναν ναρκισσιστή σε μία συζήτηση

Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Μπορεί να έχετε συναντήσετε έναν «νάρκισσο συνομιλίας».

Ο όρος (conversational narcissist), που επινοήθηκε από τον κοινωνιολόγο Τσαρλς Ντέρμπερ, περιγράφει ένα άτομο που κυριαρχεί συχνά στη συζήτηση, με ελάχιστο σεβασμό για τις απόψεις των άλλων.

«Ως επιστήμονας συμπεριφοράς και leadership coach που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ, εδώ είναι ακριβώς πώς εντοπίζω έναν συνομιλητή ναρκισσιστή – και τον καλύτερο τρόπο για να ανταποκριθώ» γράφει στο CNBC η Shadé Zahrai. Ας δούμε μερικές περιπτώσεις.

1. Δεν σου κάνουν ερωτήσεις.

Κάνεις σε κάποιον μια ερώτηση και εκείνος βουτάει με χαρά… σε έναν μονόλογο για όλα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή του. Όταν τελειώσει, αντί να ανταποδώσει, προχωρά σε ένα νέο θέμα.

Πώς να απαντήσετε: Κατευθύνετε απαλά τη συζήτηση πίσω σε έναν πιο ισορροπημένο διάλογο. Χρησιμοποιήστε μια τεχνική που ονομάζεται «conversational threading» για να πάρετε λέξεις-κλειδιά ή θέματα που ανέφεραν και να τα ενσωματώσετε στην απάντησή σας.

Για παράδειγμα, «Ακούγεται σαν ένα γεμάτο δράση Σαββατοκύριακο. Το δικό μου ήταν παρόμοιο…» Αυτό δημιουργεί ένα φυσικό αίσθημα για να ξαναμπείτε στη συζήτηση.

2. Τους ενδιαφέρει μόνο αυτό που λένε.

Μιλάτε με κάποιον που είναι τόσο παθιασμένος με αυτό για το οποίο μιλάει που σπάνια σταματάει για να μετρήσει τις αντιδράσεις σας. Καταλήγετε να νιώθετε σαν ένα βολικό ακροατήριο για τον τελευταίο του μονόλογο.

Πώς να απαντήσετε: Χρησιμοποιήστε διακριτικές γραμμές όπως: «Έχω μερικές σκέψεις για αυτό» ή «Θα ήθελα πολύ να μοιραστώ μερικές από τις δικές μου εμπειρίες». Αυτός είναι ένας διεκδικητικός αλλά ευγενικός τρόπος για να κατευθύνετε τη συζήτηση προς μια πιο αμοιβαία ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.

Εάν αυτό δεν λειτουργεί, ετοιμάστε μια στρατηγική εξόδου. Θα μπορούσε να είναι ένα προκαθορισμένο τηλεφώνημα ή μια συνάντηση στην οποία πρέπει να πάτε, η οποία τερματίζει εύκολα τη συνομιλία.

3. Επαναφέρουν πάντα τη συζήτηση στα δικά τους ενδιαφέροντα.

Τη στιγμή που η συζήτηση απομακρύνεται από αυτούς, βρίσκουν τρόπο να την ανακατευθύνουν. Μοιράζεστε τον ενθουσιασμό σας για τις επερχόμενες διακοπές σας στην Ισπανία, για παράδειγμα, αλλά εκείνοι… αναφέρουν το ταξίδι που έκαναν στην Ιταλία πριν από τρία χρόνια.

Πώς να απαντήσετε: Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική «Χρειάζομαι συμβουλές», η οποία περιλαμβάνει την απευθείας ερώτηση και προτρέπει το άλλο άτομο να παραμείνει στο θέμα.

Για παράδειγμα, «Φαίνεται ότι πέρασες υπέροχα στην Ιταλία. Έχεις κάποιες ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να θυμάμαι καθώς προετοιμάζομαι για την Ισπανία;»

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την προσέγγιση “αναγνωρίστε και αποφύγετε”: «Ακούγεται υπέροχο! Αυτό που προσπαθούσα να μοιραστώ για τη δική μου κατάσταση είναι…».

4. Σε… ανταγωνίζονται επανειλημμένα.

Κάθε φορά που μοιράζεστε ένα επίτευγμα, παραθέτουν… τη δική τους μεγαλύτερη και καλύτερη νίκη. Μπορεί να μοιραστείτε, «Επιτέλους πήρα αυτήν την προαγωγή για την οποία εργάστηκα τόσο σκληρά!». Και απαντούν, «Όταν πήρα προαγωγή, μου έδωσαν έναν μεγάλο μισθό και ένα εταιρικό αυτοκίνητο».

Πώς να απαντήσετε: Θα μπορούσατε να πείτε, «Έχω παρατηρήσει ότι κάθε φορά που μιλάμε, οι συνομιλίες μας μετατρέπονται σε διαγωνισμούς. Θα το ήθελα πολύ να μιλήσουμε χωρίς να προσπαθούμε να ξεπεράσουμε ο ένας τον άλλον». Θυμηθείτε, ποτέ δεν είστε υποχρεωμένοι να συνεχίσετε με μια συζήτηση που σας φαίνεται τοξική.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =