αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΛένε «όχι»: 6 συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι που πετυχαίνουν τα περισσότερα στη ζωή

Λένε «όχι»: 6 συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι που πετυχαίνουν τα περισσότερα στη ζωή

Η ζωή είναι σύντομη. Είναι ένα γεγονός που όλοι γνωρίζουμε, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να γνωρίζουμε. Έχοντας αυτό κατά νου, θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα περιορισμένα χρόνια, μήνες, ημέρες, ώρες, λεπτά και δευτερόλεπτα, που έχουμε στη διάθεση μας.

Υπάρχουν εκείνοι που σπαταλούν τη ζωή τους κάνοντας πράγματα που δεν θέλουν, ζώντας ζωές που δεν σκόπευαν να κάνουν και βυθίζονται στο άγχος, την αναποφασιστικότητα και τη δυστυχία.

Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που φαίνεται να τα έχουν καταλάβει όλα, εκείνοι που φαίνονται να έχουν τον έλεγχο και γενικά να αξιοποιούν στο έπακρο τη ζωή τους.

Λοιπόν, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, εξαρτάται από τις συνήθειές μας. Και οι άνθρωποι που αποκομίζουν τα μέγιστα από τη ζωή έχουν αυτά τα 6 κοινά χαρακτηριστικά.

1) Λένε «όχι»

Το έχουμε συμπεριλάβει και σε άλλες λίστες μας. Όσο κι αν θα το θέλαμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Όσοι αποκομίζουν τα μέγιστα από τη ζωή, ξέρουν ότι μια γεμάτη ζωή έχει να κάνει με την ποιότητα και όχι την ποσότητα.

Γνωρίζουν ότι όταν προσπαθούμε να στριμώξουμε πάρα πολλά πράγματα στη ζωή μας, δεν μπορούμε πλέον να δίνουμε σε κάθε πράγμα την προσοχή που του αξίζει. Ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

2) Άσκηση

Το ξέρετε αυτό, αλλά είναι τόσο σημαντικό για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή. Όσοι αποκομίζουν τα μέγιστα από τη ζωή αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που φέρνει η άσκηση στη ζωή τους.

Τα σωματικά οφέλη της άσκησης είναι προφανή και σχεδόν αμέτρητα.

Όπως σημειώνει η Healthline, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να σας δώσει ενέργεια και να έχετε καλύτερο ύπνο.

Ωστόσο, τα οφέλη δεν σταματούν εκεί. Η άσκηση έχει και ψυχικά οφέλη. Σύμφωνα με άρθρο του Harvard Health, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης.

Η άσκηση μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να είμαστε πιο χαρούμενοι και να μειώσουμε το άγχος.

Εάν έχετε χαλαρώσει, επιστρέψτε σε αυτή τη ρουτίνα προπόνησης και αποκομίστε τα οφέλη.

3) Θετική σκέψη

Ο κόσμος είναι γεμάτος σκαμπανεβάσματα, νίκες και αναποδιές. Η πλοήγηση σε αυτά είναι κάτι με το οποίο όλοι αγωνιζόμαστε.

Οι άνθρωποι που αποκομίζουν τα μέγιστα από τη ζωή το παλεύουν με θετική νοοτροπία. Ξέρουν ότι η αισιοδοξία τους είναι η πανοπλία τους, που τους προστατεύει απέναντι σε ό,τι φέρνει η ζωή.

Οι ειδικοί λένε ότι τα οφέλη της θετικής σκέψης μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, αυξημένη διάρκεια ζωής και καλύτερη ψυχολογική και σωματική ευεξία.

4) Παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους

Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλουμε, υπάρχει συχνά ο πειρασμός να μεταθέσουμε την ευθύνη σε άλλους, όπως οι φίλοι μας ή οι γονείς μας ή σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η οικονομία ή ο καιρός ή οτιδήποτε άλλο.

Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μας ή η οικονομία μπορεί να έπαιξαν ρόλο. Ωστόσο, οι άνθρωποι που αξιοποιούν στο έπακρο τη ζωή τους δεν κατηγορούν άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις.

Αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους και είναι υπόλογοι για το τι τους συμβαίνει και για το πώς αντιδρούν. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σκληρό, άδικο ή παράλογο, δεν είναι. Γνωρίζουν ότι το να κατηγορούν τους άλλους είναι μια συνήθεια που αφαιρεί την ελευθερία τους. Είναι μια νοοτροπία που επιτρέπει δικαιολογίες και μας κάνει να νιώθουμε ανίσχυροι πάνω στη ζωή μας, κάτι που μας εμποδίζει να τη ζήσουμε στο έπακρο.

5) Περνούν χρόνο στη φύση

Το να περνάμε χρόνο στη φύση συχνά παραβλέπεται, ειδικά με όλους τους τεχνολογικούς περισπασμούς που έχουμε στη διάθεσή μας.

Ποιος έχει χρόνο να περπατήσει σε ένα πάρκο χωρίς προφανή λόγο;

Οι ανθρωποι που παίρνουν τα μέγιστα από τη ζωή, το κάνουν. Έχουν πιάσει τα οφέλη του να περνούν χρόνο έξω.

Μελέτες έχουν συνδέσει το χρόνο σε φυσικό περιβάλλον με μειωμένα επίπεδα στρες, χαμηλότερο άγχος και βελτιωμένη αυτοεκτίμηση. Και όπως σημειώνει ο περιβαλλοντικός ψυχολόγος Lee Chambers, δεν χρειάζεται καν να περνάτε τόσο πολύ χρόνο στην ύπαιθρο. Μόλις 2 ώρες την εβδομάδα μπορούν να κάνουν θετική διαφορά στην ευημερία μας.

6) Συνεχής Μάθηση

Οι πετυχημένοι ξέρουν ότι υπάρχουν πάντα περισσότερα να μάθουν.

Τείνουν να είναι δια βίου μαθητές είτε θεωρούν τους εαυτούς τους έτσι είτε όχι. Μαθαίνουν μέσα από το διάβασμα, τα μαθήματα, ακόμη και τα ταξίδια.

Το διάβασμα, ειδικότερα, είναι μια συνήθεια που την βλέπουμε σε αμέτρητα γνωστά άτομα που σίγουρα έχουν πετύχει κάτι στον τομέα τους.

Bill Gates, Warren Buffet, Elon Musk… και η λίστα συνεχίζεται.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × four =