αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΚάποιο άτομο δεν σε κοιτάει στα μάτια; Εδώ είναι 5 πράγματα που μπορεί να σημαίνει αυτό

Κάποιο άτομο δεν σε κοιτάει στα μάτια; Εδώ είναι 5 πράγματα που μπορεί να σημαίνει αυτό

Το να μπορείς να κάνεις οπτική επαφή κατά τη διάρκεια κοινωνικών ή επαγγελματικών συνομιλιών είναι μια σημαντική δεξιότητα. Επηρεάζει το πώς σας βλέπουν οι άλλοι τόσο σε προσωπικές όσο και σε εργασιακές σχέσεις.

Όταν κάποιος μας κοιτάει στα μάτια, μας κάνει να νιώθουμε κατανοητοί και δείχνει ότι μας ακούει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές… ανταμοιβές για τη διατήρηση της οπτικής επαφής κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι οι άνθρωποι πιθανότατα θα θυμούνται το πρόσωπό σας και θα θυμούνται τι είπατε, μετά το τέλος της συνομιλίας.

Η οπτική επαφή κάνει τους άλλους να σας αντιλαμβάνονται ως ειλικρινή, έξυπνο και γεμάτο αυτοπεποίθηση.

Ας διερευνήσουμε τώρα μερικούς από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δυσκολεύονται να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν την οπτική επαφή. Επομένως, είτε είστε αυτός που παλεύει να κοιτάξει τους ανθρώπους στα μάτια είτε κάποιος που αναρωτιέται πως «μεταφράζεται» αυτό, συνεχίστε να διαβάζετε.

1) Χαμηλή αυτοεκτίμηση/ντροπαλότητα

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την οπτική επαφή είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Όταν αισθάνεστε κατώτεροι ή «λιγότεροι» από τους άλλους, μπορεί να εύχεστε να είστε… «αόρατοι» στους γύρω σας. Νιώθεις ότι όλοι κοιτάνε εσένα και ότι κάθε άτομο στο σούπερ μάρκετ σε είδε να σκοντάφτεις.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται εύστοχα «φαινόμενο του προβολέα», επειδή νιώθετε ότι οι άλλοι άνθρωποι παρατηρούν κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια αυτού που κάνετε ή λέτε. Όσο λιγότερο ορατοί είστε στους άλλους, τόσο πιο ασφαλείς νιώθετε.

Όταν κοιτάτε τους ανθρώπους κατευθείαν στα μάτια, μπορεί να νιώσετε υπερβολική έκθεση. Φοβάστε ότι θα καταλάβουν ότι είστε άχρηστοι (αν και δεν είστε).


2) Κοινωνική αγχώδης διαταραχή

Προφανώς, τα άτομα με κοινωνικό άγχος περνούν δύσκολα σε κοινωνικές καταστάσεις. Ακριβώς όπως τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, τα άτομα με κοινωνικό άγχος έχουν μια διαστρεβλωμένη ιδέα τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους. Νομίζουν ότι οτιδήποτε και να κάνουν, οι άλλοι θα τους κρίνουν γι’ αυτό και πιθανότατα θα τους απορρίψουν.

Το κοινωνικό άγχος συνδέεται συχνά με έλλειψη εμπιστοσύνης, προβλήματα αυτοεκτίμησης και φόβο απόρριψης. Όλα αυτά τα ζητήματα κάνουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους δύσκολη και πολύ άβολη.

Όταν ένα κοινωνικά ανήσυχο άτομο ωθείται σε μια κοινωνική κατάσταση, τείνει να μένει στα αρνητικά του συναισθήματα αντί να συμμετέχει στη συζήτηση. Έτσι, είναι πολύ φοβισμένοι για να διατηρήσουν την οπτική επαφή.

3) Πιθανή απάτη

Μερικές φορές έχουν πράγματα που δεν θέλουν να εκτεθούν. Δεν περιλαμβάνει απαραίτητα ψέματα, μπορεί να κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα για το άτομο με το οποίο συνομιλούν.

Έτσι, παρόλο που η αποφυγή της οπτικής επαφής συνδέεται συνήθως με την εξαπάτηση, οι ειδικοί στη γλώσσα του σώματος λένε ότι δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη σχέση.

Το αντίθετο όμως είναι γνωστό ότι ισχύει. Οι ψεύτες συνήθως πάνε στην υπερβολή… διατηρώντας οπτική επαφή για πολύ χρόνο για να αποκρούσουν τις υποψίες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εξισώνουν την άμεση οπτική επαφή με την ειλικρίνεια και το αποτρεπτικό βλέμμα με την ανεντιμότητα.

4) Έλξη

Από την άλλη, η αποφυγή οπτικής επαφής μπορεί επίσης να σημαίνει φυσική έλξη. Αν κάποιος σε συμπαθεί αλλά θέλει να το κρύψει, θα κρύψει ασυναίσθητα τα μάτια του για να μην αφήσει τα αληθινά του συναισθήματα για σένα να αποκαλυφθούν.

Μάλλον το έχετε κάνει και εσείς κάποια στιγμή.

Και ναι, αυτό είναι μπερδεμένο. Πώς ερμηνεύετε την έλλειψη οπτικής επαφής αφού μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα; Σας ερωτεύονται ή τους κάνετε να νιώθουν άβολα;

Εντάξει, αν κάποιος νιώθει έλξη θα φανεί σε άλλες κινήσεις. Αν προσέξεις, θα διαπιστώσεις μερικές κλεμμένες ματιές που προδίδουν το ενδιαφέρον του.

Αλλά αν δεν τους αρέσεις ή δεν τους αρέσει αυτό που λες, δύσκολα θα σε κοιτάξουν.

5) Τον απασχολεί κάτι άλλο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αποφεύγουν την οπτική επαφή είναι ότι δεν συμμετέχουν στη συζήτηση, οπότε το μυαλό τους περιπλανάται.

Το μυαλό μου τείνει όχι απλώς να περιπλανιέται, αλλά να κάνει μια κρουαζιέρα… σε όλο τον κόσμο.

Ίσως το θέμα της συζήτησης να μην τους ενδιαφέρει πραγματικά. Ίσως μιλάτε πάρα πολύ για τον εαυτό σας και έχουν βαρεθεί. Ή ίσως έχουν δικά τους προβλήματα και θα προτιμούσαν να μην τα μοιραστούν αυτή τη στιγμή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − one =