αρχικηVIRALΚάπνιζε στο αυτοκίνητο και θα πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ- Τι λέει ο νόμος

Κάπνιζε στο αυτοκίνητο και θα πληρώσει πρόστιμο 1.500 ευρώ- Τι λέει ο νόμος

“Καμπάνα” από την Τροχαία σε οδηγό που κάπνιζε μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν και ένα μικρό παιδί, όπως μεταδίδει το cretalive.gr.

Αστυνομικοί της Τροχαίας Αγίου Νικολάου διαπίστωσαν, χθες, μέσα στην πόλη του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, ότι ένας οδηγός κάπνιζε μέσα στο αυτοκίνητο κι ενώ μέσα στο όχημα βρισκόταν και ένα 5χρονο παιδί.

Αμέσως σταμάτησαν το όχημα και βεβαίωσαν στον 43χρονο οδηγό, με καταγωγή από τον Άγιο Νικόλαο ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό, την παράβαση, επιβάλλοντας πρόστιμο 1500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα.

Ο 43χρονος πάντως εμφανίστηκε έκπληκτος, ισχυριζόμενος πως δεν γνώριζε ότι δεν επιτρεπόταν.

Τι ισχύει

Να σημειωθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία σε περίπτωση που στο όχημα επιβαίνει παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών και ο οδηγός καπνίζει, υπάρχει παράβαση συγκεκριμένου κανονισμού που οδηγεί σε μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο (4633/2019) καταργήθηκαν οι εξαιρέσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος και πλέον απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ορίζοντας πρόστιμο 1.500 ευρώ για οποιονδήποτε ενήλικο επιβάτη καπνίζει παρουσία ανήλικου κάτω των 12 ετών.

Μάλιστα, εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ.

Επίσης, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά άλλος ενήλικος επιβάτης στο αυτοκίνητο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + eight =