αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΙράν: Αύξησε το απόθεμα σε εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 6,7 κιλά από τον Σεπτέμβριο

Ιράν: Αύξησε το απόθεμα σε εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 6,7 κιλά από τον Σεπτέμβριο

Το Ιράν αύξησε το απόθεμα του σε εμπλουτισμένο ουράνιο στο 60%. Από την τελευταία αναφορά στις 5 Σεπτεμβρίου, ο όγκος αυτός αυξήθηκε κατά 6,7 κιλά, σε συνολική ποσότητα 128,3 κιλών.

«Η συνεχιζόμενη πρόοδος του Ιράν στον εμπλουτισμό σε πολύ υψηλά επίπεδα χωρίς συνεργασία με τον ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) είναι μια πρόκληση για τον οργανισμό και για τις δυτικές χώρες, που έχουν επανειλημμένα καλέσει το Ιράν να αλλάξει πορεία», γράφει το Reuters.

Το Ιράν πιστεύεται ότι έχει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για να κατασκευάσει αρκετές πυρηνικές βόμβες, αν και η Τεχεράνη αρνείται ότι θέλει τέτοια όπλα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν έχει αρκετό ουράνιο για σχεδόν τρεις ατομικές βόμβες.

Ο ρυθμός εμπλουτισμού ουρανίου έχει μειωθεί σε περίπου 3 κιλά το μήνα, αν και νωρίτερα φέτος το ποσοστό ήταν στα 9 κιλά. Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτό είναι το αποτέλεσμα έμμεσων διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

«Αν και οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι είχαν προηγουμένως απειλήσει να εγκρίνουν ένα άλλο δεσμευτικό ψήφισμα κατά του Ιράν, διπλωμάτες λένε ότι αυτό δεν θα συμβεί αυτή τη φορά. Μεταξύ των λόγων είναι η αποφυγή διπλωματικής κλιμάκωσης με το Ιράν, ενώ το επίκεντρο είναι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα», γράφει το Reuters.

Το Πεντάγωνο ανέφερε προηγουμένως ότι το Ιράν θα μπορούσε να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για μια πυρηνική βόμβα σε περίπου 12 ημέρες. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το Bloomberg έγραψε ότι το Ιράν είναι κοντά στη δημιουργία πυρηνικής βόμβας. Ωστόσο, ήδη τον Μάρτιο, το Ιράν υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + seven =