αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Vivartia οδεύει προς πώληση. Και αυτοί είναι οι μνηστήρες που «παίζουν»

Η Vivartia οδεύει προς πώληση. Και αυτοί είναι οι μνηστήρες που «παίζουν»

Με “υπηρεσιακή διοίκηση” η οποία ανέλαβε προ ολίγων ημερών να οδηγήσει τον όμιλο ένα βήμα πριν από την πώλησή της φαίνεται πως βαδίζει πλέον “τρέχει” η Vivartia.

Το διαμάντι του στέμματος των Δημήτρη Δασκαλόπουλου και Σπύρου Θεοδωρόπουλου, που πέρασε στον έλεγχο της MIG το 2007, έχει “πουληθεί” βάσει των σεναρίων που έχουν κυκλοφορήσει, ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. Πλέον όμως ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αν και υψηλόβαθμα στελέχη της MIG και της Vivartia επιμένουν λέγοντας στο Capital.gr πως “η στρατηγική της MIG είναι ότι δεν πωλείται η Vivartia”. Τα σενάρια όμως επιμένουν.

Η Vivartia, που ιδρύθηκε το 2006, έπειτα από τη συγχώνευση των ΔΕΛΤΑ, Chipita και Γενική Τροφίμων, και από την οποία αποχώρησε πρώτος το 2007 ο Δ. Δασκαλόπουλος και το 2010 ο Σπ. Θεοδωρόπουλος παίρνοντας μαζί του την Chipita, αναμένεται να αλλάξει εκ νέου χέρια. Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα. Μετά το πωλητήριο στο Υγεία –η MIG ανακοίνωσε ότι έχει κατατεθεί από το CVC Capital δεσμευτική προσφορά για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στο διαγνωστικό κέντρο–, σειρά έχουν η Attica Group και, εφόσον βρεθεί φόρμουλα, γιατί ενδιαφερόμενοι υπάρχουν, η Vivartia.

Ποια ονόματα ακούγονται

Σε ό,τι αφορά τη Vivartia το ερώτημα είναι αν θα πουληθεί εν όλω ή θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Η άσκηση και για τις δύο εναλλακτικές είναι δύσκολη. Γιατί από τη μια πλευρά η “πώληση-πακέτο” επισπεύδει μεν τις διαδικασίες αλλά περιορίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον και μειώνει το τίμημα. Στην περίπτωση του “σπασίματος” σε κομμάτια με την ξεχωριστή πώληση των ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθη και Goody’s – Everest, εμφανίζεται ως λύση περισσότερο χρονοβόρα αλλά με μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Το πού θα “κάτσει” η μπίλια μένει να φανεί από τις προθέσεις όχι μόνο της MIG αλλά πρωτίστως της Τράπεζας Πειραιώς, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ήδη, πάντως, κάποιοι έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό να κάνουν επαφές. Μεταξύ αυτών οι αδελφοί Σαράντη (όμιλος Όλυμπος – Τυράς) οι οποίοι δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους για τον Νο 1 αντίπαλό τους. Στους μνηστήρες περιλαμβάνεται και η γαλακτοβιομηχανία Lactalis, η οποία στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να εισέλθει παραγωγικά στην ελληνική αγορά μέσω εξαγοράς άλλης γνωστής γαλακτοβιομηχανίας. Αλλά και η ΟΠΤΙΜΑ της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της για ενίσχυση της θέσης της στην εγχώρια αγορά είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με τον στρατηγικό της εταίρο την ιταλική Granarolo.

Η περίπτωση των Goody’s

Πιο περίπλοκη είναι η άσκηση στην περίπτωση του κλάδου εστίασης ήτοι των Goody’s-Everest-Olympic Catering. Ο συγκεκριμένος κλάδος και ειδικότερα η αίγλη των εταιρειών του ομίλου έχει ξεθωριάσει, παρά τις ευοίωνες προοπτικές λόγω του υψηλού τουριστικού ρεύματος. Από τους εγχώριους παίκτες δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να σηκώσει αυτό το βάρος. Πάντα βέβαια υπάρχει η περίπτωση η McDonald’s ή κάποια άλλη ξένη αλυσίδα να θελήσει να αποκτήσει αυτό το διευρυμένο δίκτυο. Στους ενδιαφερόμενους φέρεται να υπάρχει μια πολωνική εισηγμένη εταιρεία αλλά και ένα ξένο fund.

Σε ό,τι αφορά αφορά τον Μπάρμπα Στάθη, εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, για τον απλούστατο λόγο ότι η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί ένα “στρωμένο” μαγαζί με ισχυρή παρουσία εντός και εκτός των τειχών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως για το συγκεκριμένο ασημικό, αν πουληθεί ξεχωριστά, θα υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερομένων.

Το comeback Θεοδωρόπουλου

Μεταξύ των ενδιαφερομένων και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η επιστροφή του οποίου στα γνώριμα λημέρια της Vivartia δεν θα προκαλέσει έκπληξη. Αντιθέτως. Το όνομα του κ. Θεοδωρόπουλου “παίζει” εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και αν επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν να συζητά αυτό το διάστημα την πώληση της Chipita στην πολυεθνική Mondelez, θα αποκτήσει και την ικανή ρευστότητα, πέριξ των 100 εκατ. ευρώ, που θα του επιτρέψει να επανατοποθετηθεί στο εγχώριο επιχειρείν μέσω άλλων δραστηριοτήτων, εκτός των Νίκας και Wonderplant.

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του κ. Θεοδωρόπουλου είναι ότι δεν φαίνεται ότι θα κατέβει μόνος του στη διεκδίκηση της Vivarta εν συνόλω ή για κάποια κομμάτια της. Αρωγοί του σε αυτή του την προσπάθεια εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρηματίες με τους οποίους έχει άρρηκτους δεσμούς.

Από τους διεκδικητές των ασημικών της Vivartia δεν απουσιάζουν και ξένα funds, αλλά και ξένοι επενδυτές οι οποίοι έχουν πάρει θέση στην εγχώρια αγορά μέσω άλλων τοποθετήσεων, άσχετων με τον κλάδο των τροφίμων.

Η “θηλιά” των δανείων και η επικείμενη αναδιάρθρωση

Οι πωλήσεις του ομίλου Vivartia υποχώρησαν πέρυσι στα 565,23 εκατ. ευρώ από 571,96 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016 και 682,45 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος του από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το 2011.

Αποτέλεσμα ο όμιλος Vivartia να έχει απολέσει την τελευταία 7ετία τζίρο πάνω από 117 εκατ. ευρώ. Και αν σε επίπεδο ομίλου Vivartia η ποσοστιαία μείωση των πωλήσεών του ήταν οριακή, οι απώλειες του κλάδου των γαλακτοκομικών ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ ή -4,59% με αποτέλεσμα ο τζίρος του τομέα να υποχωρήσει στα 265,7 εκατ. ευρώ. Εν αντιθέσει με τον κλάδο των γαλακτοκομικών ο κλάδος των κατεψυγμένων ενίσχυσε, έστω και οριακά +1,28%, τις πωλήσεις του στα 141,6 εκατ. ευρώ όπως και ο κλάδος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, οι πωλήσεις του οποίου ανήλθαν στα 164,1 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται διεταιρικές πωλήσεις 6,1 εκατ. ευρώ) από 160,7 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται διεταιρικές πωλήσεις 7 εκατ. ευρώ) το 2016. Αυτή τη στιγμή συνολικά ο όμιλος απασχολεί 5.500 εργαζομένους, έχοντας την ευθύνη για μερικά από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα της χώρας, όπως τα ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Flocafe, Papagalino, La Pasteria, Olympic Catering, Μπάρμπα Στάθης, Βίγλα κ.ά.

Εντός Ιουλίου

Η είδηση, πάντως, για τον όμιλο Vivartia είναι ότι η αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων έχει πάρει τον δρόμο της με τη διοίκηση του ομίλου να εκτιμά πως θα ολοκληρωθεί έως τις 18 Ιουλίου, πάνω από έναν χρόνο, δηλαδή, αφότου ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − twelve =