αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ startup που ετοιμάζεται να «αναστήσει» τα μαμούθ είναι ένα βήμα πιο κοντά στο «θαύμα»

Η startup που ετοιμάζεται να «αναστήσει» τα μαμούθ είναι ένα βήμα πιο κοντά στο «θαύμα»

Η Colossal Biosciences έχει βάλει έναν μεγάλο στόχο, και φαίνεται ότι κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον πετύχει. Θέλει να επαναφέρει στη ζωή… τα μαμούθ. Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτή την εταιρία εδώ στο It’s Possible.

Η εταιρεία, δημιούργημα του επιχειρηματία Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, σκοπεύει να εισάγει DNA του μαλλιαρού μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος. Οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαλλιαρά μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%, σύμφωνα με την Colossal.

Το 2021 η εταιρεία είχε καταφέρει να συλλέξει χρηματοδοτήσεις ύψους 15 εκατ. δολαρίων που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να δρομολογήσουν την εκκίνηση της προσπάθειας ανάστασης των μαμούθ.

Όμως πριν από τέσσερις μήνες η εταιρεία έκανε γνωστό κατάφερε να συγκεντρώσει από γνωστούς ιδιώτες επενδυτές αλλά και επενδυτικούς οργανισμούς 225 εκατ. δολάρια και αυτή την στιγμή διαθέτει μόνιμο προσωπικό 115 επιστημόνων και 60 ακόμη εξωτερικούς συνεργάτες με τα στελέχη της να διαρρέουν τότε ότι τεχνικά είναι σε θέση πλέον να φέρουν στη ζωή μαμούθ το 2028.

Η ανάσταση των μαμούθ μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2028 αφού η Colossal Biosciences ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ένα κρίσιμο βήμα στη διαδικασία επαναφοράς της ζωής αυτών των εξαφανισμένων ζώων. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει ότι ανέπτυξε μια μέθοδο επαναπρογραμματισμού πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων ελεφάντων. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο σώμα και έτσι οι ερευνητές της εταιρείας εκτιμούν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την μέθοδο ώστε να δημιουργήσουν στο εργαστήριο μαμούθ ή έστω κάποια πολύ κοντινή εκδοχή του.

Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει να δοθεί η σχετική άδεια από τις αρμόδιες Άρχές αλλά και να συμφωνήσει η εταιρεία με κάποια κυβέρνηση που θα δεχτεί να φιλοξενήσει στο έδαφος της ελεύθερα στην φύση τα μαμούθ. Θα χρειαστεί φυσικά να συμφωνήσουν εκτός από τις κυβερνήσεις και οι τοπικές κοινότητες των περιοχών που θα ζήσουν τα μαμούθ ώστε να μην υπάρξουν διαφόρων ειδών προβλήματα στην συνύπαρξη τους. Η Colossal εργάζεται παράλληλα με τα μαμούθ και στην αναγέννηση του τεράστιου πτηνού ντόντο που ζούσε στον Μαυρίκιο αλλά η έλευση των ανθρώπων στο νησί του Ινδικού Ωκεανού οδήγησε στην εξαφάνιση του ολοσχερώς τον 17ο αιώνα.

Η επαναδημιουργία ζώων παρόμοιων με ένα είδος που έχει εξαφανιστεί, μέσω της γενετικής, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, με ορισμένους ερευνητές να διερωτώνται κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και άλλους να ανησυχούν για τους κινδύνους από την εφαρμογή της. Πολλοί ειδικοί έχουν τονίσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους αναγέννηση είδους που έχει εξαφανιστεί επειδή τα ζώα αυτά θα επιστρέψουν στη ζωή σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό στο οποίο ζούσαν (φυσικό, κλιματικό κ.α.) και θα είναι αδύνατο να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να μάθουν να επιβιώνουν στις νέες πολύ δύσκολες για αυτά συνθήκες. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα ταλαιπωρούνται μέχρι το τέλος τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 4 =