αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜια startup θέλει να «αναστήσει» το εξαφανισμένο dodo

Μια startup θέλει να «αναστήσει» το εξαφανισμένο dodo

Η αμερικανική startup βιοτεχνολογίας, Colossal Biosciences, ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να επαναφέρει στη ζωή ένα διάσημο εξαφανισμένο μεγάλο πτηνό που ζούσε σε νησί του Ινδικού Ωκεανού. Στον Μαυρίκιο, το όμορφο νησί του Ινδικού Ωκεανού, ζούσε για αιώνες αμέριμνο ένα πτηνό μεγαλύτερο από την γαλοπούλα που δεν πετούσε. Το πτηνό που έγινε γνωστό με το όνομα Dodo αποτέλεσε ένα ακόμη θύμα των ανθρώπων.

Όταν τον 17ο αιώνα έφτασαν στο νησί οι πρώτοι ευρωπαίοι εξερευνητές και αργότερα οι πρώτοι άποικοι βρήκαν το dodo ένα εξαιρετικό θήραμα ενώ τα ζώα που έφεραν οι άποικοι μαζί τους βρήκαν μεγάλη… λιχουδιά τα αβγά του πτηνού.

Αν και η μοίρα του πτηνού ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους οι άνθρωποι στο νησί του η εξαφάνιση του επιταχύνθηκε επειδή το dodo δεν είχε τα κατάλληλα εξελικτικά αντανακλαστικά για να προσπαθήσει να προστατέψει τον εαυτό του. Στη θέα των άγνωστων για αυτό ανθρώπων δεν φοβήθηκε ποτέ και τους πλησίαζε ενώ ακόμη και όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να τα εξοντώνουν δεν ακολούθησε καμία αμυντική τακτική. Υπάρχει μια διχογνωμία των ειδικών και των σχετικών καταγραφών για το πότε εξοντώθηκε το τελευταίο dodo αλλά σε κάθε περίπτωση το πτηνό εξαφανίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα.

Τον περασμένο Μάρτιο ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την παλαιογενετίστρια Μπεθ Σαπίρο καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σάντα Κρουζ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμα του dodo. Η Σαπίρο είναι επίσης μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της νεοφυούς εταιρείας Colossal Biosciences που εδρεύει στο Τέξας και ανάμεσα στους ιδρυτές του είναι ο διακεκριμένος γενετιστής Τζορτζ Τσερτς προερχόμενος από το Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια προσπάθεια να επαναφέρει στη ζωή το dodo με τεχνικές γονιδιακή επεξεργασίας. Σύμφωνα με τα στελέχη της Colossal αν προσπάθεια αυτή ξεκινήσει άμεσα είναι πιθανό να δούμε ξανά ζωντανό ένα dodo σε έξι χρόνια.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − 6 =