αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Μαρίκα Κριτσέλη ξεκίνησε να δημιουργεί σαπούνια στην Αρχαία Ολυμπία. Και έφτασαν ως την Ασία

Η Μαρίκα Κριτσέλη ξεκίνησε να δημιουργεί σαπούνια στην Αρχαία Ολυμπία. Και έφτασαν ως την Ασία

Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε να διαβάζει τυχαία μια ετικέτα σε μια μπάρα σαπουνιού στο σπίτι της. Στην συνέχεια έκανε ένα «Googlάρισμα», εμφανίστηκαν μπροστά της διάφορες συνταγές παρασκευής σαπουνιού ελαιολάδου, και έφτασε στο να δημιουργήσει το δικό της project. Με έδρα την Αρχαία Ολυμπία.

Η Μαρίκα Κριτσέλη είναι η ιδρύτρια του brand Marika Botanicals. Η ίδια μιλά τώρα στο It’s Possible για τα χρήσιμα μαθήματα που πήρε μέσα στην πανδημία, τι περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή το brand της, και ποιες είναι οι σκέψεις της για το απρόβλεπτο μέλλον που ανοίγεται μπροστά.

Πως βιώσατε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και των lockdowns; Και ποια χρήσιμα μαθήματα προέκυψαν σε επιχειρηματικό επίπεδο;

Θυμάμαι λίγους μήνες πριν το πρώτο lockdown έλεγα πως γίνεται να σταματήσει λίγο ο χρόνος να βάλω λίγο τη δουλειά σε μια τάξη γιατί δεν σας κρύβω ότι είχε μαζευτεί μεγάλος όγκος και δεν είχα την ψυχραιμία και τη διαύγεια να αντεπεξέλθω. Κατάλαβα ότι είναι πολύ σημαντικό να παίρνω λίγο απόσταση από τη δουλειά κάποιες φορές.

Θεωρώ ότι το διάστημα αυτό που έπεσαν οι ρυθμοί ήταν εποικοδομητικό ώστε να σκεφτώ με καθαρό μυαλό τις επόμενες κινήσεις μου και ευελπιστώ ότι η δουλειά σε θεωρητικό επίπεδο που έκανα αυτόν τον καιρό θα αντισταθμίσει την «χασούρα» που είχα σαν επιχείρηση το διάστημα της πανδημίας. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μάθημα σε επιχειρηματικό επίπεδο, να ξέρω πότε να βάζω φρένο ώστε να μελετώ τις κινήσεις μου και να μην με «ρουφάει» η δουλειά. Επιπλέον σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο να φροντίζω να έχω διάφορες πόρτες ανοιχτές και να μην στοχεύω μονόπλευρα. Να είμαι όσο τον δυνατόν ευέλικτη και πολύπλευρη.

 Δεν κρύβω όμως ότι όπως πολύς κόσμος αρχικά τρόμαξα με την αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Σίγουρα ήταν μια δύσκολή περίοδος όχι ευχάριστη και καθώς προέκυψαν επιπλέον σοβαρά θέματα υγείας στην οικογένεια μου και χρειάστηκε να περάσω μεγάλο διάστημα μέσα στο νοσοκομείο κατάλαβα  πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η υγεία μας και πόσο τυχεροί είμαστε όσο είμαστε υγιείς. Όσο κοινότυπο κ αν ακούγεται θεωρώ ότι όσο έχουμε την υγεία μας με πίστη και επιμονή όλα γίνονται και βλέποντας πόσο εφήμερα είναι όλα και πόσο εύκολα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη  μου βγήκε ακόμα πιο πολύ όρεξη και αισιοδοξία να συνεχίσω να αγωνίζομαι και να νιώθω ευγνωμοσύνη που μπορώ να το κάνω.

Πως πορεύεστε με την εταιρία σας από το «άνοιγμα» της οικονομίας και μετά;

Η κύρια αγορά μου μέχρι στιγμής είναι τα νησιά και οι διάφοροι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας και ευτυχώς το φετινό καλοκαίρι πήγε πολύ καλά σε αρκετά μέρη. Πλέον νιώθω αρκετά αισιόδοξη ότι τα δύσκολα πέρασαν και με λιγότερο άγχος βάζω μπρος τα σχέδια μου

Τι περιλαμβάνει το brand σας αυτή τη στιγμή;

Η επιχείρηση μας παράγει κυρίως σαπούνια ελαιολάδου και σαμπουάν και ήδη έχουν δρομολογηθεί να κυκλοφορήσουν σύντομα και επιπλέον προϊόντα προσωπικής περιποίησης , αφρόλουτρα, κρέμες κτλ.

Από το ξεκίνημα σας μέχρι σήμερα, σε ποια σημεία της Γης έχουν φτάσει τα προϊόντα σας;

Σχεδόν σε όλες τις ηπείρους! Με σταθερές συνεργασίες κυρίως σε Ευρώπη και Ασία. Το βασικό προϊόν μας το σαπούνι παράγεται σε μικρή κλίμακα και καθώς μπορούνε να το αγοράσουνε επισκέπτες από όλο τον κόσμο όταν επισκέπτονται διάφορα μέρη τις Ελλάδας γρήγορα υπήρξε ζήτηση για διάφορες αγορές ανά τον κόσμο. Αλλά όλο αυτό θέλει καλή οργάνωση από την πλευρά μας και κυρίως να μελετήσουμε που θέλουμε να στοχεύσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό για εμάς να διατηρήσουμε την ποιότητά μας.

Η επιχείρηση σας παρέμεινε «ζωντανή», αλλά η γενικότερη κατάσταση παραμένει ρευστή εκεί έξω. Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει για το μέλλον;

Δεν γνωρίζω με σιγουριά πότε και εάν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε προ πανδημίας. Σίγουρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει , η οικονομία έχει πληγεί σε όλο τον κόσμο και σίγουρα αυτό μας επηρεάζει όλους με διάφορους τρόπους . Από εκεί και πέρα προσπαθώ να παραμένω αισιόδοξη, θεωρώ ότι ποτέ δεν έρχεται το τέλος, απλά κάτι άλλο γίνεται με θετικά και αρνητικά πάντα και την όποια κατάσταση προσπαθώ να την επεξεργάζομαι και να κάνω ότι καλύτερο μπορώ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 3 =