αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ μέθοδος «Look, Snap, Connect» για να βελτιώσεις την μνήμη σου

Η μέθοδος «Look, Snap, Connect» για να βελτιώσεις την μνήμη σου

Έχεις διαπιστώσει ότι ξεχνάς πράγματα ακόμα και στην καθημερινότητα σου; Πληροφορίες που αφορούν τη δουλειά σου ή άλλες που είναι πολύ πιο ασήμαντες. Προσπαθείς να θυμηθείς πως λένε εκείνη την ηθοποιό στην αγαπημένη σου σειρά στο Netflix, αλλά δεν θυμάσαι. Δεν είσαι ο μόνος.

«Σχεδόν όλοι παλεύουν με κάποια μορφή απώλειας μνήμης πριν φτάσουν στη μέση ηλικία», λέει ο Gary Small, Πρόεδρος Ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Hackensack και συγγραφέας του βιβλίου The Memory Bible: An Innovative Strategy for Keeping Your Brain Young.

«Η μνήμη έχει δύο βασικά στοιχεία: Τη μάθηση και την ανάκληση», εξηγεί ο ίδιος στο Entrepreneur.com. «Πρέπει να βάλεις αυτές τις πληροφορίες στον εγκέφαλό σου και πρέπει να μπορείς να τις ανακτήσεις».

Τα καλά νέα: Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να επαναφέρουμε τη μνήμη μας σε καλή κατάσταση.

Ο Dr. Small προτείνει τη μέθοδο «Look, Snap, and Connect».

Κοιτάξτε: Πρώτα, επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας, παρατηρήστε και εστιάστε σε αυτό που θέλετε να θυμάστε. Λάβετε υπόψη όλες τις λεπτομέρειες και το νόημα. Μπορεί να αφορούν ένα νέο πρόσωπο, μια συνομιλία ή οδηγίες για μια νέα τοποθεσία.

Στιγμιότυπο: Δημιουργήστε ένα διανοητικό στιγμιότυπο αυτού που θέλετε να θυμάστε. Ο εγκέφαλος έχει μια φυσική ικανότητα να θυμάται τα πράγματα οπτικά, επομένως αξιοποιήστε το. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι συναντάτε κάποιον για πρώτη φορά και θέλετε να τον θυμάστε. Ένα διανοητικό στιγμιότυπο μπορεί να είναι το χτένισμά του ή το χαμόγελό του. Μια «φωτογραφία» που θα σε βοηθήσει να θυμάσαι αυτό που θες.

Σύνδεση: Συνδέστε αυτά τα νοητικά στιγμιότυπα που πρέπει να θυμάστε σε μια αλυσίδα, ξεκινώντας από την πρώτη εικόνα, η οποία σχετίζεται με τη δεύτερη και ούτω καθεξής. Βάλτε, δηλαδή, μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε μια σειρά, το ένα μετά το άλλο. Μπορείτε να «συνδέσετε» π.χ. το όνομα του ατόμου με το χτένισμα του, για να το θυμάστε. Δες και το άρθρο: Η τεχνική από την Αρχαία Ελλάδα για να βελτιώσεις την μνήμη σου.

Κινηθείτε

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσε ότι όταν ασκείστε, το σώμα σας παράγει ένα νευροτροφικό στοιχείο που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), τον οποίο ο Gary Small περιγράφει ως «λίπασμα για τα εγκεφαλικά σας κύτταρα». Το BDNF κάνει «τον εγκέφαλός σας να… φυτρώσει κλαδιά, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά», εξηγεί. Δεν χρειάζεται να υιοθετήσετε ένα αυστηρό πρόγραμα. Ακόμη και ένα γρήγορο περπάτημα 20 λεπτών καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 2 =