αρχικηVIRALΗ λέξη της χρονιάς είναι το Rizz σύμφωνα με την Οξφόρδη. Και αν δεν ξέρεις τι σημαίνει… μάλλον είσαι κάπως μεγάλος

Η λέξη της χρονιάς είναι το Rizz σύμφωνα με την Οξφόρδη. Και αν δεν ξέρεις τι σημαίνει… μάλλον είσαι κάπως μεγάλος

Η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με την Οξφόρδη είναι το rizz. Πρόκειται για αργκό που χρησιμοποιείται στο διαδίκτυο κυρίως από νέους ανθρώπους για να περιγράψει τη ρομαντική έλξη ή γοητεία.

Το rizz είναι μία από τις οκτώ λέξεις που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο λέξεων που αντικατοπτρίζουν τη διάθεση, το ήθος ή τις ανησυχίες του 2023. Ο κατάλογος προέκυψε από δημόσια ψηφοφορία και οι λεξικογράφοι του Oxford University Press, έλαβαν την τελική απόφαση.

Η λέξη μπορεί να μη λέει τίποτα σε όσυς δεν ανήκουν στη γενιά Ζ, ωστόσο χρησιμοποιείται μαζικά στο διαδίκτυο, με το hashtag «rizz» στο TikTok να κερδίζει δισεκατομμύρια προβολές.

Σύμφωνα με το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary, το rizz ορίζεται ως το στυλ, η γοητεία, η ελκυστικότητα και η ικανότητα προσέλκυσης ενός ρομαντικού ή σεξουαλικού συντρόφου.

Ο όρος θεωρείται ότι αποτελεί συντόμευση της λέξης «χάρισμα» (charisma). Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, σε εκφράσεις όπως «to rizz up», που σημαίνει να προσελκύεις ή να αποπλανείς κάποιον.

Τον όρο θεωρείται ότι έκανε δημοφιλή ο YouTuber και streamer του Twitch, Κάι Σενατ, ο οποίος τον χρησιμοποιούσε με τους φίλους του. Η χρήση της λέξης συνέχισε να ανεβαίνει φέτος και τον Ιούνιο, όταν ο ηθοποιός Τομ Χόλαντ ρωτήθηκε από το Buzzfeed για το μυστικό του rizz. Ο Χόλαντ απάντησε: «Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Έχω περιορισμένο rizz».

Ο Κάσπερ Γκραθγουόλ, πρόεδρος της Oxford Languages είπε ότι η λέξη «ενδεχομένως» εκφράζει «την επικρατούσα διάθεση του 2023, όπου οι περισσότεροι από εμάς ανοιγόμαστε μετά από μερικά δύσκολα χρόνια και βρίσκουμε την εμπιστοσύνη στο ποιοι είμαστε».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =