αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνίδα που κάνει μπίζνες στη Ρουάντα

Η Ελληνίδα που κάνει μπίζνες στη Ρουάντα

Το 2020 πήρε την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στη Ρουάντα. Η Κέλλυ Ηρακλή έχει σήμερα την δική της επιχείρηση εκεί, το τουριστικό γραφείο Greek Rwanda Travels, το οποίο διοργανώνει εξατομικευμένα ταξίδια πάνω στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κάθε ταξιδιώτη.

Αλλά πως είναι να ζεις και να εργάζεσαι σε μια τέτοια χώρα της Αφρικής; Και τι συμβουλές θα έδινε σε κάποιον/α που σκέφτεται να κάνει μια ανάλογη μετεγκατάσταση; Η Κέλλυ Ηρακλή μιλά για όλα στο It’s Possible. Απευθείας από την Ρουάντα. Μπορείτε επίσης να την βρείτε στο Instagram εδώ.

Πως πήρατε την απόφαση να εγκατασταθείτε στη Ρουάντα και πότε έγινε αυτό χρονικά;

Στη Ρουάντα μετακόμισα μόνιμα τον Μάρτιο του 2020. Ήρθαμε οικογενειακά για επαγγελματικούς λόγους, γιατί θέλαμε να ξεκινήσουμε κάτι δικό μας επιχειρηματικά. Αφήσαμε τις δουλειές μας στην Ευρώπη και το τολμήσαμε.

Τι γρήγορες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον/α που σκέφτεται να εγκατασταθεί στην συγκεκριμένη χώρα; Υπάρχουν ίσως κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει από πριν, για να είναι πιο ομαλή η μετάβαση;

Με ρωτάνε πολύ συχνά άλλα δεν είναι εύκολο. Για να πάρει κάποιος ξένος βίζα στη Ρουάντα, πρεπει είτε να ξεκινήσει δική του επιχείρηση (η Ρουάντα το προωθεί και διευκολύνει πολύ επιχειρηματίες και καινούριες επιχειρήσεις), είτε συνήθως ως εργαζόμενος σε πολυεθνικές εταιρίες ή NGO.

Η συμβουλή μου σε κάποιον που θα ήθελε να εγκατασταθεί μόνιμα στη Ρουάντα θα ήταν να έρθει πρώτα ένα ταξίδι, να πάρει μια ιδέα και να αποφασίσει αν του ταιριάζει το vibe και ο τρόπος ζωής. Και κατά δεύτερον να προσπαθήσει να βρει μια δουλειά σε international εταιρίες για αρχή, θα κανει τη μετάβαση πιο εύκολη.

Για όλους εμάς που δεν το έχουμε δει από κοντά, μπορείτε να μας πείτε μερικά βασικά πράγματα για το πως ζουν οι άνθρωποι εκεί και τις βασικές διαφορές που είδατε σε σχέση με την ζωή στην Ελλάδα;

Η μεγαλύτερη διαφορά είναι ο ρυθμός τη ζωής. Η Ρουάντα είναι μια χώρα με χαλαρούς ρυθμούς. Τα πάντα κινούνται πιο αργά σε σχέση με την καθημερινότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα.

Οι άνθρωποι δεν βιάζονται, οδηγούν αργά, εξυπηρετούν αργά, τα πάντα είναι πιο χαλαρά. Ο κόσμος είναι πιο χαμογελαστός και ευγενικός.

Σε γενικές γραμμές όμως θα έλεγα ότι δεν είμαστε πολύ μακριά σαν κουλτούρες. Ενιωσα πιο οικεία στη Ρουάντα σε σχέση με τη Γερμανία για παράδειγμα, όπου έζησα 4 χρόνια. Είναι ζεστοί σαν άνθρωποι και σαν λαός και νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Μετά από περίπου 3 χρόνια που έχετε εγκατασταθεί στη Ρουάντα, πως δραστηριοποιείστε επαγγελματικά και τι υπηρεσίες παρέχετε σήμερα;

Το 2021 ξεκίνησα μια δική μου εταιρία, ένα τουριστικό γραφείο, το Greek Rwanda Travels. Εργάζομαι σαν travel planner/travel advisor. Διοργανώνω δηλαδή εξατομικευμένα ταξίδια πάνω στις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κάθε ταξιδιώτη και δεν φτιάχνω φιξ πακέτα.

Αυτή τη στιγμή καλύπτω Ρουάντα, Ουγκάντα και Μπουρούντι και σύντομα ανοίγουμε και άλλες χώρες στην Ανατολική Αφρική.

Ποιο είναι το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται την Ρουάντα και από ποιες χώρες προέρχονται συνήθως;

Ανθρωποι ανοιχτόμυαλοι και πολυταξιδεμένοι. Σπάνια καποιος θα κανει ένα ταξίδι στη Ρουάντα αν δεν έχει ταξιδέψει πρώτα αρκετά, δεν ειναι mainstream προορισμός.

Αυτός είναι και ο λόγος που αγαπώ πολύ τη δουλειά μου, φροντίζω να γνωρίζω πάντα τους ταξιδιώτες μου από κοντά οταν είναι στο Κιγκάλι, γιατί έτσι γνωρίζω πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους και ακούω πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Παρ’ότι ξεκίνησα κυρίως με Ελληνες, αξιοποιώντας αυτό το κενό στην τουριστική αγορά, τώρα έχουμε επεκταθεί και οργανώνουμε ταξίδια για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο.

Η Ρουάντα ειναι ανερχόμενος προορισμός, μια τρομερά ασφαλής χώρα χωρίς εγκληματικότητα, και προσελκύει πλέον τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά κάποιος εκεί; Υπάρχουν τομείς στους οποίους υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες;

Ειναι εύκολο και δύσκολο ταυτόχρονα!

Το δυσκολο κομμάτι ειναι να βρεις τι θες να κάνεις, έχει τρομερά πολλά κενά. Ειναι μια χώρα ταχέως αναπτυσσόμενη και πολλά πράγματα/υπηρεσίες δεν έχουν ανοίξει ακόμα η τώρα ξεκινάνε. Το δύσκολο κομμάτι όμως ειναι η μικρή αγοραστική δύναμη. Η Ρουάντα είναι πολύ μικρή χώρα και φτωχή, η αγορά μικρή. Είναι δύσκολο να ξέρεις από πριν δηλαδή τι «θα πιάσει» και τι όχι.

Με τι να ασχοληθώ, τι να ανοίξω/ξεκινήσω/εισάγω/δημιουργήσω, ολοι αυτό αναρωτιόμαστε στη Ρουάντα, ειναι αυτό που λέμε the million dollar question.

Ομως αν βρεις με τι θέλεις να ασχοληθείς επιχειρηματικά, που ειναι το δύσκολο κομμάτι, η Ρουάντα ειναι μια από τις πιο ευκολες χώρες να δραστηριοποιηθείς και θα στο κάνει οσο πιο ευκολο γίνεται.

Εχει απο τους υψηλοτερους δείκτες στο ease of doing business και δεν εχει σχεδον καθολου corruption. To να κανεις επίσης register την επιχείρηση σου θα σου πάρει λίγες ώρες και γίνεται εξολοκλήρου online.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως είναι να ζεις και να δουλεύεις στην Ισπανία: Το συζητήσαμε με έναν Έλληνα που είναι εκεί

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =